Scones dyniowe

 

dyniowe scones

 

Dyniowym wypiekom nigdy nie powiem nie :D

Mam nadzieję, że wy również, bo mam dla was nowiutki przepis na scones dyniowe.

Scones to popularne w Anglii i USA ni to ciastka, ni to bułeczki.

Są większe od zwykłych ciastek, a jednocześnie bardziej kruche i zwarte niż bułeczki.

Świetnie się sprawdzają na śniadanie, ale równie dobrze mogą być deserem :D

Na blogu jest już kilka przepisów na scones, więc możecie sobie wypróbować inne smaki.

Tutaj przedstawiam wersję z dynią.

Będziecie potrzebować puree z dyni – najbardziej polecam tu dynię hokkaido – jest mało soczysta, więc nie rozrzedzi ciasta, a jednocześnie ma obłędnie mocny pomarańczowy kolor.

 

dyniowe scones z lukrem dyniowe scones z lukrerm i orzechami
 

scones dyniowe scones dyniowe z lukrem
 

dyniowa krajanka dyniowe ciastka
 

Scones dyniowe – przepis do druku

 

dyniowe scones

Scones dyniowe

Wypieki Beaty
Przepis na 8 sztuk.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Ciastka
Porcje 8
Kalorie 316 kcal

Składniki
  

scones:

  • 300 g (2 szklanki ) mąki - użyłam pszenną pełnoziarnistą
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru trzcinowego - lub do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 70 g (5 łyżek) zimnego masła
  • około 170 g (3/4 szklanki) gęstego puree z dyni
  • około 1/4 szklanki mleka

lukier:

  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki lub mleka
  • orzechy do posypania

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche składniki scones.
  • Dodaj masło i rozetrzyj razem jak na kruszonkę.
  • Dodaj puree z dyni i zagnieć ciasto - jeśli nie chce się lepić, to dodaj trochę zimnego mleka.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż zagniecione ciasto i lekko rozpłaszcz - do grubości około 1 cm.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na 8 kawałków.
  • Rozsuń lekko ciastka.
  • Piecz w 220 stopniach - tryb góra/dół - przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przygotuj lukier z cukru pudru i śmietanki albo mleka i posmaruj nim wierzch scones.
  • Na koniec posyp je posiekanymi orzechami.

Notatki

Scones nie są mocno słodkie - nawet z lukrem na wierzchu - więc jeśli lubisz słodsze wypieki, to daj więcej cukru.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 316kcalWeglowodany: 50gBiałko: 5gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Źródło.