Przepis na sernik z sosem malinowym
Zapraszam was dziś na pyszny sernik z sosem malinowym i z malinami.
Ten sernik jest z typu serników nowojorskich, czyli kremowy, aksamitny, delikatny w smaku.
Tradycyjnie pieczony jest na spodzie ze zmielonych herbatników, ale ja z niego zrezygnowałam (poniżej podam wam przepis z uwzględnieniem spodu).
Jak zrobić sernik z malinami?
Wybierzcie dobry twaróg na serniki – dobry, czyli gęsty i zwarty.
Jeśli używacie taki z kostki, to go zmielcie, tak aby był gładki.
Potem ciasto jest pieczone z wodą – nie jest to typowa kąpiel wodna. Za to wodę umieszczamy poziom niżej.
Woda paruje i sernik piecze się bardziej równomiernie.
Po upieczeniu serniczek studzimy i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem ciasto polewamy po wierzchu grubą warstwą sosu malinowego.
Spróbujcie sami – na pewno się nie zawiedziecie :)
Przepis jest na sernik pieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.
Przepis na sernik nowojorski z sosem malinowym

Sernik z sosem malinowym
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 26 cm.
Składniki
składniki spodu:
- 160 g herbatników
- 80 g masła rozpuszczonego
składniki masy serowej:
- 1 kilogram twarogu na serniki
- 300 ml śmietany 18%
- 5 jajek rozmiar L
- 230 g cukru
- 1 łyżka mąki
- 60 ml soku z cytryny
sos malinowy:
- 250 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
Instrukcja
- Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia.
- Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni - pod kratkę do pieczenia wstaw naczynie z gorącą wodą.
- Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny.
- Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj. Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty. Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80-90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
- Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80-90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
- Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
- Maliny przełóż do garnuszka (możesz użyć mrożone maliny), dodaj cukier i wodę.
- Gotuj owoce aż do miękkości. Potem przetrzyj mus przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Sos wyłóż na sernik i udekoruj świeżymi owocami.
Notatki
Przepis znalazłam w Claudii.
Smacznego :)
Dziękuję za przepis, mam jeszcze pytanie, czy po dodawaniu po jajku, należy mieszać mikserem, czy łyżką? Wolę zapytać, ponieważ nie mam w tym doświadczenia.
Ja używam miksera, tylko miksuj na niższych obrotach.
Ma być śmietana 18 % czy śmietanka?
Śmietana 18 % – może być taka płynna.
W jakiej temperaturze piec sernik? Czy do uzyskania puszystosci nie trzeba osobno ubijać białek jak w innych przepisach?
Jest podane w przepisie – 175 stopni :) Co do ubijania piany z białek do sernika, to bardzo rzadko to robię – wolę serniki bez ubijania białek – nie opadają tak one po upieczeniu i nie pękają.
Wygląda przepysznie! Czekam na maliny i na pewno takie upiekę :). Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :).
[…] Dzieci kochają truskawki, maliny i wszelkie słodkie, czerwone, soczyste owoce. Warto zadbać, aby na przyjęciu komunijnym naszego dziecka znalazło się jakieś pyszne ciasto właśnie z owocami. Idealną propozycją jest delikatny, kremowy sernik z sosem malinowym i świeżymi malinami. Wygląda obłędnie a smakuje jeszcze lepiej! Przepis znaleźć można na Wypieki Beaty […]