Babeczki truskawkowe z lukrem
Zobaczyłam ten przepis i powiedziałam „robię je” 😀
Wyjęłam formę do donutów, spojrzałam na nią i sobie pomyślałam „nie” – przepis jest na 6 donatów, a ja mam formę na 12 – bez sensu. Zamiast w formie do donutów upiekę ciasto w małych foremkach na babeczki z kominkiem, mam akurat 6, więc będzie idealnie.
Zrobiłam szybko ciasto – wszystko zajmuje jakieś 10 minut z krojeniem truskawek.
Nałożyłam ciasto do foremek i się okazało, że zostało mi jeszcze sporo ciasta – hmmm.
Mówię do męża, aby mi wyjął silikonowe foremki do zwykłych babeczek – dał mi 4 – nałożyłam ciasto i dalej jeszcze mam ciacho w misce – hmm.
Dostałam jeszcze 4 foremki i wtedy było akurat 😀
Tak więc „ten tego” – ja też chcę taką ogromną formę do donutów, gdzie z tego przepisu wychodzi 6 pączków – muszą być one gigantyczne (i w tym momencie ogromnie się cieszę, że jednak nie zdecydowałam się na podwójną porcję ciasta ;)).
O ile więc mniej więcej 14 babeczek nie jest dla was za mało, to jednak nie podwajacie ilości ciasta 😉
A jakby ktoś miał namiary na taką fajną duuuużą formę na donuty sztuk 6, to uprzejmie proszę o linka w komentarzu, albo nazwę producenta 😀
A po inne donuty zaglądajcie tutaj na bloga.
Ps. A ten lukier truskawkowy jest przeeeepyszny 🙂
- 150 g mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 230 g jogurtu naturalnego
- 35 g cukru
- 60 ml oleju
- 1 duże jajko
- około 80-100 g drobno pokrojonych truskawek zmieszanych z łyżką mąki
- 125 g cukru pudru
- 2 większe truskawki
- opcjonalnie odrobina mleka
- W misce zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
- W drugiej misce zmieszaj jogurt naturalny, cukier, olej i jajko.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Dodaj truskawki oprószone mąką i delikatnie wymieszaj.
- Ciastem napełnij około 12-14 papilotek na babeczki.
- Piecz w 160 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z pokrojonymi truskawkami, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
- Jeśli lukier jest za gęsty, to możesz dodać do niego odrobinę mleka.
- Lukrem posmaruj babeczki, a ich wierzch udekoruj świeżymi truskawkami.
Pięknie się prezentują! Jak z cukierni 🙂
dziękuję Gosia
Jeszcze jakby taki lukier zrobić z ksylitolu to już w ogóle byłybyśmy zachwycone 😀
🙂