Przepis na babeczki z twarogiem z borówkami

Mniam, jakie te mufinki twarogowe są pyszne :)

Miękkie a jednocześnie lekko chrupiące od kruszonki.

Bardzo aromatyczne (dzięki dodatkowi cynamonu), a w środku czeka twarożkowa niespodzianka :)

Po prostu – mniam!

Dla odmiany od moich ostatnich truskawkowych szaleństw do mufinek dodałam borówki (równie dobrze możecie tu wykorzystać dowolne owoce – również te mrożone).

Po podpatrzeniu przepisu u Sweet Pea nabrałam na nie takiej ochoty, że piekłam je po 22 wieczorem.

W domu pachniało obłędnie, ale wykazałam się silną wolą i poszłam spać bez uszczknięcia choćby kawałka :)

Za to nadrobiłam to rano ;)

Wy też nie czekajcie i pieczcie, bo na pewno nie pożałujecie :D

Zapraszam was także, do wypróbowania innych przepisów na domowe muffinki :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Mufinki twarogowe z borówkami

muffinki twarogowe z borówkami2

muffinki twarogowe z borówkami3

muffinki twarogowe z borówkami5

Mufinki twarogowe z borówkami przepis

muffinki twarogowe z borówkami4

Mufinki twarogowe z borówkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo smaczne babeczki z twarogiem i borówkami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 12 sztuk

Składniki

ciasto:

  • 2 szklanki mąki 300 g
  • 0,5 szklanki cukru 100 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka 250 ml

masa twarogowa:

  • 120 g twarogu sernikowego (może być serek mascarpone)
  • 1/3 szklanki cukru 70 g
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

kruszonka:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i krótko wymieszaj (konsystencja ma być lekko grudkowata).
    1 jajko, 1/4 szklanki oleju, 1 szklanka mleka
  • Zmieszaj razem składniki masy twarogowej.
    120 g twarogu, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki śmietany kremówki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Przygotuj kruszonkę.
    1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki masła
  • Do foremki na mufinki nałóż po łyżce ciasta, ułóż na nim po kilka borówek, nałóż po łyżeczce masy twarogowej oraz posyp lekko kruszonką.
    250 g borówek
  • Nałóż na wierzch trochę ciasta z mufinek, ponownie połóż po kilka borówek, a całość posyp pozostałą częścią kruszonki.
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
Słowa kluczowe babeczki, borówki, kruszonka, muffinki, owoce, twaróg, twarożek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!