Zachciało się mi jakichś prostych i smacznych mufinek, a że właśnie kupiłam pyszne śliwki, to szybko przygotowałam porcję mega wielkich mufinek ze śliwkami :)
Ciasto jest aromatyczne od cynamonu i miodu, które świetnie komponują się ze śliwkami, a cynamonowa kruszonka wieńczy całość.
W niecałą godzinę otrzymacie przepyszny deser do kawy, czy herbaty, a i dzieci w nich zasmakują :)
Możecie też wypróbować przepis na ciasto ze śliwkami, który podawałam w zeszłym roku.
Z przepisu na mufinki otrzymacie 6 ogromych babek, albo 12 małych.

Mufinki ze śliwkami
Składniki
ciasto:
kruszonka:
- 3 łyżki cukru
- 4-5 czubatych łyżek mąki
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 bardziej czubate łyżki masła
- garść płatków migdałów
Instrukcja
ciasto:
- W misce zmieszaj razem suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki (oprócz miodu).
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj - dodaj miód i zmiksuj (nie miksuj za długo, bo mufinki mogą być "gniotowate").
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek, na wierzchu ułóż śliwki.
- Zagnieć razem składniki kruszonki (oprócz płatków migdałowych).
- Płatkami posyp wierzch mufinek, a następnie posyp je kruszonką.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni - podpiecz mufinki w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około 20 minut (w przypadku małych babeczek) lub około 30-40 minut przy dużych mufinkach.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Właśnie kupiłam śliwki, dziś wypróbuję przepis. :)
Daj znać jak wyszły. Za zdjęcia będę bardzo wdzięczna :)
Zdjęcia wyglądają niezwykle apetycznie, bardzo ciekawy przepis ;)