Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Tort czekoladowy z jagodami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny czekoladowy tort z kremem jagodowym i jagodami.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
minuta
minuty
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
31
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na wilgotne ciasto czekoladowe do tortu
4
jajka
(rozmiar L)
200
ml
mleka
170
ml
oleju
300
g
cukru
(- 1,5 szklanki)
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
200
g
mąki pszennej
(- 1 i 1/3 szklanki)
80
g
kakao
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1 i 1/4
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na krem jagodowy do tortu
500
g
serka mascarpone
(zimnego)
1
słoiczek
konfitury
( lub dżemu jagodowego (około 250 g))
dodatkowe składniki do tortu z jagodami
0,5
słoiczka
konfitury
( lub dżemu jagodowego)
1-2
szklanki
jagód
Instrukcja
Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe do tortu
Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
200 g mąki pszennej,
80 g kakao,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.
4 jajka,
200 ml mleka,
170 ml oleju,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodaj cukier i zmieszaną mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.
300 g cukru
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto do formy.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).
Jak zrobić krem jagodowy do tortu
Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.
500 g serka mascarpone,
1 słoiczek konfitury
Tort czekoladowy z jagodami wykończenie
Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
0,5 słoiczka konfitury
Udekoruj wierzch jagodami.
1-2 szklanki jagód
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
chocolate berry cake, ciasto z kremem, ciasto z kremem jagodowym, ciasto z owocami letnimi, wilgotne ciasto czekoladowe, wilgotny tort
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!