gusz-e fil

Przepis na gusz-e fil irańskie smażone ciasteczka

Przepis na lekko różane i kardamonowe irańskie smażone ciasteczka, to kulinarna podróż do orientalnych smaków i aromatów. Wykonane z delikatnego ciasta, które jest smażone na złoty kolor i posypywane cukrem pudrem, co dodaje im słodkiego wykończenia. To nie tylko przepis kulinarny, ale również ukłon w stronę bogatej historii i kultury irańskiej. Odkryj magię tych smażonych ciasteczek, które przeniosą Cię do serca orientalnej kuchni.

słoniowe uszy_4

Gusz-e fil przepis krok po kroku

Jeśli lubisz w swojej kuchni testować nowe przepisy z całego świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

irańskie ciasteczka

Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe różane irańskie ciasteczka na Tłusty Czwartek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours
Składniki

składniki na ciastka Gusz-e fil

Instrukcja
 

Jak zrobić ciastka Gusz-e fil

  • Jajko zmiksuj z cukrem (ja zmiksowałam na kogel-mogel).
    1 jajko, 50 g cukru
  • Dodaj wodę różaną, kardamon i mleko.
    60 ml wody różanej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 120 ml mleka
  • Dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto (ja do tego użyłam robota z hakiem) – ciasto wychodzi dość lepkie, więc w razie konieczności dodaj więcej mąki.
    450-500 g mąki pszennej
  • Gotowe ciasto przykryj i schłodź przez około godzinę.
  • Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki ciasta (w razie konieczności możesz zagnieść je z odrobiną mąki – mi się strasznie kleiło i dodałam mąki).
  • Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie – ciasto musi być cieniutko rozwałkowane inaczej usmażone ciastka będą twardawe.
  • Dużą szklanką wycinaj koła, a następnie zgniataj je do środka tworząc kokardkę.
  • Ciastka smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obydwu stron.
  • Gotowe odsącz na ręczniku.
  • Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
    cukier
Prywatne
Słowa kluczowe irańsie ciasteczka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
słoniowe uszy_5

Różane ciastka irańskie – uwagi

Oto kolejny przepis na karnawałowe podjadanie. Dziś będzie bardziej orientalnie i bardzo aromatycznie, a to za sprawą gusz-e fil – irańskich ciasteczek. W Polsce te ciasteczka nazywane są „słoniowymi uszami„, a to za sprawą kształtu przypominającego słoniowe uszy (albo kokardkę – jak kto woli ;)).

Niezwykły aromat i smak nadają tym ciasteczkom kardamon i woda różana (nie jest ona niestety ogólnie dostępna, ale  można ją kupić na allegro, albo w sklepach z żywnością orientalną). Jeśli jej jednak nigdzie nie dostaniecie, to zastąpcie ją zwykłą wodą – a do smaku możecie dodać do ciasta np. mielony cynamon. Najważniejsze przy tych ciasteczkach jest bardzo cieniutkie rozwałkowanie ciasta, wtedy gusz-e fil będą lekkie i chrupiące. Takie grubsze też są pyszne, ale z czasem twardnieją :(

Dla rekomendacji dodam, że moja córka zjadła większość ciasteczek mówiąc, że to jej ulubione :)

Ps. Zajrzyjcie również do przepisu na tradycyjne faworki oraz na faworki w wersji pieczonej.

Przepis znalazłam na blogu Pyszne jedzonko

Polecane przepisy na Tłusty Czwartek

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: