Przepis na pyszny sernik z malinami

sernik z sosem malinowym


Zapraszam was dziś na pyszny sernik z sosem malinowym i z malinami.

Ten sernik jest z typu serników nowojorskich, czyli kremowy, aksamitny, delikatny w smaku.

Tradycyjnie pieczony jest na spodzie ze zmielonych herbatników, ale ja z niego zrezygnowałam (poniżej podam wam przepis z uwzględnieniem spodu).

Jak zrobić nowojorski sernik z malinami?

Wybierzcie dobry twaróg na serniki – dobry, czyli tłusty, gęsty i zwarty.

Jeśli używacie taki z kostki, to go zmielcie, tak aby był gładki.

Potem ciasto jest pieczone z wodą – nie jest to typowa kąpiel wodna. Za to wodę umieszczamy poziom niżej.

Woda paruje i sernik piecze się bardziej równomiernie.

Po upieczeniu serniczek studzimy i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem sernik polewamy po wierzchu grubą warstwą sosu malinowego.

Spróbujcie sami – na pewno się nie zawiedziecie :)

Przepis jest na sernik pieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.25 z 32 ocen
Postaw mi kawę

sernik z sosem malinowym

sernik nowojorski


aksamitny sernik nowojorski

sernik nowojorski

 

Sernik z sosem malinowym przepis

sernik z sosem malinowym

Sernik z sosem malinowym

Wypieki Beaty
Przepis na kremowy sernik nowojorski z sosem malinowym.
4.25 z 32 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Porcje 20

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 26 cm.

Składniki

składniki sernika

sos malinowy:

Instrukcja
 

  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (góra/dół) - pod kratkę do pieczenia wstaw naczynie z gorącą wodą.
  • Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny.
    1 kilogram twarogu, 300 ml śmietany 18%, 230 g cukru, 60 ml soku z cytryny
  • Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj.
    5 jajek
  • Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.
    1 łyżka mąki pszennej
  • Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80-90 minut.
  • Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika, ale sernik zostaw jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
  • Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
  • Maliny przełóż do garnuszka (możesz użyć mrożone maliny), dodaj cukier i wodę.
    250 g malin, 2 łyżki cukru, 1 łyżka wody
  • Gotuj owoce aż do miękkości.
  • Potem przetrzyj mus przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Sos wyłóż na sernik i udekoruj świeżymi owocami.

Notatki

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.
Słowa kluczowe aksamitny sernik, sernik nowojorski, sernik z malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam kiedyś w Claudii.

 

Jagodowy sernik

Sprawdź ten przepis

Migdałowy sernik

Sprawdź ten przepis
sernik migdałowy

Sernik wiedeński

Sprawdź ten przepis
sernik wiedeński