Omg – dawno nie jadłam tak dobrej tarty :)

Tarta czekoladowa z przepisu Pawła Małeckiego, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Powiem tylko tak – gruuuuba warstwa kremu czekoladowego, a do tego kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki.

Czy czujecie to, czy jesteście sobie w stanie to wyobrazić? Obłęd, czysty obłęd :)

Koniecznie musicie ją sobie zrobić, a ja już planuję jakieś babeczki z tym kremem jako dekoracją :)

Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” i na pewno nie jest to ostatni przepis, który z niej wypróbuję.

 

tarta czekoladowa_1

tarta czekoladowa_3

tarta czekoladowa_4

tarta czekoladowa_5

Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kruche ciasto:

Instrukcja
 

spód:

  • Ze składników szybko zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć problemy z wyrobieniem, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  • Ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy - użyłam długą prostokątną, ale spokojnie możecie użyć foremkę o średnicy 28-28 cm.
  • Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  • Foremkę z ciastem włóż na około 20 minut do zamrażarki, wtedy ciasto nie zbiegnie się podczas pieczenia.
  • Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 13-15 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.

ganasz:

  • Śmietanę kremówkę pogrzej, czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany.
  • Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  • Dodaj masło i amaretto - wymieszaj.
  • Odstaw do przestudzenia i lekkiego zastygnięcia .

wykończenie:

  • Spód tarty posmaruj dżemem z czarnej porzeczki (w oryginale dżem był najpierw podgrzany, aby odparować nadmiar wody - ja użyłam swój własny dżem, więc już go nie odparowywałam - u mnie nie było nadmiaru wody ;)).
  • Część kremu odłóż do dekoracji, a resztę wyłóż na dżem i rozprowadź po całej tarcie.
  • Odłożony krem przełóż do woreczka i udekoruj nim ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!