Babeczki truskawkowe z lukrem

 

babeczki truskawkowe

 

Zobaczyłam ten przepis i powiedziałam „robię je” :D

Wyjęłam formę do donutów, spojrzałam na nią i sobie pomyślałam „nie” – przepis jest na 6 donatów, a ja mam formę na 12 – bez sensu. Zamiast w formie do donutów upiekę ciasto w małych foremkach na babeczki z kominkiem, mam akurat 6, więc będzie idealnie.

Zrobiłam szybko ciasto – wszystko zajmuje jakieś 10 minut z krojeniem truskawek.

Nałożyłam ciasto do foremek i się okazało, że zostało mi jeszcze sporo ciasta – hmmm.

Mówię do męża, aby mi wyjął silikonowe foremki do zwykłych babeczek – dał mi 4 – nałożyłam ciasto i dalej jeszcze mam ciacho w misce – hmm.

Dostałam jeszcze 4 foremki i wtedy było akurat :D

Tak więc „ten tego” – ja też chcę taką ogromną formę do donutów, gdzie z tego przepisu wychodzi 6 pączków – muszą być one gigantyczne (i w tym momencie ogromnie się cieszę, że jednak nie zdecydowałam się na podwójną porcję ciasta ;)).

O ile więc mniej więcej 14 babeczek nie jest dla was za mało, to jednak nie podwajacie ilości ciasta ;)

A jakby ktoś miał namiary na taką fajną duuuużą formę na donuty sztuk 6, to uprzejmie proszę o linka w komentarzu, albo nazwę producenta :D

A po inne donuty zaglądajcie tutaj na bloga.

Ps. A ten lukier truskawkowy jest przeeeepyszny :)

 

strawberry cupcakes

 

 

 

 

 

babeczki z lukrem

Babeczki truskawkowe z lukrem

Wypieki Beaty
Proste i pyszne babeczki z truskawkami i truskawkowym lukrem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Babeczki
Porcje 14
Kalorie 277 kcal

Składniki
  

babeczki:

lukier:

  • 125 g cukru pudru
  • 2 większe truskawki
  • opcjonalnie odrobina mleka

Instrukcja
 

  • W misce zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
  • W drugiej misce zmieszaj jogurt naturalny, cukier, olej i jajko.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Dodaj truskawki oprószone mąką i delikatnie wymieszaj.
  • Ciastem napełnij około 12-14 papilotek na babeczki.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z pokrojonymi truskawkami, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
  • Jeśli lukier jest za gęsty, to możesz dodać do niego odrobinę mleka.
  • Lukrem posmaruj babeczki, a ich wierzch udekoruj świeżymi truskawkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 277kcalWeglowodany: 42gBiałko: 4.6gTłuszcz: 10.4gBłonnik: 0.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!