Cynamonowe bułeczki z jabłkami – przepyszne :)

Czy wy także macie tak, że wraz z jesienią nabieracie coraz większej ochoty na cynamon?
Ja go właśnie najwięcej używam jesienią i zimą :)
Dodaję cynamon do granoli, owsianki, kawy i oczywiście do różnych wypieków.
Cynamon nie dość, że pachnie obezwładniająco, to przede wszystkim ma działanie rozgrzewające.
Nastała jesień, więc wyciągnęłam swój cynamon i upiekłam cynamonowe bułeczki z jabłkami :)
Ależ w domu pachniało!
A co najważniejsze – jakże pyszne były te bułeczki!
Muszę się tu przyznać, z ręką na sercu, że sama zjadłam 3 i pół bułki, a były one sporych rozmiarów.
Koniecznie musicie je upiec – na pewno nie pożałujecie.
Zapraszam was również na bułeczki marcepanowo-piernikowe, bułeczki kokosowe, albo drożdżówki żurawinowe.
Ps. Pod przepisem jest zdjęcie, jak wyglądało przygotowanie bułeczek. Uprzedzam – będzie syf ;) Jeśli chcecie sobie uprościć sprawę, to możecie ciasto z jabłkami zwinąć w ślimaczki i tak je upiec.






Przepis na cynamonowe bułeczki z jabłkami

Cynamonowe bułeczki z jabłkami
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g oleju lub rozpuszczonego masła
- 70 g (1/3 szklanki) cukru
- 2 duże jajka
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
jabłka:
- 5-6 większych jabłek - około 700-750 g
- 20 g (1 łyżka) masła
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- trochę mleka
- 6 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przyprawy. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj jabłka.
- Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w mniejszą kostkę.
- W dużym rondelku rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon.
- Smaż jabłka aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać na miazgę.
- Do gotowych jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj - przestudź.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć - jeśli ciasto jest zbyt klejące, do dodaj do niego trochę mąki.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm - długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
- Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.
- Na środek każdego paska nałóż jabłka.
- Rozciągając brzegi sklej je razem tworząc rulonik.
- Ruloniki z ciasta zwiń w bułeczki.
- Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między bułeczkami odstępy, bo urosną.
- Blachę przykryj ściereczką i pozostaw tak drożdżówki na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni - tryb góra/dół.
- Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch bułeczek.
- Drożdżówki piecz prze około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Mam pytanie techniczne :-)
W instrukcji jest:
„Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm – długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.”
Ale trzeba kroić wzdłuż czy w poprzek? Znaczy dłuższe czy krótsze mają być te paski?
Dziękuję!
Ja kroiłam paski względem krótszego boku. Dzięki temu bułeczki są foremniejsze i jest ich więcej :)
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! :-)
:)
Must have
Niom :D
Ale fantazyjnie zawinięte buły :D
Cudownie wyglądają te bułeczki! Koniecznie muszę spróbować tego przepisu :)
Dziękuję bardzo Adrian