Przepis na gusz-e fil irańskie smażone ciasteczka.

Oto kolejny przepis na karnawałowe podjadanie :)

Dziś będzie bardziej orientalnie i bardzo aromatycznie, a to za sprawą gusz-e fil – irańskich ciasteczek.

W Polsce te ciasteczka nazywane są „słoniowymi uszami„, a to za sprawą kształtu przypominającego słoniowe uszy (albo kokardkę – jak kto woli ;)).

Niezwykły aromat i smak nadają tym ciasteczkom kardamon i woda różana (nie jest ona niestety ogólnie dostępna, ale  można ją kupić na allegro, albo w sklepach z żywnością orientalną). Jeśli jej jednak nigdzie nie dostaniecie, to zastąpcie ją zwykłą wodą – a do smaku możecie dodać do ciasta np. mielony cynamon.

Najważniejsze przy tych ciasteczkach jest bardzo cieniutkie rozwałkowanie ciasta, wtedy gusz-e fil będą lekkie i chrupiące.

Takie grubsze też są pyszne, ale z czasem twardnieją :(

Dla rekomendacji dodam, że moja córka zjadła większość ciasteczek mówiąc, że to jej ulubione :)

Ps. Zajrzyjcie również do przepisu na tradycyjne faworki oraz na faworki w wersji pieczonej.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

gusz-e fil

słoniowe uszy_4

słoniowe uszy_5

Gusz-e fil przepis do druku

irańskie ciasteczka

Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe kardamonowe irańskie ciasteczka na Tłusty Czwartek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz

Składniki

Instrukcja
 

  • Jajko zmiksuj z cukrem (ja zmiksowałam na kogel-mogel).
    1 jajko, 1/4 szklanki cukru
  • Dodaj wodę różaną, kardamon i mleko.
    1/4 szklanki wody różanej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 szklanki mleka
  • Dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto (ja do tego użyłam robota z hakiem) - ciasto wychodzi dość lepkie, więc w razie konieczności dodaj więcej mąki.
    3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
  • Gotowe ciasto przykryj i schłodź przez około godzinę.
  • Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki ciasta (w razie konieczności możesz zagnieść je z odrobiną mąki - mi się strasznie kleiło i dodałam mąki).
  • Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie - ciasto musi być cieniutko rozwałkowane inaczej usmażone ciastka będą twardawe.
  • Dużą szklanką wycinaj koła, a następnie zgniataj je do środka tworząc kokardkę.
  • Ciastka smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obydwu stron.
  • Gotowe odsącz na ręczniku.
  • Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
    cukier
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na blogu Pyszne jedzonko