Przepisy na pączki domowe
najsmaczniejsze i w różnych wersjach :)
Już niedługo Tłusty Czwartek, a wtedy zaczyna się pączkowe szaleństwo.
Ja najbardziej lubię usmażyć domowe pączki.
Takie świeżo smażone, jeszcze ciepłe są najlepsze na świecie!
Czy też robicie sami pączki w domu?
Jak zrobić pączki?
To wcale nie jest takie trudne!
Potrzebujecie do nich dobre drożdże – ja zawsze używam drożdże świeże, ale jeśli macie suszone, to dajcie ich o połowę mniej niż jest podane w przepisie.
Dajcie ciastu dobrze wyrosnąć, aby pączusie były potem puszyste.
Nie dosypujcie za dużo mąki, bo pączki będą twardsze.
I jeszcze kwestia smażenia – olej musi być gorący, aby pączki nie chłonęły tłuszczu.
Lepiej mi się smaży samo ciasto – jest szybsze – a nadzienie dodaję zaraz po usmażeniu.
Używam do tego długiej tylki – „wciskam” nią nadzienie do ciepłych pączków.
Możecie smażyć je od razu z nadzieniem – wtedy zwykle smażą się dłużej. Musicie też ciasto bardzo dobrze zlepić, aby nadzienie nie wypływało w trakcie smażenia.
To tyle z moich podstawowych rad.
Poniżej znajdziecie przepisy na pączki domowe – o różnych smakach nadzienia (i nie tylko).
Na blogu jest również wiele przepisów na różne oponki i faworki – zapraszam was również tam :)
Moje przepisy na pączki domowe:
Pączki z ksylitolem i truskawkami