Przepis na sernik z sosem malinowym

sernik z sosem malinowym

Zapraszam was dziś na pyszny sernik z sosem malinowym i z malinami.

Ten sernik jest z typu serników nowojorskich, czyli kremowy, aksamitny, delikatny w smaku.

Tradycyjnie pieczony jest na spodzie ze zmielonych herbatników, ale ja z niego zrezygnowałam (poniżej podam wam przepis z uwzględnieniem spodu).

Jak zrobić sernik z malinami?

Wybierzcie dobry twaróg na serniki – dobry, czyli gęsty i zwarty.

Jeśli używacie taki z kostki, to go zmielcie, tak aby był gładki.

Potem ciasto jest pieczone z wodą – nie jest to typowa kąpiel wodna. Za to wodę umieszczamy poziom niżej.

Woda paruje i sernik piecze się bardziej równomiernie.

Po upieczeniu serniczek studzimy i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem ciasto polewamy po wierzchu grubą warstwą sosu malinowego.

Spróbujcie sami – na pewno się nie zawiedziecie :)

Przepis jest na sernik pieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.

 sernik z sosem malinowym

 sernik nowojorski


 aksamitny sernik nowojorski

 sernik nowojorski

Przepis na sernik nowojorski z sosem malinowym

sernik z sosem malinowym

Sernik z sosem malinowym

Wypieki Beaty
Przepis na kremowy sernik nowojorski z sosem malinowym.
4.15 z 28 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Porcje 20

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 26 cm.

Składniki
  

składniki spodu:

składniki masy serowej:

sos malinowy:

Instrukcja
 

  • Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia.
  • Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 175 stopni - pod kratkę do pieczenia wstaw naczynie z gorącą wodą.
  • Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj. Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty. Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80-90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
  • Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80-90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
  • Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
  • Maliny przełóż do garnuszka (możesz użyć mrożone maliny), dodaj cukier i wodę.
  • Gotuj owoce aż do miękkości. Potem przetrzyj mus przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Sos wyłóż na sernik i udekoruj świeżymi owocami.

Notatki

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.
Słowa kluczowe maliny, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam w Claudii.

Smacznego :)