Cynamonowe bułeczki z jabłkami
Przepis na drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem
Przygotuj dziś razem ze mną smakowite cynamonowe bułeczki z jabłkami. Te bułeczki to lekkie i puszyste ciasto drożdżowe zawinięte z domowymi prażonymi jabłkami. Z przepisu otrzymacie drożdżówki pyszniejsze niż z cukierni :) Słodkie od jabłek i aromatyczne od cynamonu. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić prażone jabłka do bułeczek i jak zrobić bułeczki drożdżowe zawijane z nadzieniem.
Spis treści
Przepis na cynamonowe bułeczki z jabłkami krok po kroku
Jeśli lubisz drożdżówki i ciasta z jabłkami, to koniecznie wypróbuj to smakowite połączenie smaków.
Cynamonowe bułeczki z jabłkami przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe na bułeczki
składniki na jabłka do bułeczek
- 5-6 jabłek (większych – w sumie około 700-750 g)
- 20 g masła ((1 łyżka) )
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lekko czubata)
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z jabłkami
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.30 g drożdży, 240 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misie umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przyprawy. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.100 g oleju, 70 g cukru, 2 jajka, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj jabłka.
- Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w mniejszą kostkę.5-6 jabłek
- W dużym rondelku rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon.20 g masła, 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Smaż jabłka aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać na miazgę.
- Do gotowych jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj – przestudź.1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć – jeśli ciasto jest zbyt klejące, do dodaj do niego trochę mąki.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm – długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
- Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.
- Na środek każdego paska nałóż jabłka.
- Rozciągając brzegi sklej je razem tworząc rulonik.
- Ruloniki z ciasta zwiń w bułeczki.
- Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj między bułeczkami odstępy, bo urosną.
- Blachę przykryj ściereczką i pozostaw tak drożdżówki na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni – tryb góra/dół.
- Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch bułeczek.mleko, 6 łyżeczek cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Drożdżówki piecz prze około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cynamonowe bułeczki drożdżowe z jabłkami – uwagi
Czy wy także macie tak, że wraz z jesienią nabieracie coraz większej ochoty na cynamon?
Ja go właśnie najwięcej używam jesienią i zimą :)
Dodaję cynamon do granoli, owsianki, kawy i oczywiście do różnych wypieków.
Cynamon nie dość, że pachnie obezwładniająco, to przede wszystkim ma działanie rozgrzewające.
Nastała jesień, więc wyciągnęłam swój cynamon i upiekłam cynamonowe bułeczki z jabłkami :)
Ależ w domu pachniało!
A co najważniejsze – jakże pyszne były te bułeczki!
Muszę się tu przyznać, z ręką na sercu, że sama zjadłam 3 i pół bułki, a były one sporych rozmiarów.
Koniecznie musicie je upiec – na pewno nie pożałujecie.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z prażonymi jabłkami – wskazówki
Te bułeczki zrobione są na drożdżach, a ciasto drożdżowe potrzebuje czasu. Dlatego zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego na drożdżówki.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie drożdży.
Jak przygotować drożdże do ciasta drożdżowego?
Ja zawsze używam świeże drożdże – sprawdźcie czy nie są obsuszone – i dodaję je do miseczki, do drożdży dosypuję łyżeczkę cukru i razem mieszam, aż drożdże zaczną się rozpuszczać. Wtedy dodaję mleko. Mleko do drożdży musi być w letniej temperaturze – nie za zimne, nie za gorące. Jeśli mleko będzie zimne, to drożdże nie zaczną „pracować”, a jeśli za gorące, to drożdże zostaną zabite. Wtedy trzeba je wylać i zrobić świeżą porcję. Miseczkę z drożdżami z mlekiem odstawiam w ciepłe miejsce pozbawione przeciągów, przykrywam ściereczką i zostawiam tak na około 20 minut. W tym czasie zaczyn drożdżowy powinien zacząć rosnąć i tworzyć jakby piankę (trochę podobną do ubitego mleka). Jeśli wasz zaczyn drożdżowy tak nie wygląda po 20 minutach, to oznacza, że drożdże nie rosną i najlepiej zrobić nową porcję.
Gdy macie już wyrośnięte drożdże to wyrabiacie ciasto drożdżowe – składniki na ciasto drożdżowe podałam w przepisie poniżej. Wyrobione ciasto na cynamonowe bułeczki z jabłkami przykrywacie i odstawiacie na około godzinę do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto na bułeczki wyrasta przygotowujecie jabłka prażone.
Jak zrobić jabłka prażone do ciasta?
Po pierwsze – jeśli macie domowe jabłka prażone w słoiku, to możecie je wykorzystać – będzie szybciej.
Jeśli nie macie takich jabłek, to weźcie kilka sztuk większych jabłek, obierzcie je, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę.
W większym garnku rozpuśćcie trochę masła, dodajcie jabłka, cukier i cynamon i podsmażajcie aż jabłka zmiękną, ale się jeszcze zupełnie nie rozpadną.
Tak przygotowane prażone jabłka ostudźcie w temperaturze pokojowej.
Kolejny krok to bułeczki drożdżowe z jabłkiem.
Ciasto drożdżowe lekko zagniatamy i wałkujemy. Przekrajamy na pasy i na każdy nakładamy jabłka prażone. Sklejamy ciasto i zwijamy tworząc cynamonowe bułeczki z jabłkami.
Bułeczki z jabłkami pieczecie aż będą ładnie rumiane i zjadacie w towarzystwie herbaty albo kawy :)
Mam nadzieję, że te aromatyczne cynamonowe bułeczki z jabłkami zasmakują wam równie mocno jak mi i będziecie je często piec dla siebie i swoich bliskich.
Zapraszam was również na bułeczki marcepanowo-piernikowe, bułeczki kokosowe, albo drożdżówki żurawinowe.
Ps. Pod przepisem jest zdjęcie, jak wyglądało przygotowanie bułeczek. Uprzedzam – będzie syf ;) Jeśli chcecie sobie uprościć sprawę, to możecie ciasto z jabłkami zwinąć w ślimaczki i tak je upiec.
Polecane przepisy na słodkie bułeczki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne słodkie drożdżówki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na drożdżówki z jabłkami
Zobacz mój sprawdzony przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem z jabłek prażonych i upiecz je na weekend do kawy. Cynamonowe bułeczki są bardzo aromatyczne i przepyszne. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z prażonych jabłek smakują wybornie - szczególnie podane jeszcze na ciepło, kiedy aromat cynamonu najbardziej się rozchodzi.
Bułeczki drożdżowe z jabłkami przepis
Zobaczcie ten przepis krok po kroku na drożdżówki i zobacz jak zrobić drożdżówki w domu. Sprawdź jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe i jak przygotować drożdże do ciasta. Jakie drożdże użyć do ciasta drożdżowego? Ja najchętniej używam drożdże świeże. Ale jeśli nie masz ich dostępnych to możesz użyć drożdże suszone instant. Ile drożdży suszonych zamiast świeżych? Przy tych bułeczkach najlepiej użyć dwa opakowania drożdży suszonych, chociaż jeśli masz tylko jedne, to też powinny wystarczyć. Zrób moje cynamonowe bułeczki z jabłkami i daj znać jak ci smakowały. Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.