Przepis na rogaliki drożdżowe z makiem

 

Po moich tłustoczwartkowych pączkach z makiem zostało mi pół puszki masy makowej, a że nie lubię, by jedzenie się marnowało, to upiekłam z nią rogaliki drożdżowe.

Mój przepis na rogaliki drożdżowe jest prosty i niezawodny :)

Na pewno nie narobicie się przy nim jak przy rogalach świętomarcińskich, a efekt będzie równie wyśmienity :)

Zamiast masy makowej możecie oczywiście wykorzystać marmoladę, ulubioną konfiturę, nutellę lub masę kajmakową.

Wszystko jest dozwolone (możecie nawet zrobić każdą partię rogali z innym nadzieniem) :)

Z podanego przepisu otrzymacie 32 dość spore rogale – jeśli wolicie malutkie, to wyjdzie ich dużo więcej.

 

drożdżowe rogaliki1

drożdżowe rogaliki2

drożdżowe rogaliki4

 

Rogaliki drożdżowe z makiem przepis do druku

 

drożdżowe rogaliki

Rogaliki drożdżowe z makiem

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne drożdżowe rogaliki z makiem - polecam!
3.17 z 12 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 32

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj (do momentu aż drożdże się rozpuszczą.
  • Przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny (drożdże w tym czasie wyrosną).
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-60 minut).
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je z miski i ponownie zagnieć. Uformuj z niego kulę i podziel ją na 4 równe części.
  • Każdą część rozwałkuj na cienki placek (od jego grubości będzie zależeć wielkość rogalików) i podziel na 8 części.
  • Na każdy trójkąt nałóż nadzienie i zwiń zaczynając od podstawy trójkąta.
  • Ułóż rogaliki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Przykryj je ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, aby lekko urosły.
  • Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut - aż się zrumienią.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Udekoruj cukrem pudrem, lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.

Notatki

Jeśli chcesz mieć mniejsze rogaliki, to ciasto podziel na 6 albo 8 części i dopiero wtedy wałkuj je na placki.
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe, drożdże, mak, marmolada, rogaliki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!