Scones z brzoskwiniami

 

ciasto brzoskwiniowe

 

Zapraszam was dziś na scones z brzoskwiniami.

Scones to taki typ bułeczki/ciastka.

Często podawane są w formie wytrawnej, ale ja lubię je w wersji na słodko :)

Szczególnie jeśli można je zjeść na śniadanie lub na drugie śniadanie :D

Wcześniej na blogu pojawiły się scones z truskawkami, a teraz mam dla was trochę inną wersję smakową :)

Jeśli lubicie takie śniadania na słodko, to gorąco was zachęcam do wypróbowania przepisu – szczególnie, że takie scones można też zabrać do pracy lub do szkoły :D

Przepis wypatrzyłam na blogu A latte food.

Oprócz pysznych ciastek ten przepis przyniósł mi rewelacyjny pomysł na robienie lukru ze śmietanką kremówką – spróbujcie sami :D

 

ciasto z brzoskwiniami

 

scones brzoskwiniowe

 

ciastka brzoskwiniowe

 

ciasto z brzoskwiniami

 

scones z brzoskwiniami

Scones z brzoskwiniami

Wypieki Beaty
Proste i szybkie ciasto idealne na śniadanie i nie tylko.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 18 minut
Czas całkowity 38 minut
Danie Ciasta
Porcje 8
Kalorie 411 kcal

Składniki
  

scones:

  • 300-350 g mąki pszennej
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duża drobno pokrojona brzoskwinia

lukier:

  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • śmietana kremówka

Instrukcja
 

  • W misce zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło i rozgnieć całość na kruszonkę.
  • W drugiej misce zmieszaj razem jajko, śmietanę kremówkę, jogurt i wanilię dodaj mokre składniki do kruszonki i wyrób ciasto.
  • Dodaj pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niego placek.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki (jak pizzę).
  • Każde ciastko posmaruj z wierzchu odrobiną śmietany kremówki.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 16-18 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z ekstraktem z wanilii, dodaj po łyżce śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był gęsty ale płynny.
  • Posmaruj lukrem scones.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 411kcalWeglowodany: 59gBiałko: 5.9gTłuszcz: 17.4gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

scones z brzoskwiniami