Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Torcik dyniowo-karmelowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny jesienny torcik dyniowy przekładany kremem karmelowym i polany sosem karmelowym.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
10
Wyposażenie
2 foremki o średnicy około 16 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto dyniowe do tortu
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
2
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
0,5
łyżeczki
imbiru
(mielonego)
1
szczypta
mielonych goździków
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
(mielonej )
ok 450
g
pure z dyni
(- odsączonego)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
180
ml
oleju
4
jajka
(rozmiar L)
składniki na karmelowy krem do tortu
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
sos karmelowy
( - do smaku)
dodatkowe składniki do tortu dyniowo-karmelowego
orzechy
( - np. pekan lub włoskie)
sos karmelowy
Instrukcja
Jak zrobić ciasto dyniowe do tortu
Zmieszaj razem wszystkie suche składniki - poza cukrem.
300 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżeczki cynamonu,
0,5 łyżeczki imbiru,
1 szczypta mielonych goździków,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, olej, cukier oraz jajka.
ok 450 g pure z dyni,
200 g cukru,
180 ml oleju,
4 jajka
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm (maksymalnie 18 cm) i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem karmelowy do tortu dyniowego
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone.
250 ml śmietany kremówki,
250 g serka mascarpone
Dodaj sos karmelowy do smaku.
sos karmelowy
Tort dyniowo-karmelowy wykończenie:
Z ciast dyniowych odetnij wypukłe czubki i je zjedz :)
Ciasta przekrój wzdłuż na pół.
Blaty ciasta przekładaj kremem karmelowym.
Wierzch udekoruj orzechami oraz polej sosem karmelowym.
orzechy,
sos karmelowy
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
dyniowy tort z karmelem, tort z kremem karmelowym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!