Zachciało się mi jakichś prostych i smacznych mufinek, a że właśnie kupiłam pyszne śliwki, to szybko przygotowałam porcję mega wielkich mufinek ze śliwkami :)

Ciasto jest aromatyczne od cynamonu i miodu, które świetnie komponują się ze śliwkami, a cynamonowa kruszonka wieńczy całość.

W niecałą godzinę otrzymacie przepyszny deser do kawy, czy herbaty, a i dzieci w nich zasmakują :)

Możecie też wypróbować przepis na ciasto ze śliwkami, który podawałam w zeszłym roku.

Z przepisu na mufinki otrzymacie 6 ogromych babek, albo 12 małych.

mufinki ze sliwkami1

mufinki ze sliwkami2

mufinki ze sliwkami3

mufinki ze sliwkami4

 

Mufinki ze śliwkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (może też być maślanka, jogurt naturalny, a w ostateczności mleko)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • śliwki - pokrojone na ćwiartki (około 6 sztuk dużych)

kruszonka:

  • 3 łyżki cukru
  • 4-5 czubatych łyżek mąki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 bardziej czubate łyżki masła
  • garść płatków migdałów

Instrukcja
 

ciasto:

  • W misce zmieszaj razem suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki (oprócz miodu).
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj - dodaj miód i zmiksuj (nie miksuj za długo, bo mufinki mogą być "gniotowate").
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek, na wierzchu ułóż śliwki.
  • Zagnieć razem składniki kruszonki (oprócz płatków migdałowych).
  • Płatkami posyp wierzch mufinek, a następnie posyp je kruszonką.
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni - podpiecz mufinki w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około 20 minut (w przypadku małych babeczek) lub około 30-40 minut przy dużych mufinkach.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!