Przepis na babeczki kruche z truskawkami i kremem śmietankowym

kruche babeczki z truskawkami


Kruche babeczki z truskawkami, czyli przepis „prosty jak drut” ;)

Mam nadzieję, że podobnie jak ja kochacie takie właśnie proste i łatwe przepisy, które nie wymagają długiego stania w kuchni, a które dodatkowo pozwalają zatrudnić „do czarnej roboty” dzieciaki :D
Kto jak kto, ale dzieci uwielbiają „pomagać” w kuchni, ta cała zabawa z mąką, jajkami, masłem to dla nich najlepiej spędzony czas – szczególnie, że wszystko można zrobić z mamą albo z tatą.

Te babeczki również spokojnie przygotujecie z maluchami – proste kruche ciasto, do tego krem z serka mascarpone i truskawki (dodatkowo możecie do babeczek dodać rozpuszczoną czekoladę).

A jeśli nie macie foremek do upieczenia spodów do babeczek, to zaraz pokarzę Wam świetny substytut – wystarczy, że posiadacie formę do pieczenia tradycyjnych babeczek :)

Z tego przepisu otrzymacie około 12 kruchych babeczek (a truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami).

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na bezglutenowe babeczki z truskawkami oraz na pieczone donuty z truskawkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

kruche babeczki z truskawkami 3

kruche babeczki z truskawkami 1

kruche babeczki z truskawkami 5

kruche babeczki z truskawkami 8

kruche babeczki z truskawkami 9

Kruche babeczki z truskawkami przepis

kruche babeczki z truskawkami 7 1

Kruche babeczki z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki z kruchego ciasta napełnione kremem śmietankowym i truskawkami.
5 z 3 ocen
Danie Deser
Porcje 12

Składniki

kruche spody:

krem:

czekolada:

Instrukcja
 

kruche spody:

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie chce się lepić to dodaj trochę zimnej wody lub zimnego mleka.
    150 g mąki pszennej, 75 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka cukru pudru, odrobina zimnej wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce (ciasto możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechować je w lodówce).
  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, szklanką lub dużą okrągłą foremką wytnij koła.
  • Wylep nimi foremki do babeczek (możesz też wykorzystać formę do pieczenia zwykłych babeczek - tak jak pokazałam na zdjęciu).
  • Piecz spody w 190 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź je.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
    50 g czekolady, 1-2 łyżki śmietany kremówki
  • Posmaruj nią dno babeczek.
  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ją do serka i delikatnie wymieszaj.
    500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Krem nałóż do przygotowanych kruchych spodów.
  • Udekoruj truskawkami lub innymi owocami.
    owoce
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!