Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Placek z truskawkami i kruszonką przepis
Wypieki Beaty
Proste i szybkie ciasto z pysznymi truskawkami i chrupiącą kruszonką z migdałami.
4.57
z
58
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
45
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
15
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
314
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm, albo 20/30 cm. Tortownica o średnicy około 26 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z truskawkami
200
g
masła
(miękkiego )
200
g
mąki pszennej
(- 1 i 1/3 szklanki)
50
g
mąki ziemniaczanej
(- 1/4 szklanki )
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
4
jajka
((użyłam rozmiar L))
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżka
cukru waniliowego
500
g
truskawek
składniki na kruszonkę z migdałami
100
g
mąki pszennej
(- 2/3 szklanki)
100
g
masła
50
g
migdałów
(- mielonych )
50
cukru
(- 1/4 szklanki)
1
garść
migdałów
(posiekanych - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić proste ciasto z truskawkami
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
200 g masła,
150 g cukru
Zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
200 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru waniliowego
Do masła dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj masę.
4 jajka
Dodaj mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Wylej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości 24/24 cm.
Na wierzch ciasta wyłóż truskawki - jeśli owoce są duże, to przekrój je na pół.
500 g truskawek
Na owoce wyłóż kruszonkę.
Możesz też posypać na koniec całe ciasto posiekanymi migdałami.
1 garść migdałów
Ciasto z truskawkami piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić migdałową kruszonkę na ciasto
Zmieszaj razem masło, mąkę, cukier i mielone migdały - rozetrzyj w palcach tworząc grudki ciasta.
100 g mąki pszennej,
100 g masła,
50 cukru,
50 g migdałów
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
314
kcal
Weglowodany:
30
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
ciasto wiosenne, ciasto z rabarbarem i bezą, ciasto z truskawkami, szybkie ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!