Mniam, jakie te mufinki twarogowe są pyszne :)
Miękkie a jednocześnie lekko chrupiące od kruszonki, bardzo aromatyczne (dzięki dodatkowi cynamonu), a w środku czeka twarożkowa niespodzianka :)
Po prostu – mniam!
Dla odmiany od moich ostatnich truskawkowych szaleństw do mufinek dodałam borówki (równie dobrze możecie tu wykorzystać dowolne owoce – również te mrożone).
Po podpatrzeniu przepisu u Sweet Pea nabrałam na nie takiej ochoty, że piekłam je po 22 wieczorem – w domu pachniało obłędnie, ale wykazałam się silną wolą i poszłam spać bez uszczknięcia choćby kawałka :)
Za to nadrobiłam to rano ;)
Mufinki twarogowe z borówkami
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
masa twarogowa:
- 120 g twarogu sernikowego (może być serek mascarpone)
- ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kruszonka:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
- około 250 g borówek
Wykonanie
ciasto:
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i krótko wymieszaj (konsystencja ma być lekko grudkowata).
- Zmieszaj razem składniki masy twarogowej oraz przygotuj kruszonkę.
- Do foremki na mufinki nałóż po łyżce ciasta, ułóż na nim po kilka borówek, nałóż po łyżeczce masy twarogowej oraz posyp lekko kruszonką.
- Nałóż na wierzch trochę ciasta z mufinek, ponownie połóż po kilka borówek, a całość posyp pozostałą częścią kruszonki.
- Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Babeczki są przewspaniałe ❤️ Cudo, po prostu cudo ❤️
Dziękuję bardzo Majka
prześliczne tylko tyle :)
Dziękuję :) Smakowały równie dobrze jak wyglądały :)