rogaliki drożdżowe z makiem

Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z makiem

Przepis na drożdżowe rogaliki z makiem to doskonała propozycja na domowe wypieki, które rozpieszczą podniebienia wszystkich łasuchów. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, delikatnie skropione słodkim lukrem, wypełnione aromatycznym nadzieniem z maku to prawdziwa uczta dla smakoszy. Rogaliki te doskonale sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy jako słodka przekąska do kawy. Poznaj prosty przepis i ciesz się smakiem domowych rogali z makiem, które z pewnością szybko znikną ze stołu!

drożdżowe rogaliki z makiem

Rogaliki drożdżowe z makiem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz nieduże i słodkie tradycyjne rogaliki z nadzieniem, to koniecznie wypróbuj przepis na te rewelacyjne rogaliki.

drożdżowe rogaliki

Rogaliki drożdżowe z makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne drożdżowe rogaliki z makiem – polecam!
3.85 z 20 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 32
Składniki

składniki na drożdżowe rogaliki z makiem

  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka (ciepłego )
  • 500 g mąki pszenne
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 żółtko
  • 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
  • masa makowa (lub dżem, marmolada, nutella)
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe rogaliki z makiem krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj (do momentu aż drożdże się rozpuszczą.
    50 g drożdży, 2 łyżki cukru, 250 ml mleka
  • Przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny (drożdże w tym czasie wyrosną).
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
    250 ml mleka, 500 g mąki pszenne, 1 jajko, 50 g masła, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-60 minut).
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je z miski i ponownie zagnieć.
  • Uformuj z niego kulę i podziel ją na 4 mniej więcej równe części.
  • Każdą część rozwałkuj na cienki placek (od jego grubości będzie zależeć wielkość rogalików) i pokrój go na 8 części (podobnie jak pizzę).
  • Na każdy trójkąt nałóż nadzienie i zwiń zaczynając od podstawy trójkąta.
    masa makowa
  • Ułóż rogaliki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Przykryj je ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, aby lekko urosły.
  • Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem.
  • Piecz rogalik w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg lub 180 stopni w trybie góra/dół) przez około 20 minut – aż się zrumienią.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Udekoruj cukrem pudrem, lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Jeśli chcesz mieć mniejsze rogaliki, to ciasto podziel na 6 albo 8 części i dopiero wtedy wałkuj je na placki.
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżowe rogaliki, rogaliki z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe rogaliki

Drożdżowe rogaliki z makiem – uwagi

Po moich tłustoczwartkowych pączkach z makiem zostało mi pół puszki masy makowej, a że nie lubię, by jedzenie się marnowało, to upiekłam z nią rogaliki drożdżowe. Mój przepis na rogaliki drożdżowe jest prosty i niezawodny! Na pewno nie narobicie się przy nim jak przy rogalach świętomarcińskich, a efekt będzie równie wyśmienity. Zamiast masy makowej możecie oczywiście wykorzystać marmoladę, ulubioną konfiturę, nutellę lub masę kajmakową. Wszystko jest dozwolone (możecie nawet zrobić każdą partię rogali z innym nadzieniem).

Z podanego przepisu otrzymacie 32 dość spore rogale – jeśli wolicie malutkie, to wyjdzie ich dużo więcej

Polecane przepisy na wypieki z makiem

Wypróbujcie inne moje przepisy z użyciem maku. Na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy: