Przepis na proste ciasto z chałwą i czekoladową polewą

ciasto chałwowe


Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste, szybkie i smaczne ciasto chałwowe :)

A chyba najsmaczniejsza wyszła mi w nim czekoladowo-chałwowa polewa – muszę się przyznać, że ciągle podjadałam ją z rondelka – mówię Wam – rewelacja :D

Samo ciasto, jak pisałam wyżej, jest niezmiernie proste – to typ babki, gdzie miksujemy jajka z cukrem, a potem tylko dodajemy resztę składników i mieszamy.

Jeśli chcecie do niego zrobić taką chałwową polewę jak ja, to kupcie od razu większe opakowanie chałwy – takie około 280 g będzie akurat.

Jeśli lubicie chałwę i chałwowe wypieki, to na blogu już się ich kilka uzbierało (ja sama uwielbiam chałwę) – i z czystym sumieniem mogę Wam polecić przepis na sernik chałwowy, chałwowe drożdżowe ślimaczki, chałwowiec na zimno albo na czekoladowy biszkopt z musem chałwowym – mniam :D

To ciasto chałwowe upiekłam w długiej formie keksowej – takiej około 30 cm.

Możecie też ją upiec w formie do babki z kominkiem.

Ciasto piecze się dość długo i mocno brązowieje w trakcie pieczenia, więc jeśli zacznie za bardzo ciemnieć możecie je w trakcie przykryć folią aluminiową.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.82 z 16 ocen
Postaw mi kawę

babka chałwowa

babka chałwowa

proste ciasto z chałwą

babka z chałwą

ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe przepis do druku

ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe

Wypieki Beaty
Przepis na babkę chałwową z polewą czekoladowo-chałwową.
3.82 z 16 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Porcje 12

Składniki

ciasto:

polewa:

dodatkowo

Instrukcja
 

ciasto:

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    4 jajka, 150 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy jajecznej dodaj pokruszoną chałwę i miksuj aż się ładnie połączy.
    200 g chałwy
  • Dodaj mąkę oraz olej - delikatnie wymieszaj.
    120 ml oleju
  • Przelej ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm), albo do formy na babkę z kominkiem.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50-55 minut - do suchego patyczka (jeśli ciasto będzie mocno ciemniało w trakcie pieczenia, to możesz przykryć je folią aluminiową).
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

polewa:

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z pokruszoną chałwą - tak aby chałwa się rozpuściła.
    50 ml śmietany kremówki, 50 g chałwy
  • Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści.
    100 g czekolady
  • Delikatnie przestudź polewę, a następnie polej nią ciasto.
  • Na wierzchu pokrusz trochę chałwy.
    chałwa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

proste ciasto z czekoladą

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Kocham lubię gotuję