Przepis na bananowe babeczki z bitą śmietaną i czekoladą
Czy znacie deser lodowy banana split?
Jeśli go znacie i lubicie, to proponuję Wam babeczki banana split, czyli bananowe babeczki udekorowane górą bitej śmietany, czekoladą i w moim przypadku – czereśnią :)
Pyszne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.
Przepis na ciasto na babeczki pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart.
Dekoracja „narzuciła się” sama ;)
Babeczki są intensywnie bananowe dzięki wcześniejszemu podpieczeniu bananów.
Z podanej porcji otrzymacie około 16 babeczek.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki.
Babeczki banana split przepis

Babeczki banana split
Pyszne babeczki bananowe z kremem z bitej śmietany, czekoladą i owocami.
Składniki
babeczki:
dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 125 g serka mascarpone zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady rozpuszczonej i ostudzonej (albo lekko podgrzany krem czekoladowy typu nutella)
- czereśnie , wiśnie albo wisienki koktajlowe do dekoracji
Instrukcja
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).
- Banany w skórkach połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut.3 banany
- Po upieczeniu banany ostrożnie wyjmij i odłóż do wystudzenia.
- Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.2 szklanki mąki, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj pojedynczo żółtka.110 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3 żółtka
- Banany wyjmij ze skórek i ugnieć widelcem.
- Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i banany.
- Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta - ostrożnie wymieszaj łyżką.3 białka
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz nałożyć do wysokości 3/4).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
dekoracja:
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier puder i zmiksuj.250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub woreczka i nałóż na babeczki.
- Polej po wierzchu rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czereśnią albo wiśnią.50 g czekolady, czereśnie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!