Czy znacie deser lodowy banana split?
Jeśli go znacie i lubicie, to proponuję Wam babeczki banana split, czyli bananowe babeczki udekorowane górą bitej śmietany, czekoladą i w moim przypadku – czereśnią 🙂
Pyszne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.
Przepis na ciasto na babeczki pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart. Dekoracja „narzuciła się” sama 😉
Babeczki są intensywnie bananowe dzięki wcześniejszemu podpieczeniu bananów.
Z podanej porcji otrzymacie około 16 babeczek.
Babeczki banana split
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 16
Składniki
babeczki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
- 110 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki
- opcjonalnie 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- pół tabliczki rozpuszczonej czekolady (albo lekko podgrzany krem czekoladowy typu nutella)
- czereśnie, wiśnie albo wisienki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie
- Podgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Banany w skórkach połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut.
- Po upieczeniu banany ostrożnie wyjmij i odłóż do wystudzenia.
- Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj pojedynczo żółtka.
- Banany wyjmij ze skórek i ugnieć widelcem.
- Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i banany.
- Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta - ostrożnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz nałożyć do wysokości ¾).
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
dekoracja:
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i zmiksuj.
- Możesz dodać trochę serka mascarpone - pomorze on utrzymać bitą śmietanę w odpowiedniej konsystencji.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub woreczka i nałóż na babeczki.
- Polej po wierzchu rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czereśnią albo wiśnią.
woow takie babeczki musiały być pyszne
Oj były 🙂
O mamo, ale one rozpustnie wyglądają<3