Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Bułki hot cross przepis ze zdjęciami krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z rodzynkami i cynamonem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
8
Calories
267
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe na bułeczki hot cross
15
g
drożdży
(świeżych)
1
łyżeczka
cukru
180
ml
mleka
(ciepłego, ale nie gorącego 3/4 szklanki)
około 320
g
mąki pszennej
(2 lekko czubate szklanki)
1
łyżeczka
cynamonu
0,5
łyżeczki
przyprawy do piernika
1
szczypta
soli
1
żółtko
(z jajka rozmiar L)
25
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
100
g
rodzynek
(lub żurawiny, 3/4 szklanki)
skórka
(starta z jednej pomarańczy)
składniki na masę na krzyże
2
łyżki
mąki pszennej
3-4
łyżki
wody
(lub do konsystencji)
składniki na glazurę
1
łyżka
dżemu
(brzoskwiniowego lub pomarańczowego)
2
łyżki
wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki hot cross krok po kroku
Rodzynki lub żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut - tak aby zmiękły. Po tym czasie odlej wodę.
100 g rodzynek
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier oraz mleko - dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
180 ml mleka
W misie miksera umieść suche składniki.
około 320 g mąki pszennej,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 szczypta soli,
skórka
Dodaj do suchych składników żółtko, rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.
1 żółtko,
25 g masła
Wyrób ciasto - będzie lekko klejące.
Dodaj rodzynki lub żurawinę i wyrób razem.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Wyłóż je na posypany mąką blat i utocz w gruby wałek.
Podziel ciasto na około 8 kawałków.
Z każdego utocz kulkę i ułóż w foremce (u mnie o wielkości około 17/25 cm - posmarowanej olejem).
Foremkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do podrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Jak zrobić masę na krzyże na bułeczki
Wsyp mąkę do miseczki, dodaj porcjami wodę i wymieszaj.
2 łyżki mąki pszennej,
3-4 łyżki wody
Masa ma być gęsta, ale spływająca z łyżki.
Przełóż masę do woreczka i odetnij mały róg.
Wyciśnij ciasto na bułeczki tworząc charakterystyczne krzyże.
Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz około 20 minut - aż będą rumiane.
Dżem wymieszaj z wodą i podgrzej krótko w mikrofalówce lub w rondelku.
1 łyżka dżemu,
2 łyżki wody
Za pomocą pędzelka posmaruj gorące bułeczki podgrzanym dżemem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
267
kcal
Weglowodany:
45
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
6
g
Słowo kluczowe
bułeczki z żurawinami, wielkanocne bułeczki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!