Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Torcik dyniowo-karmelowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny jesienny torcik dyniowy przekładany kremem karmelowym i polany sosem karmelowym.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
10
Wyposażenie
2 foremki o średnicy około 16 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto dyniowe do tortu
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
2
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
0,5
łyżeczki
imbiru
(mielonego)
1
szczypta
mielonych goździków
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
(mielonej )
ok 450
g
pure z dyni
(- odsączonego)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
180
ml
oleju
4
jajka
(rozmiar L)
składniki na karmelowy krem do tortu
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
sos karmelowy
( - do smaku)
dodatkowe składniki do tortu dyniowo-karmelowego
orzechy
( - np. pekan lub włoskie)
sos karmelowy
Instrukcja
Jak zrobić ciasto dyniowe do tortu
Zmieszaj razem wszystkie suche składniki - poza cukrem.
300 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżeczki cynamonu,
0,5 łyżeczki imbiru,
1 szczypta mielonych goździków,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, olej, cukier oraz jajka.
ok 450 g pure z dyni,
200 g cukru,
180 ml oleju,
4 jajka
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm (maksymalnie 18 cm) i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem karmelowy do tortu dyniowego
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone.
250 ml śmietany kremówki,
250 g serka mascarpone
Dodaj sos karmelowy do smaku.
sos karmelowy
Tort dyniowo-karmelowy wykończenie:
Z ciast dyniowych odetnij wypukłe czubki i je zjedz :)
Ciasta przekrój wzdłuż na pół.
Blaty ciasta przekładaj kremem karmelowym.
Wierzch udekoruj orzechami oraz polej sosem karmelowym.
orzechy,
sos karmelowy
Słowo kluczowe
dyniowy tort z karmelem, tort z kremem karmelowym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!