Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami

Zaktualizowany: 2024 28 kwietnia
tarta migdałowa z brzoskwiniami

Przepis na proste ciasto z brzoskwiniami i nektarynkami

Zapraszam na bardzo proste, a jednocześnie smaczne i efektowne ciasto z brzoskwiniami. Ta tarta migdałowa zrobiona jest z gotowego ciasta francuskiego, więc praca nad nią nie zajmie wam wiele czasu. Polecam gorąco!

tarta migdałowa z nektarynkami

Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste przepisy na ciasta z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

tarta migdałowa

Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie ciasto migdałowe z owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 8
Składniki

składniki na tartę z brzoskwiniami i migdałami

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ( – opakowanie o wielkości 275 g – ciasto ma być świeże, nie mrożone)
  • 120 g migdałów (mielonych )
  • 1 jajko
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 100 g kwaśnej śmietany (- 18 lub 12 %)
  • 2 białka
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 2-3 nektarynki lub brzoskwinie ((mogą też być z puszki))
  • około 50 g migdałów (posiekanych )
Instrukcja
 

Jak zrobić migdałową tartę z brzoskwiniami

  • Ciasto francuskie rozłóż na blaszce razem z papierem (ja założyłam lekko boki do środka, aby utworzyć grubszy brzeg).
    1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Podpiecz ciasto przez 10-12 minut w 200 stopniach (góra/dół) – musi się lekko zarumienić.
  • W tym czasie zmieszaj razem śmietanę, mielone migdały, 50 g cukru i jajko. a owoce przekrój na pół i pokrój w plasterki.
    120 g migdałów, 1 jajko, 100 g kwaśnej śmietany, 50 g cukru, 2-3 nektarynki lub brzoskwinie
  • Wyjmij z piekarnika ciasto, jeśli się mocno napuszyło, to je delikatnie zgnieć ręką.
  • Wyłóż na wierzch masę śmietanowo-migdałową i ułóż owoce.
  • Podpiecz w piekarniku przez kolejne 10 minut.
  • W tym czasie ubij białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
    2 białka, 50 g cukru
  • Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni (z termoobiegiem).
  • Łyżeczką nałóż bezę na wierzch ciasta tworząc małe kupki.
  • Posyp wierzch ciasta posiekanymi migdałami.
    około 50 g migdałów
  • Popiecz ciasto przez kolejne 10-15 minut – aż beza się zarumieni.
  • Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto migdałowe z owocami, migdałowa tarta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta migdałowa z nektarynkami3

Szybka tarta z migdałami i brzoskwiniami – uwagi

Dziś przepis na szybkie i proste ciasto – do wykonania również dla klasycznych „dwóch lewych rąk” ;)

Potrzebne Wam będzie gotowe ciasto francuskie (zaawansowani cukiernicy mogą zrobić własne np. z tego przepisu), mielone migdały (albo całe, które możecie zmielić) oraz nektarynki albo brzoskwinie.

Dzięki tym podstawowym składnikom wyjdzie Wam rewelacyjna tarta migdałowa z owocami :)

Nie napracujecie się zbytnio, a za to „wyżerka” nieziemska :)

A – zupełnie zapomniałam o całym zwieńczeniu – czyli małych bezikach – co prawda możecie je pominąć, ale one na prawdę stanowią „wisienkę na torcie”. 

Ps.

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na tarty na słodko

tarta migdałowa z nektarynkami4

Przepis znalazłam we wrześniowym numerze „Moich smaków życia” – tutaj podaję wersję z moimi zmianami.

Polecane przepisy na słodkie wypieki z ciasta francuskiego

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i szybkie słodkości z ciasta francuskiego. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 20 października

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Tarta z ciasta francuskiego przepis

Zapraszam was dziś na prosty, a jednocześnie bardzo smaczny przepis na ciasto owocowe zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Aby dodać mu smaku i wyrafinowania podpieczone ciasto francuskie posmarowałam masą marcepanową zrobioną ze zmielonych migdałów zmieszanych ze śmietaną i cukrem. Na wierzchu ułożyłam pokrojone brzoskwinie i nektarynki, a na koniec dodałam do ciasta proste bezy. Całość tworzy idealne połączenie smaków - spróbujcie koniecznie!

Tarta migdałowa z brzoskwiniami

Jeśli macie mało czasu, albo powątpiewacie w swoje umiejętności cukiernicze, to wykorzystanie przy pieczeniu ciast gotowego ciasta francuskiego jest świetnym pomysłem. Zobaczcie mój przepi s na proste ciasto z brzoskwiniami i migdałami i przygotujcie je na weekend do kawy. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.