Oto kolejny przepis na karnawałowe podjadanie :)

Dziś będzie bardziej orientalnie i bardzo aromatycznie, a to za sprawą gusz-e fil – irańskich ciasteczek.

W Polsce te ciasteczka nazywane są „słoniowymi uszami”, a to za sprawą kształtu przypominającego słoniowe uszy (albo kokardkę – jak kto woli ;)).

Niezwykły aromat i smak nadają tym ciasteczkom kardamon i woda różana (nie jest ona niestety ogólnie dostępna, ale  można ją kupić na allegro, albo w sklepach z żywnością orientalną). Jeśli jej jednak nigdzie nie dostaniecie, to zastąpcie ją zwykłą wodą – a do smaku możecie dodać do ciasta np. mielony cynamon.

Najważniejsze przy tych ciasteczkach jest bardzo cieniutkie rozwałkowanie ciasta, wtedy gusz-e fil będą lekkie i chrupiące.

Takie grubsze też są pyszne, ale z czasem twardnieją :(

Dla rekomendacji dodam, że moja córka zjadła większość ciasteczek mówiąc, że to jej ulubione :)

Ps. Zajrzyjcie również do przepisu na tradycyjne faworki oraz na faworki w wersji pieczonej.

gusz-e fil

słoniowe uszy_4

słoniowe uszy_5

irańskie ciasteczka

Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jajko zmiksuj z cukrem (ja zmiksowałam na kogel-mogel).
  • Dodaj wodę różaną, kardamon i mleko.
  • Dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto (ja do tego użyłam robota z hakiem) - ciasto wychodzi dość lepkie, więc w razie konieczności dodaj więcej mąki.
  • Gotowe ciasto przykryj i schłódź przez około godzinę.
  • Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki ciasta (w razie konieczności możesz zagnieść je z odrobiną mąki - mi się strasznie kleiło i dodałam mąki).
  • Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie - ciasto musi być cieniutko rozwałkowane inaczej usmażone ciastka będą twardawe.
  • Dużą szklanką wycinaj koła, a następnie zgniataj je do środka tworząc kokardkę.
  • Ciastka smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obydwu stron.
  • Gotowe odsącz na ręczniku.
  • Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam na blogu Pyszne jedzonko