Ciasto chałwowe
Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste, szybkie i smaczne ciasto chałwowe :)
A chyba najsmaczniejsza wyszła mi w nim czekoladowo-chałwowa polewa – muszę się przyznać, że ciągle podjadałam ją z rondelka – mówię Wam – rewelacja :D
Samo ciasto, jak pisałam wyżej, jest niezmiernie proste – to tym babki, gdzie miksujemy jajka z cukrem, a potem tylko dodajemy resztę składników i mieszamy.
Jeśli chcecie do niego zrobić taką chałwową polewę jak ja, to kupcie od razu większe opakowanie chałwy – takie około 280 g będzie akurat.
Jeśli lubicie chałwę i chałwowe wypieki, to na blogu już się ich kilka uzbierało (ja sama uwielbiam chałwę) – i z czystym sumieniem mogę Wam polecić przepis na sernik chałwowy, chałwowe drożdżowe ślimaczki, chałwowiec na zimno albo na czekoladowy biszkopt z musem chałwowym – mniam :D
To ciasto chałwowe upiekłam w długiej formie keksowej – takiej około 30 cm. Możecie też ją upiec w formie do babki z kominkiem. Ciasto piecze się dość długo i mocno brązowieje w trakcie pieczenia, więc jeśli zacznie za bardzo ciemnieć możecie je w trakcie przykryć folią aluminiową.
Ciasto chałwowe
- 4 duże jajka
- 150 g cukru
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g chałwy - pokruszonej
- 120 ml oleju
- 50 g pokruszonej chałwy
- 50 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady (użyłam mleczną)
- plus dodatkowo trochę chałwy do posypania po wierzchu
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj pokruszoną chałwę i miksuj aż się ładnie połączy.
- Dodaj mąkę oraz olej - delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm), albo do formy na babkę z kominkiem.
- Piecz w 170 stopniach przez około 50-55 minut - do suchego patyczka (jeśli ciasto będzie mocno ciemniało w trakcie pieczenia, to możesz przykryć je folią aluminiową).
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z pokruszoną chałwą - tak aby chałwa się rozpuściła.
- Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści.
- Delikatnie przestudź polewę, a następnie polej nią ciasto.
- Na wierzchu pokrusz trochę chałwy.
Przepis na ciasto znalazłam na blogu Kocham lubię gotuję
Chociaż samą polewę byśmy chętnie zjadły xD
Ta polewa jest grzechu warta :D