Pomysł na urodzinowy czekoladowy tort BB8
O czekoladowy tort BB8 na urodziny syna poprosiła koleżanka mojego męża.
Nie muszę mówić, że zapalił się do tego pomysłu jak rzadko (ostatnio tak się nakręcił gdy robiliśmy tort R2D2).
No ale Star Wars go kręcą ;)
Podkasaliśmy rękawy i podjęliśmy wyzwanie!
Specjalnie w tym celu kupiłam foremkę o kształcie kuli – są to dwie formy połówek kuli, które się potem razem składa.
Stwierdziłam, że nie będę ryzykowała i sprawdzała, czy zwykły biszkopt utrzyma kształt i przygotowałam ściślejsze i gęstsze ciasto czekoladowe.
Jako że nie wyobrażam sobie tortu bez kremu, to każdą połówkę przecięłam na trzy blaty – i przez to musiałam się nieźle napocić, aby zachować kształt kuli. Skończyło się to odrzuceniem części czekoladowego ciasta – inaczej bym miała jajco. W przyszłości połówki pokroję tylko na dwie części – będzie o wiele prościej :)
Dzięki uprzejmości koleżanki mam zdjęcia jak tort wyglądał w środku (zdjęcia robione telefonem) – zobaczcie sami z czym się mierzyłam – i tak – oprócz kremu były też maliny – tort, to tort – ma nie tylko wyglądać, ale ma być smaczny :D
Jeśli też byście chcieli wykonać taki tort, to poniżej przepis na tort o wielkości około 2 kg.
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na torty idealne na urodziny i nie tylko.
Czekoladowy tort BB8 przepis

Czekoladowy tort BB8
Składniki
ciasto czekoladowe (na dwie foremki o średnicy 16 cm i głębokości około 7 cm + jedną mniejszą foremkę - na "głowę"):
- 150 g masła miękkiego
- 300 g cukru
- 3 jajka (użyłam rozmiar L)
- 90 g gorzkiego kakao
- 375 ml wody gorącej
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
krem mascarpone:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 125 ml serka mascarpone zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
poncz:
- 1 szklanka wody letniej
- 2 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
krem maślany - do obłożenia wierzchu tortu
- 100 g masła miękkiego
- około 250-300 g cukru pudru
- kilka łyżek mleka
dodatkowo:
- owoce lub dżem
- masa cukrowa do dekoracji
Instrukcja
ciasto czekoladowe:
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.150 g masła, 300 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Kakao zalej gorącą wodą i zamieszaj aż się dobrze rozpuści.90 g gorzkiego kakao, 375 ml wody
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka, na zmianę z łyżką mąki - krótko zmiksuj.3 jajka
- Dodaj połowę pozostałej mąki, wlej kakao i zmiksuj.
- Dodaj pozostałą mąkę i krótko zmiksuj - na koniec wymieszaj jeszcze wszystko łyżką zbierając ciasto z boków miski.
- Przelej ciasto do trzech pół okrągłych foremek - dwie o średnicy około 16 cm i głębokości około 7 cm, trzecia a średnicy mniej więcej 7 cm.
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
krem:
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone - krótko zmiksuj.250 ml śmietany kremówki, 125 ml serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
krem maślany:
- Masło zmiksuj z częścią cukru pudru, dosypuj go w trakcie - jeśli masa robi się za bardzo gęsta, wtedy dodaj trochę mleka - ja zwykle kilka razy dolewam po trochu.100 g masła, około 250-300 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
wykończenie:
- Ostrym nożem zetnij wypukłe części ciasta czekoladowego.
- Dwie większe połówki przekrój na dwa lub trzy blaty.
- Odetnij lekko zaokrąglony spód, tak aby ciasto mogło stać.
- Nasącz blat ponczem, nałóż trochę kremu i ewentualnie dodaj owoce.1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, sok
- Powtórz czynności z kolejnymi blatami - jeśli ciasto zaczyna tracić kulisty kształt, to zrezygnuj z jednego blatu.
- Na koniec możesz jeszcze ostrym nożem dociąć wierzch ciasta, aby nie było wystających kawałków, a tort miał kształt kuli.
- Kremem maślanym pokryj dokładnie cały tort i wyrównaj, aby masa była gładka.
- Część ciasta na "głowę" przekrój na dwie części, przełóż kremem i posmaruj kremem maślanym.
- Tort schłodź przez około godzinę - tak aby masa maślana stwardniała.
- Po tym czasie możesz zacząć dekorować tort :) Ja obłożyłam kulę białą masę cukrową i oddzielnie obłożyłam mniejszą półkulę na "głowę". Potem to już zabawa z wycinaniem elementów znajdujących się na robocie oraz podmalowanie barwnikami spożywczymi w proszku.