dyniowe scones

Przepis na jesienne bułeczki scones dyniowe

Poznaj niebiańskie połączenie smaków w moich dyniowych scones . To perfekcyjna propozycja na śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Tu połączyłam ciasto pełnoziarniste z kremowym puree z dyni, do tego warstwa słodkiego lukru i posiekanych orzechów. Tak otrzymałam zdrową i pożywaną przekąskę. Spróbuj i ty!

scones dyniowe z lukrem

Scones dyniowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz scones, czyli amerykańskie i angielskie ciastka śniadaniowe, to koniecznie zrób te z dynią.

dyniowe scones

Scones dyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne dyniowe ciasteczka.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 8
Kalorie 316 kcal
Składniki

składniki na dyniowe scones:

składniki na lukier do scones

Instrukcja
 

Jak zrobić scones z dynią

  • Zmieszaj razem suche składniki scones.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Dodaj masło i rozetrzyj razem jak na kruszonkę.
    70 g masła
  • Dodaj puree z dyni i zagnieć ciasto – jeśli nie chce się lepić, to dodaj trochę zimnego mleka.
    170 g puree z dyni, ok 60 ml mleka
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż zagniecione ciasto i lekko rozpłaszcz – do grubości około 1 cm.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na 8 kawałków.
  • Rozsuń lekko ciastka.
  • Piecz w 220 stopniach – tryb góra/dół – przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przygotuj lukier z cukru pudru i śmietanki albo mleka i posmaruj nim wierzch scones.
    150 g cukru pudru, 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • Na koniec posyp je posiekanymi orzechami.
    orzechy
Notatki
Scones nie są mocno słodkie – nawet z lukrem na wierzchu – więc jeśli lubisz słodsze wypieki, to daj więcej cukru.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 316kcalWeglowodany: 50gBiałko: 5gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe scones z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
scones dyniowe

Ciastka scones z dynią – uwagi

Dyniowym wypiekom nigdy nie powiem nie!

Mam nadzieję, że wy również, bo mam dla was nowiutki przepis na scones dyniowe.

Scones to popularne w Anglii i USA ni to ciastka, ni to bułeczki.

Są większe od zwykłych ciastek, a jednocześnie bardziej kruche i zwarte niż bułeczki.

Świetnie się sprawdzają na śniadanie, ale równie dobrze mogą być deserem :D

Na blogu jest już kilka przepisów na scones, więc możecie sobie wypróbować inne smaki.

Tutaj przedstawiam wersję z dynią.

Będziecie potrzebować puree z dyni – najbardziej polecam tu dynię hokkaido – jest mało soczysta, więc nie rozrzedzi ciasta, a jednocześnie ma obłędnie mocny pomarańczowy kolor.

dyniowe ciastka
dyniowe scones z lukrerm i orzechami
dyniowe scones z lukrem
dyniowa krajanka

Źródło.

Polecane przepisy na scones

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciastka scones o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: