Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Cynamonowe bułeczki z jabłkami

By |2018-10-27T13:33:01+00:002018 Listopad 2nd|Ciasta drożdżowe, Ciasta owocowe, Ciasta z jabłkami|

Cynamonowe bułeczki z jabłkami – przepyszne 🙂

 

bułeczki z cynamonem i jabłkami
 

Czy wy także macie tak, że wraz z jesienią nabieracie coraz większej ochoty na cynamon?

Ja go właśnie najwięcej używam jesienią i zimą 🙂

Dodaję cynamon do granoli, owsianki, kawy i oczywiście do różnych wypieków.

Cynamon nie dość, że pachnie obezwładniająco, to przede wszystkim ma działanie rozgrzewające.

Nastała jesień, więc wyciągnęłam swój cynamon i upiekłam cynamonowe  bułeczki z jabłkami 🙂

Ależ w domu pachniało!

A co najważniejsze – jakże pyszne były te bułeczki!

Muszę się tu przyznać, z ręką na sercu, że sama zjadłam 3 i pół bułki, a były one sporych rozmiarów.

Koniecznie musicie je upiec – na pewno nie pożałujecie.

Zapraszam was również na bułeczki marcepanowo-piernikowe, bułeczki kokosowe, albo drożdżówki żurawinowe.

Ps. Pod przepisem jest zdjęcie, jak wyglądało przygotowanie bułeczek. Uprzedzam – będzie syf 😉 Jeśli chcecie sobie uprościć sprawę, to możecie ciasto z jabłkami zwinąć w ślimaczki i tak je upiec.

 

bułeczki z jabłkami  ciasto drożdżowe z jabłkami
 

cynamonowe drożdżówki z jabłkami  cynamonowe bułeczki z jabłkami
 

drożdżówki z jabłkami i cynamonem  drożdżowe bułeczki z jabłkami

Przepis do druku

Cynamonowe bułeczki z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 9 bardzo dużych bułek drożdżowych.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 9
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g oleju lub rozpuszczonego masła
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
jabłka:
  • 5-6 większych jabłek - około 700-750 g
  • 20 g (1 łyżka) masła
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • trochę mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W dużej misie umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przyprawy. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotuj jabłka.
  5. Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w mniejszą kostkę.
  6. W dużym rondelku rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon.
  7. Smaż jabłka aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać na miazgę.
  8. Do gotowych jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj - przestudź.
  9. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć - jeśli ciasto jest zbyt klejące, do dodaj do niego trochę mąki.
  10. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm - długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
  11. Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.
  12. Na środek każdego paska nałóż jabłka.
  13. Rozciągając brzegi sklej je razem tworząc rulonik.
  14. Ruloniki z ciasta zwiń w bułeczki.
  15. Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między bułeczkami odstępy, bo urosną.
  16. Blachę przykryj ściereczką i pozostaw tak drożdżówki na około 30 minut.
  17. Piekarnik nagrzej do 170 stopni - tryb góra/dół.
  18. Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch bułeczek.
  19. Drożdżówki piecz prze około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  20. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 227 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 35,5 g Błonnik: 1,5 g Białka: 4,7 g

 

 

cynamonowe bułeczki z jabłkami

Reklama

10 komentarzy

  1. Anka 2018/11/11 at 08:40 - Reply

    Mam pytanie techniczne 🙂
    W instrukcji jest:
    „Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm – długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
    Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.”
    Ale trzeba kroić wzdłuż czy w poprzek? Znaczy dłuższe czy krótsze mają być te paski?
    Dziękuję!

    • wypiekibeaty 2018/11/11 at 08:57 - Reply

      Ja kroiłam paski względem krótszego boku. Dzięki temu bułeczki są foremniejsze i jest ich więcej 🙂

      • Anka 2018/11/11 at 09:01 - Reply

        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! 🙂

  2. Majka 2018/11/08 at 12:59 - Reply

    Must have

  3. Candy Pandas 2018/11/04 at 12:02 - Reply

    Ale fantazyjnie zawinięte buły 😀

  4. Adrian 2018/11/02 at 08:05 - Reply

    Cudownie wyglądają te bułeczki! Koniecznie muszę spróbować tego przepisu 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: