Dziś przepis na szybkie i proste ciasto – do wykonania również dla klasycznych „dwóch lewych rąk” ;)

Potrzebne Wam będzie gotowe ciasto francuskie (zaawansowani cukiernicy mogą zrobić własne np. z tego przepisu), mielone migdały (albo całe, które możecie zmielić) oraz nektarynki albo brzoskwinie.

Dzięki tym podstawowym składnikom wyjdzie Wam rewelacyjna tarta migdałowa z owocami :)

Nie napracujecie się zbytnio, a za to „wyżerka” nieziemska :)

A – zupełnie zapomniałam o całym zwieńczeniu – czyli małych bezikach – co prawda możecie je pominąć, ale one na prawdę stanowią „wisienkę na torcie”.

 

tarta migdałowa z nektarynkami1

tarta migdałowa z nektarynkami2

tarta migdałowa z nektarynkami3

tarta migdałowa z nektarynkami4

 

tarta migdałowa

Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Ciasto francuskie rozłóż na blaszce razem z papierem (ja założyłam lekko boki do środka, aby utworzyć grubszy brzeg).
  • Podpiecz ciasto przez 10-12 minut w 200 stopniach - musi się lekko zarumienić.
  • W tym czasie zmieszaj razem śmietanę, mielone migdały, 50 g cukru i jajko. a owoce przekrój na pół i pokrój w plasterki.
  • Wyjmij z piekarnika ciasto, jeśli się mocno napuszyło, to je delikatnie zgnieć ręką.
  • Wyłóż na wierzch masę śmietanowo-migdałową i ułóż owoce.
  • Podpiecz w piekarniku przez kolejne 10 minut.
  • W tym czasie ubij białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
  • Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni (z termoobiegiem).
  • Łyżeczką nałóż bezę na wierzch ciasta tworząc małe kupki.
  • Popiecz ciasto przez kolejne 10-15 minut - aż beza się zarumieni.
  • Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam we wrześniowym numerze „Moich smaków życia” – tutaj podaję wersję z moimi zmianami.