Kruche babeczki z truskawkami
Kruche babeczki z truskawkami, czyli przepis „prosty jak drut” ;)
Mam nadzieję, że podobnie jak ja kochacie takie właśnie proste i łatwe przepisy, które nie wymagają długiego stania w kuchni, a które dodatkowo pozwalają zatrudnić „do czarnej roboty” dzieciaki :D
Kto jak kto, ale dzieci uwielbiają „pomagać” w kuchni, ta cała zabawa z mąką, jajkami, masłem to dla nich najlepiej spędzony czas – szczególnie, że wszystko można zrobić z mamą albo z tatą.
Te babeczki również spokojnie przygotujecie z maluchami – proste kruche ciasto, do tego krem z serka mascarpone i truskawki (dodatkowo możecie do babeczek dodać rozpuszczoną czekoladę).
A jeśli nie macie foremek do upieczenia spodów do babeczek, to zaraz pokarzę Wam świetny substytut – wystarczy, że posiadacie formę do pieczenia tradycyjnych babeczek :)
Z tego przepisu otrzymacie około 12 kruchych babeczek (a truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami).
Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na bezglutenowe babeczki z truskawkami oraz na pieczone donuty z truskawkami.
Kruche babeczki z truskawkami
- 150 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 1 żółtko
- czubata łyżka cukru pudru
- odrobina zimnej wody lub zimnego mleka
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
- Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie chce się lepić to dodaj trochę zimnej wody lub zimnego mleka.
- Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce (ciasto możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechować je w lodówce).
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, szklanką lub dużą okrągłą foremką wytnij koła.
- Wylep nimi foremki do babeczek (możesz też wykorzystać formę do pieczenia zwykłych babeczek - tak jak pokazałam na zdjęciu).
- Piecz spody w 190 stopniach przez około 10-15 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź je.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
- Posmaruj nią dno babeczek.
- Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ją do serka i delikatnie wymieszaj.
- Krem nałóż do przygotowanych kruchych spodów.
- Udekoruj truskawkami lub innymi owocami.
Słaby przepis bardzo się kruszy
…i już nie rozmyślam, co upiec na weekend :D podejrzewam, że babeczki można upiec na zapas i potem tylko uzupełniać czymś pysznym gdy przyjdzie ochota na słodkie co nieco ;) Miłego weekendu :)
Oczywiście :) schowaj je do szczelnego pojemniczka i wykorzystaj gdy będziesz miała ochotę :) Również życzę Ci miłego weekendu :D