Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarta czekoladowo-pomarańczowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na obłędną tartę czekoladową z żelką pomarańczową bez pieczenia.
4.41
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
15
Calories
346
kcal
Wyposażenie
Przepis na tartę o wielkości około 28 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do tarty
200
g
herbatników
((użyłam czarne))
80
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na żelkę pomarańczową do tarty
2
pomarańcze
(- waga około 300 g)
100
ml
wody
( lub soku pomarańczowego)
1
łyżka
miodu
( - lub do smaku)
2
łyżeczki
żelatyny
( + trochę wody do jej rozpuszczenia)
składniki na masę czekoladową do tarty
200
g
gorzkiej czekolady
200
ml
śmietany kremówki
( - użyłam 30%)
skórka starta z jednej pomarańczy
składniki na dekorację
100
g
kremówki
(mocno schłodzonej)
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
1
łyżka
cukru pudru
100
g
czekolady
( - użyłam mleczną)
1
łyżka
gorzkiego kakao
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek
Herbatniki pokrusz na proszek - ja to robię malakserem, jeśli nie masz, to włóż ciastka do grubego woreczka i energicznie utłucz je wałkiem :)
200 g herbatników
Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
80 g masła
Formę do tarty o wielkości 28-30 cm wysyp ciasteczkami i dokładnie ugnieć - ja najpierw ugniatam boki, a potem spód tarty.
Schowaj formę do lodówki, aby masa stwardniała.
Jak zrobić żelkę pomarańczową do tarty
Pomarańcze dokładnie umyj i najlepiej sparz wrzątkiem.
2 pomarańcze
Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę.
Ostrym nożem odetnij pomarańczom "dupki", postaw je na desce do krojenia i odetnij skórki, tak aby usunąć również białą część spod skórki.
Weź rondelek i wycinaj nad nim cząstki pomarańczy - tak jak widać je spomiędzy skórek.
Wyciśnij sok z pozostałej części - z resztek i skórek.
Dodaj do pomarańczy wodę lub sok pomarańczowy (może być z kartonika) i zagotuj aż owoce się rozpadną.
100 ml wody
Dosłodź do smaku miodem.
1 łyżka miodu
Żelatynę zalej odrobiną wody - tylko tyle aby zasłoniła żelatynę, gdy napęcznieje dodają ją do pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
2 łyżeczki żelatyny
Odstaw żelkę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć (nie może być płynna) wylej na spód z ciasteczek.
Jak zrobić krem czekoladowy
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
200 ml śmietany kremówki
Czekolady podziel na cząstki lub posiekaj.
200 g gorzkiej czekolady
Dodaj czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuści.
Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
skórka starta z jednej pomarańczy
Lekko przestudź krem, a następnie wyłóż go na żelkę pomarańczową.
Schłodź całość w lodówce.
Jak udekorować tartę czekoladowo-pomarańczową
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.
100 g czekolady
Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i łyżką cukru pudru.
100 g kremówki,
250 g serka mascarpone,
1 łyżka cukru pudru
Odłóż mniej więcej 1/3 masy.
Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
Odłóż połowę i do pozostałej masy dodaj łyżkę gorzkiego kakao.
1 łyżka gorzkiego kakao
Przygotuj sobie około 9 woreczków i 3 tylki o różnych rozmiarach i kształtach.
Nałóż najpierw najciemniejszy krem do trzech woreczków z trzema różnymi tylkami i wyciśnij krem na wierzch tarty - w sposób "jak popadnie" ;)
Do woreczków nałóż krem czekoladowy jaśniejszy i wyciśnij na tartę.
Na koniec nałóż biały krem i wyciśnij.
Tartę schłodź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
346
kcal
Weglowodany:
25
g
Protein:
4.7
g
Tłuszcz:
25
g
Błonnik:
0.7
g
Słowo kluczowe
czekoladowa tarta bez pieczenia, tarta z czekoladą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!