Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tort mocno czekoladowy

Na imieniny męża wymyśliłam sobie tort czekoladowy – szczególnie, że koleżanka z pracy podała mi przepis na pyszny krem z mascarpone i gorzką czekoladą 🙂

Ostatecznie wykonanie kremu musiałam odrobinę zrewidować (zakupiłam za mało serka mascarpone), ale tort wyszedł przepyszny. Oryginalnie biszkopt miał być przełożony samym serkiem, ale ja dodałam do niego śmietanę kremówkę w propocji 1:1 – sami zdecydujcie, jaką wersję wolicie 🙂

Przepis na tortownicę 22 cm.

czekoladowy Bartka2

czekoladowy Bartka4

czekoladowy Bartka3

czekoladowy Bartka1

 

Tort mocno czekoladowy
 
Autor:
Składniki
składniki biszkoptu:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ⅔ szklanki mąki pszennej
  • ⅓ szklanki gorzkiego kakao
składniki kremu:
  • 1 kg serka mascarpone (albo 500g serka i 500 ml śmietany kremówki) - w letniej temperaturze
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • około 6-8 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (startej na grubej tarce, albo posiekanej nożem)
  • opcjonalnie alkohol do smaku
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao. Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  3. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  4. Przekrój ciasto na trzy blaty.
wykonanie kremu:
  1. Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem, dodaj kakao. Jeśli robisz krem z kremówką, to ubij ją na sztywno i dodaj stopniowo mascarpone. Na koniec wmieszaj delikatnie startą czekoladę.
  2. Blaty ciasta nasącz według uznania i przełóż kremem.
  3. Całość możesz oblać rozpuszczoną czekoladą i obłożyć posiekanymi Rocher.
Notatki
Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje wypieki.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Prezentuje się pięknie !

  • Wygląda profesjonalnie. Świetna z Ciebie żona 🙂 i bardzo podoba mi się pomysł z Ferero Rocher.

  • Prezentuje się obłędnie – i jeszcze ta dekoracja *_*

  • rewelacyjny!!! i chyba też bym wolała taką wersję masy 🙂

  • gin

    Łał, wygląda po prostu wspaniale 🙂

    • Nie, śmietana kremówka to śmietana a kajmak to masa karmelowa/toffi. Można ją kupić gotową albo zrobić samemu ze słodzonego skondensowanego mleka – gotujemy zamkniętą puszkę ok 2-2,5 godziny. Ważne aby puszka była cała w wodzie. Tobie polecam na pierwszy raz kupić już gotową puszkę masy kajmakowej(toffi). Na pewno dasz sobie radę, trzymam kciuki 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux