Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Bananowe scones

By |2018-09-02T09:34:48+00:002018 Wrzesień 3rd|Ciasta owocowe, Ciasteczka, Śniadania|

Bananowe scones z orzechami

 

bananowe scones z orzechami

 

Bananowe scones z orzechami to idealna propozycja na śniadanie.

Świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy, na uczelnię, czy też do szkoły.

Scones to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki, tudzież ciasteczka.

Zwykle są mocno zwarte i sycące.

Ciasto podczas ich robienia jest dość mocno kleiste i gęste, ale takie ma być 🙂

Na blogu są już przepisy na scones z brzoskwiniami i z truskawkami i je także bardzo polecam waszej uwadze.

Ps. Jedno bananowe scones ma około 314 kalorii (razem z lukrem).

 

bananowe scones

 

bułeczki z bananami i orzechami

 

scones bananowe

 

ciasto bananowe

 

bułeczki bananowe

 

Bananowe scones
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 scones.
Autor:
Kuchnia: Bułeczki
Ilość: 12
Składniki
bananowe scones:
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 310 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 60 g bardzo zimnego (najlepiej podmrożonego) masła
  • 125 g (1 szklanka) posiekanych orzechów - użyłam włoskie
lukier:
  • 150 g (1 i ⅓ szklanki) cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego - można zastąpić mlekiem
  • około 2 łyżki mleka
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem banany, jogurt grecki, jajka i cukier trzcinowy.
  2. W większej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  3. Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach do mąki, a następnie przy pomocy widelca połącz z mąką, tworząc grudkowatą masę.
  4. Dodaj mokre składniki oraz posiekane orzechy do suchych składników i wymieszaj łyżką.
  5. Nakładaj łyżką czubate porcje ciasta, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj lekkie odstępy między bułeczkami.
  6. Wierzch bułeczek posmaruj odrobiną mleka.
  7. Piecz w 210 stopniach (góra-dół) przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  8. Po upieczeniu lekko ostudź i polej lukrem.
  9. Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski, dodaj syrop klonowy, cynamon i mleko - wymieszaj.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 314 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 47 g Błonnik: 1,5 g Białka: 6 g

 

 

ciasto z bananami i orzechami

 

Przepis znalazłam u Sally – podaję wersję z moim lukrem (trochę mniej kalorycznym ;)).

Reklama

4 komentarze

  1. Martyna 2018/09/06 at 10:28 - Reply

    Pysznie wyglądają te bułeczki! W niedzielę mam spotkanie rodzinne, więc sprawdzą się doskonale!

  2. Candy Pandas 2018/09/05 at 17:36 - Reply

    Taką bułą na pewno można się najeść 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: