Urlop nad jeziorem Święcajty w Węgorzewie trwa w najlepsze, a ja korzystając z chwili odpoczynku (dzieci właśnie ganiają za psem gospodarza i uczą go raportować – z marnym skutkiem ;)) zabrałam się za zaległy wpis – tym razem czas na śliwki, których jest zatrzęsienie. Proponuję pyszne ciasto cynamonowo-śliwkowe z miodem.

Oto kolejny przepis Nigela Slatera z książki „Tender vol 2”.

Niedawno robiłam z tej książki kruche ciasto z jagodami, a wcześniej był przepis na ciasto bananowe – na pewno nie są to ostatnie przepisy tego autora :)

Ciasto robi się bardzo łatwo, a dzięki dodatkowi miodu i cynamonu ma lekki piernikowy smak. Śliwki można zastąpić również innymi owocami – np. jabłkami.

Do wykonania ciasta potrzebny będzie golden syrup – przepis na jego domową wersję znajdziecie tutaj, ale jeśli go nie macie i nie macie czasu na samodzielne przygotowanie, to w ostateczności możecie zastąpić go sztucznym miodem (sztucznym, aby miał płynną konsystencję).

Przepis jest na foremkę kwadratową o wymiarach 24 na 24 cm.

cymanomowo-miodowe ze sliwkami4

cymanomowo-miodowe ze sliwkami3

cymanomowo-miodowe ze sliwkami1

ciasto cynamonowe

Cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 5 minut
Czas całkowity 1 godz 35 minut

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wyłóż papierem do pieczenia foremkę lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  • W garnku podgrzej golden syrup, miód i masło aż się rozpuszczą. Dadaj cukier i zamieszaj.
  • Śliwki podziel na pół (jeśli są duże, to na ćwiartki).
  • Zmieszaj jajka z mlekiem.
  • Wlej masę miodowo-maślaną do mąki i wymieszaj, dodaj jajka z mlekiem i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułóż śliwki (przecięciem do góry).
  • Piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj ciasto kawałkiem foli aluminiowej i podpiecz przez kolejne 10-15 minut.
  • Wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta z piekarnika i zostaw go tam przez kolejne 15 minut.
  • Wyciągnij ciasto i przestudź, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Notatki

Przepis na foremkę 24/24 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!