Przepis na scones z brzoskwiniami, czyli ciastka z brzoskwiniami

ciasto brzoskwiniowe


Zapraszam was dziś na scones z brzoskwiniami.

Scones to taki typ bułeczki/ciastka.

Często podawane są w formie wytrawnej, ale ja lubię je w wersji na słodko :)

Szczególnie jeśli można je zjeść na śniadanie lub na drugie śniadanie :D

Wcześniej na blogu pojawiły się scones z truskawkami, a teraz mam dla was trochę inną wersję smakową :)

Jeśli lubicie takie śniadania na słodko, to gorąco was zachęcam do wypróbowania przepisu – szczególnie, że takie scones można też zabrać do pracy lub do szkoły :D

Przepis wypatrzyłam na blogu A latte food.

Oprócz pysznych ciastek ten przepis przyniósł mi rewelacyjny pomysł na robienie lukru ze śmietanką kremówką – spróbujcie sami :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z brzoskwiniami

scones brzoskwiniowe

ciastka brzoskwiniowe

ciasto z brzoskwiniami

Scones z brzoskwiniami przepis do druku

scones z brzoskwiniami

Scones z brzoskwiniami

Wypieki Beaty
Proste i szybkie ciastka z brzoskwiniami idealne na śniadanie i nie tylko.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 18 minut
Czas całkowity 38 minut
Porcje 8
Kalorie 411 kcal

Składniki

scones:

lukier:

  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • śmietana kremówka do konsystencji - kilka łyżek

Instrukcja
 

  • W misce zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło i rozgnieć całość na kruszonkę.
    300-350 g mąki pszennej, 70 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 110 g masła
  • W drugiej misce zmieszaj razem jajko, śmietanę kremówkę, jogurt i wanilię dodaj mokre składniki do kruszonki i wyrób ciasto.
    1 jajko, 1/4 szklanki śmietany kremówki, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Dodaj pokrojoną brzoskwinię i delikatnie wymieszaj.
    1 brzoskwinia
  • Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niego placek.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki (jak pizzę).
  • Każde ciastko posmaruj z wierzchu odrobiną śmietany kremówki.
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 16-18 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z ekstraktem z wanilii, dodaj po łyżce śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był gęsty ale płynny.
    125 g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, śmietana kremówka
  • Posmaruj lukrem scones.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 411kcalWeglowodany: 59gBiałko: 5.9gTłuszcz: 17.4gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

scones z brzoskwiniami