Zachciało się mi jakichś prostych i smacznych mufinek, a że właśnie kupiłam pyszne śliwki, to szybko przygotowałam porcję mega wielkich mufinek ze śliwkami 🙂
Ciasto jest aromatyczne od cynamonu i miodu, które świetnie komponują się ze śliwkami, a cynamonowa kruszonka wieńczy całość.
W niecałą godzinę otrzymacie przepyszny deser do kawy, czy herbaty, a i dzieci w nich zasmakują 🙂
Możecie też wypróbować przepis na ciasto ze śliwkami, który podawałam w zeszłym roku.
Z przepisu na mufinki otrzymacie 6 ogromych babek, albo 12 małych.
Mufinki ze śliwkami
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (może też być maślanka, jogurt naturalny, a w ostateczności mleko)
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- śliwki - pokrojone na ćwiartki (około 6 sztuk dużych)
kruszonka:
- 3 łyżki cukru
- 4-5 czubatych łyżek mąki
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 bardziej czubate łyżki masła
- garść płatków migdałów
Wykonanie
ciasto:
- W misce zmieszaj razem suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki (oprócz miodu).
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj - dodaj miód i zmiksuj (nie miksuj za długo, bo mufinki mogą być "gniotowate").
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek, na wierzchu ułóż śliwki.
- Zagnieć razem składniki kruszonki (oprócz płatków migdałowych).
- Płatkami posyp wierzch mufinek, a następnie posyp je kruszonką.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni - podpiecz mufinki w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około 20 minut (w przypadku małych babeczek) lub około 30-40 minut przy dużych mufinkach.
Właśnie kupiłam śliwki, dziś wypróbuję przepis. 🙂
Daj znać jak wyszły. Za zdjęcia będę bardzo wdzięczna 🙂
Zdjęcia wyglądają niezwykle apetycznie, bardzo ciekawy przepis 😉