Tort mocno czekoladowy

Na imieniny męża wymyśliłam sobie tort czekoladowy – szczególnie, że koleżanka z pracy podała mi przepis na pyszny krem z mascarpone i gorzką czekoladą :)

Ostatecznie wykonanie kremu musiałam odrobinę zrewidować.

Zakupiłam za mało serka mascarpone, ale tort wyszedł przepyszny.

Oryginalnie biszkopt miał być przełożony samym serkiem, ale ja dodałam do niego śmietanę kremówkę w proporcji 1:1.

Sami zdecydujcie, jaką wersję wolicie :)

Przepis na tortownicę 22 cm.

Polecam wam również inne przepisy na pyszne torty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

tort mocno czekoladowy

czekoladowy Bartka4

czekoladowy Bartka3

czekoladowy Bartka1

Tort mocno czekoladowy przepis do druku

czekoladowy bartka2

Tort mocno czekoladowy

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowy tort rocher.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 40 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Foremka do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

składniki biszkoptu:

składniki kremu:

Instrukcja
 

wykonanie biszkoptu:

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao.
    2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser.
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  • Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na trzy blaty.

wykonanie kremu:

  • Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem.
    1 kg serka mascarpone, około 6-8 łyżek cukru pudru
  • Dodaj kakao i zmiksuj dokładnie.
    2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • Jeśli robisz krem z kremówką, to ubij ją na sztywno i dodaj stopniowo serek mascarpone.
  • Na koniec wmieszaj delikatnie startą czekoladę.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Blaty ciasta nasącz według uznania i przełóż kremem.
  • Całość możesz oblać rozpuszczoną czekoladą i obłożyć posiekanymi czekoladkami Rocher.

Notatki

Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje wypieki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!