Przepis na scones z brzoskwiniami, czyli ciastka z brzoskwiniami
Zapraszam was dziś na scones z brzoskwiniami.
Scones to taki typ bułeczki/ciastka.
Często podawane są w formie wytrawnej, ale ja lubię je w wersji na słodko :)
Szczególnie jeśli można je zjeść na śniadanie lub na drugie śniadanie :D
Wcześniej na blogu pojawiły się scones z truskawkami, a teraz mam dla was trochę inną wersję smakową :)
Jeśli lubicie takie śniadania na słodko, to gorąco was zachęcam do wypróbowania przepisu – szczególnie, że takie scones można też zabrać do pracy lub do szkoły :D
Przepis wypatrzyłam na blogu A latte food.
Oprócz pysznych ciastek ten przepis przyniósł mi rewelacyjny pomysł na robienie lukru ze śmietanką kremówką – spróbujcie sami :D
Scones z brzoskwiniami przepis do druku

Scones z brzoskwiniami
Proste i szybkie ciastka z brzoskwiniami idealne na śniadanie i nie tylko.
Składniki
scones:
- 300-350 g mąki pszennej
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 1 jajko rozmiar L
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 brzoskwinia duża drobno pokrojona
lukier:
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- śmietana kremówka do konsystencji - kilka łyżek
Instrukcja
- W misce zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło i rozgnieć całość na kruszonkę.300-350 g mąki pszennej, 70 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 110 g masła
- W drugiej misce zmieszaj razem jajko, śmietanę kremówkę, jogurt i wanilię dodaj mokre składniki do kruszonki i wyrób ciasto.1 jajko, 1/4 szklanki śmietany kremówki, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Dodaj pokrojoną brzoskwinię i delikatnie wymieszaj.1 brzoskwinia
- Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niego placek.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki (jak pizzę).
- Każde ciastko posmaruj z wierzchu odrobiną śmietany kremówki.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 16-18 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z ekstraktem z wanilii, dodaj po łyżce śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był gęsty ale płynny.125 g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, śmietana kremówka
- Posmaruj lukrem scones.
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 411kcalWeglowodany: 59gBiałko: 5.9gTłuszcz: 17.4gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!