Dziś przepis na szybkie i proste ciasto – do wykonania również dla klasycznych „dwóch lewych rąk” ;)
Potrzebne Wam będzie gotowe ciasto francuskie (zaawansowani cukiernicy mogą zrobić własne np. z tego przepisu), mielone migdały (albo całe, które możecie zmielić) oraz nektarynki albo brzoskwinie.
Dzięki tym podstawowym składnikom wyjdzie Wam rewelacyjna tarta migdałowa z owocami :)
Nie napracujecie się zbytnio, a za to „wyżerka” nieziemska :)
A – zupełnie zapomniałam o całym zwieńczeniu – czyli małych bezikach – co prawda możecie je pominąć, ale one na prawdę stanowią „wisienkę na torcie”.

Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami
Składniki
- ciasto francuskie - opakowanie o wielkości 275 g (kupiłam w Lidlu)
- 120 g mielonych migdałów
- 1 jajko
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g cukru (podzielony po połowie)
- 2 białka
- 2-3 duże nektarynki lub brzoskwinie (mogą też być z puszki)
- około 50 g posiekanych migdałów
Instrukcja
- Ciasto francuskie rozłóż na blaszce razem z papierem (ja założyłam lekko boki do środka, aby utworzyć grubszy brzeg).
- Podpiecz ciasto przez 10-12 minut w 200 stopniach - musi się lekko zarumienić.
- W tym czasie zmieszaj razem śmietanę, mielone migdały, 50 g cukru i jajko. a owoce przekrój na pół i pokrój w plasterki.
- Wyjmij z piekarnika ciasto, jeśli się mocno napuszyło, to je delikatnie zgnieć ręką.
- Wyłóż na wierzch masę śmietanowo-migdałową i ułóż owoce.
- Podpiecz w piekarniku przez kolejne 10 minut.
- W tym czasie ubij białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
- Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni (z termoobiegiem).
- Łyżeczką nałóż bezę na wierzch ciasta tworząc małe kupki.
- Popiecz ciasto przez kolejne 10-15 minut - aż beza się zarumieni.
- Po upieczeniu przestudź.
Przepis znalazłam we wrześniowym numerze „Moich smaków życia” – tutaj podaję wersję z moimi zmianami.