Przepis na drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem

bułeczki z cynamonem i jabłkami

Czy wy także macie tak, że wraz z jesienią nabieracie coraz większej ochoty na cynamon?

Ja go właśnie najwięcej używam jesienią i zimą :)

Dodaję cynamon do granoli, owsianki, kawy i oczywiście do różnych wypieków.

Cynamon nie dość, że pachnie obezwładniająco, to przede wszystkim ma działanie rozgrzewające.

Nastała jesień, więc wyciągnęłam swój cynamon i upiekłam cynamonowe  bułeczki z jabłkami :)

Ależ w domu pachniało!

A co najważniejsze – jakże pyszne były te bułeczki!

Muszę się tu przyznać, z ręką na sercu, że sama zjadłam 3 i pół bułki, a były one sporych rozmiarów.

Koniecznie musicie je upiec – na pewno nie pożałujecie.

Zapraszam was również na bułeczki marcepanowo-piernikowe, bułeczki kokosowe, albo drożdżówki żurawinowe.

Ps. Pod przepisem jest zdjęcie, jak wyglądało przygotowanie bułeczek. Uprzedzam – będzie syf ;) Jeśli chcecie sobie uprościć sprawę, to możecie ciasto z jabłkami zwinąć w ślimaczki i tak je upiec.

bułeczki z jabłkami  ciasto drożdżowe z jabłkami

cynamonowe drożdżówki z jabłkami  cynamonowe bułeczki z jabłkami

drożdżówki z jabłkami i cynamonem  drożdżowe bułeczki z jabłkami

Przepis na cynamonowe bułeczki z jabłkami

cynamonowe bułeczki drożdżowe z jabłkami

Cynamonowe bułeczki z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki zawijane z jabłkami i cynamonem.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 9
Kalorie 227 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

jabłka:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przyprawy. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj jabłka.
  • Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w mniejszą kostkę.
  • W dużym rondelku rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon.
  • Smaż jabłka aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać na miazgę.
  • Do gotowych jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj - przestudź.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć - jeśli ciasto jest zbyt klejące, do dodaj do niego trochę mąki.
  • Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm - długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
  • Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.
  • Na środek każdego paska nałóż jabłka.
  • Rozciągając brzegi sklej je razem tworząc rulonik.
  • Ruloniki z ciasta zwiń w bułeczki.
  • Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między bułeczkami odstępy, bo urosną.
  • Blachę przykryj ściereczką i pozostaw tak drożdżówki na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni - tryb góra/dół.
  • Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch bułeczek.
  • Drożdżówki piecz prze około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 227kcalWeglowodany: 35.5gBiałko: 4.7gTłuszcz: 8gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

cynamonowe bułeczki z jabłkami