Tort mocno czekoladowy
Na imieniny męża wymyśliłam sobie tort czekoladowy – szczególnie, że koleżanka z pracy podała mi przepis na pyszny krem z mascarpone i gorzką czekoladą :)
Ostatecznie wykonanie kremu musiałam odrobinę zrewidować.
Zakupiłam za mało serka mascarpone, ale tort wyszedł przepyszny.
Oryginalnie biszkopt miał być przełożony samym serkiem, ale ja dodałam do niego śmietanę kremówkę w proporcji 1:1.
Sami zdecydujcie, jaką wersję wolicie :)
Przepis na tortownicę 22 cm.
Polecam wam również inne przepisy na pyszne torty.
Tort mocno czekoladowy przepis do druku

Tort mocno czekoladowy
Przepis na czekoladowy tort rocher.
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki biszkoptu:
- 5 jajek rozmiar L
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
składniki kremu:
- 1 kg serka mascarpone (albo 500g serka i 500 ml śmietany kremówki) - schłodzonych
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- około 6-8 łyżek cukru pudru (do smaku)
- 100 g gorzkiej czekolady (startej na grubej tarce, albo posiekanej nożem)
Instrukcja
wykonanie biszkoptu:
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao.2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser.5 jajek, 3/4 szklanki cukru
- Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
- Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
- Przekrój ciasto na trzy blaty.
wykonanie kremu:
- Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem.1 kg serka mascarpone, około 6-8 łyżek cukru pudru
- Dodaj kakao i zmiksuj dokładnie.2-3 łyżki gorzkiego kakao
- Jeśli robisz krem z kremówką, to ubij ją na sztywno i dodaj stopniowo serek mascarpone.
- Na koniec wmieszaj delikatnie startą czekoladę.100 g gorzkiej czekolady
- Blaty ciasta nasącz według uznania i przełóż kremem.
- Całość możesz oblać rozpuszczoną czekoladą i obłożyć posiekanymi czekoladkami Rocher.
Notatki
Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje wypieki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!