Przepis na proste i smaczne bananowe scones z orzechami
Bananowe scones z orzechami to idealna propozycja na śniadanie.
Świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy, na uczelnię, czy też do szkoły.
Scones to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki, tudzież ciasteczka.
Zwykle są mocno zwarte i sycące.
Ciasto podczas ich robienia jest dość mocno kleiste i gęste, ale takie ma być :)
Na blogu są już przepisy na scones z brzoskwiniami i z truskawkami i je także bardzo polecam waszej uwadze.
Ps. Jedno bananowe scones ma około 314 kalorii (razem z lukrem).
Bananowe scones przepis do druku

Bananowe scones
Przepis na proste i sycące bułeczki z bananami i orzechami.
Składniki
bananowe scones:
- 2 banany duże dojrzałe
- 120 g jogurtu greckiego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko rozmiar L
- 310 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 0,5 łyżeczki soli
- 60 g masła bardzo zimnego (najlepiej podmrożonego)
- 125 g orzechów posiekanych - użyłam włoskie (1 szklanka)
lukier:
- 150 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka syropu klonowego - można pominąć i dodać więcej mleka
- około 2 łyżki mleka
Instrukcja
- Zmiksuj razem banany, jogurt grecki, jajka i cukier trzcinowy.
- W większej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach do mąki, a następnie przy pomocy widelca połącz z mąką, tworząc grudkowatą masę.
- Dodaj mokre składniki oraz posiekane orzechy do suchych składników i wymieszaj łyżką.
- Nakładaj łyżką czubate porcje ciasta, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj lekkie odstępy między bułeczkami.
- Wierzch bułeczek posmaruj odrobiną mleka.
- Piecz w 210 stopniach (góra-dół) przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu lekko ostudź i polej lukrem.
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski, dodaj syrop klonowy, cynamon i mleko - wymieszaj.
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 314kcalWeglowodany: 47gBiałko: 6gTłuszcz: 11gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam u Sally – podaję wersję z moim lukrem (trochę mniej kalorycznym ;)).