cymanomowo-miodowe ciasto

Przepis na ciasto ze śliwkami i miodem

Dziś zapraszam Was na pyszne angielskie cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem. Oryginalnie to ciasto przygotowane jest z golden syrup, ale możecie go zastąpić płynnym miodem. Użycie miodu sprawi, że ciasto ze śliwkami nabierze jeszcze lepszego smaku i w połączeniu z cynamonem utworzy parę idealną!

Cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem

Cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste i aromatyczne ciasta z dodatkiem śliwek, to koniecznie spróbujcie tego przepisu!

ciasto cynamonowe

Cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste cynamonowe ciasto ze śliwkami i miodem.
3.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 5 minut
Czas całkowity 1 hour 35 minut
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto ze śliwkami i cynamonem

  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g golden syrup ((lub płynnego miodu))
  • 2 łyżki gęstego naturalnego miodu
  • 125 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki – lub do smaku)
  • 350 g śliwek
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 240 ml mleka
Instrukcja
 

Jak zrobić cynamonowe ciasto ze śliwkami

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Wyłóż papierem do pieczenia foremkę lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
    250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu
  • W garnku podgrzej golden syrup, miód i masło aż się rozpuszczą.
    200 g golden syrup, 2 łyżki gęstego naturalnego miodu, 125 g masła
  • Dadaj cukier i zamieszaj.
    100 g cukru trzcinowego
  • Śliwki podziel na pół (jeśli są duże, to na ćwiartki).
    350 g śliwek
  • Zmieszaj jajka z mlekiem.
    2 jajka, 240 ml mleka
  • Wlej masę miodowo-maślaną do mąki i wymieszaj, dodaj jajka z mlekiem i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Na wierzchu ułóż śliwki (przecięciem do góry).
  • Piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj ciasto kawałkiem foli aluminiowej i podpiecz przez kolejne 10-15 minut.
  • Wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta z piekarnika i zostaw go tam przez kolejne 15 minut.
  • Wyciągnij ciasto i przestudź, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na foremkę 24/24 cm.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z miodem, ciasto ze śliwkami, cynamonowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto śliwkowe z miodem

Cynamonowe ciasto ze śliwkami – uwagi

Urlop nad jeziorem Święcajty w Węgorzewie trwa w najlepsze, a ja korzystając z chwili odpoczynku (dzieci właśnie ganiają za psem gospodarza i uczą go raportować – z marnym skutkiem ;)) zabrałam się za zaległy wpis – tym razem czas na śliwki, których jest zatrzęsienie.

Proponuję wam pyszne cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem.

To ciasto cynamonowe ze śliwkami, to kolejny przepis Nigela Slatera z książki „Tender vol 2”.

Niedawno robiłam z tej książki kruche ciasto z jagodami, a wcześniej był przepis na ciasto bananowe.

Na pewno nie są to ostatnie przepisy tego autora. Bardzo lubię ich prostotę i bogactwo smaku.

To angielskie ciasto wymaga użycia golden syrup. Możecie zrobić domowy golden syrup, albo kupić go w sklepie – najlepiej internetowym. 

Ostatecznie możecie użyć zamiast niego więcej miodu – tylko najlepiej aby był taki płynny.

Ciasto ze śliwkami robi się bardzo łatwo, a dzięki dodatkowi miodu i cynamonu ma lekki piernikowy smak. Śliwki można zastąpić również innymi owocami – np. jabłkami.

Przepis jest na foremkę kwadratową o wymiarach 24 na 24 cm.

Polecane przepisy na ciasto ze śliwkami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: