Omg – dawno nie jadłam tak dobrej tarty :)
Tarta czekoladowa z przepisu Pawła Małeckiego, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Powiem tylko tak – gruuuuba warstwa kremu czekoladowego, a do tego kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki.
Czy czujecie to, czy jesteście sobie w stanie to wyobrazić? Obłęd, czysty obłęd :)
Koniecznie musicie ją sobie zrobić, a ja już planuję jakieś babeczki z tym kremem jako dekoracją :)
Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” i na pewno nie jest to ostatni przepis, który z niej wypróbuję.

Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki
Składniki
kruche ciasto:
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 30 g kakao
- 30 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
ganasz czekoladowy:
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 250 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 50 g miękkiego masła
- 25 ml amaretto
dodatkowo:
Instrukcja
spód:
- Ze składników szybko zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć problemy z wyrobieniem, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
- Ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy - użyłam długą prostokątną, ale spokojnie możecie użyć foremkę o średnicy 28-28 cm.
- Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
- Foremkę z ciastem włóż na około 20 minut do zamrażarki, wtedy ciasto nie zbiegnie się podczas pieczenia.
- Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 13-15 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
ganasz:
- Śmietanę kremówkę pogrzej, czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany.
- Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
- Dodaj masło i amaretto - wymieszaj.
- Odstaw do przestudzenia i lekkiego zastygnięcia .
wykończenie:
- Spód tarty posmaruj dżemem z czarnej porzeczki (w oryginale dżem był najpierw podgrzany, aby odparować nadmiar wody - ja użyłam swój własny dżem, więc już go nie odparowywałam - u mnie nie było nadmiaru wody ;)).
- Część kremu odłóż do dekoracji, a resztę wyłóż na dżem i rozprowadź po całej tarcie.
- Odłożony krem przełóż do woreczka i udekoruj nim ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!