Czy znacie deser lodowy banana split?

Jeśli go znacie i lubicie, to proponuję Wam babeczki banana split, czyli bananowe babeczki udekorowane górą bitej śmietany, czekoladą i w moim przypadku – czereśnią :)

Pyszne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.

Przepis na ciasto na babeczki pochodzi z książki “Cupcakes” Marthy Stewart. Dekoracja “narzuciła się” sama ;)

Babeczki są intensywnie bananowe dzięki wcześniejszemu podpieczeniu bananów.

Z podanej porcji otrzymacie około 16 babeczek.

banana split4

banana split3

banana split2banana split1

banana split cupcakes

Babeczki banana split

Wypieki Beaty
Pyszne babeczki bananowe z kremem z bitej śmietany, czekoladą i owocami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 45 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 16

Składniki
  

babeczki:

  • 3 banany dojrzałe
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Podgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Banany w skórkach połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu banany ostrożnie wyjmij i odłóż do wystudzenia.
  • Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj pojedynczo żółtka.
  • Banany wyjmij ze skórek i ugnieć widelcem.
  • Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i banany.
  • Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta - ostrożnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz nałożyć do wysokości 3/4).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

dekoracja:

  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i zmiksuj.
  • Możesz dodać trochę serka mascarpone - pomorze on utrzymać bitą śmietanę w odpowiedniej konsystencji.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub woreczka i nałóż na babeczki.
  • Polej po wierzchu rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czereśnią albo wiśnią.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!