Przepis na bananowe babeczki z bitą śmietaną i czekoladą

Czy znacie deser lodowy banana split?

Jeśli go znacie i lubicie, to proponuję Wam babeczki banana split, czyli bananowe babeczki udekorowane górą bitej śmietany, czekoladą i w moim przypadku – czereśnią :)

Pyszne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.

Przepis na ciasto na babeczki pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart.

Dekoracja „narzuciła się” sama ;)

Babeczki są intensywnie bananowe dzięki wcześniejszemu podpieczeniu bananów.

Z podanej porcji otrzymacie około 16 babeczek.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Babeczki banana split

bananowe babeczki z kremem

deser banana splitbabeczki z bananami i bitą śmietaną

Babeczki banana split przepis

banana split cupcakes

Babeczki banana split

Wypieki Beaty
Pyszne babeczki bananowe z kremem z bitej śmietany, czekoladą i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 45 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 16

Składniki

babeczki:

  • 3 banany dojrzałe
  • 2 szklanki mąki - 300 g
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru - 150 g
  • 3 białka - z jajek rozmiar L
  • 3 żółtka

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).
  • Banany w skórkach połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut.
    3 banany
  • Po upieczeniu banany ostrożnie wyjmij i odłóż do wystudzenia.
  • Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
    2 szklanki mąki, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli
  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj pojedynczo żółtka.
    110 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3 żółtka
  • Banany wyjmij ze skórek i ugnieć widelcem.
  • Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i banany.
  • Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta - ostrożnie wymieszaj łyżką.
    3 białka
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz nałożyć do wysokości 3/4).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

dekoracja:

  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier puder i zmiksuj.
    250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub woreczka i nałóż na babeczki.
  • Polej po wierzchu rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czereśnią albo wiśnią.
    50 g czekolady, czereśnie
Słowa kluczowe amerykańskie babeczki, babeczki bananowe, babeczki z bananami, babeczki z bananów, deser bananowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Sprawdź ten przepis
chocolate and cherry cupcakes

Babeczki na żółtkach

Sprawdź ten przepis
babeczki na żółtkach

Razowe babeczki bananowe

Sprawdź ten przepis
pełnoziarniste mufinki