Urlop nad jeziorem Święcajty w Węgorzewie trwa w najlepsze, a ja korzystając z chwili odpoczynku (dzieci właśnie ganiają za psem gospodarza i uczą go raportować – z marnym skutkiem ;)) zabrałam się za zaległy wpis – tym razem czas na śliwki, których jest zatrzęsienie. Proponuję pyszne ciasto cynamonowo-śliwkowe z miodem.
Oto kolejny przepis Nigela Slatera z książki „Tender vol 2”.
Niedawno robiłam z tej książki kruche ciasto z jagodami, a wcześniej był przepis na ciasto bananowe – na pewno nie są to ostatnie przepisy tego autora :)
Ciasto robi się bardzo łatwo, a dzięki dodatkowi miodu i cynamonu ma lekki piernikowy smak. Śliwki można zastąpić również innymi owocami – np. jabłkami.
Do wykonania ciasta potrzebny będzie golden syrup – przepis na jego domową wersję znajdziecie tutaj, ale jeśli go nie macie i nie macie czasu na samodzielne przygotowanie, to w ostateczności możecie zastąpić go sztucznym miodem (sztucznym, aby miał płynną konsystencję).
Przepis jest na foremkę kwadratową o wymiarach 24 na 24 cm.
Cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- 200 g golden syrup (lub miodu sztucznego)
- 2 łyżki gęstego naturalnego miodu
- 125 g masła
- 125 g brązowego cukru trzcinowego
- 350 g śliwek
- 2 duże jajka
- 240 ml mleka
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyłóż papierem do pieczenia foremkę lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- W garnku podgrzej golden syrup, miód i masło aż się rozpuszczą. Dadaj cukier i zamieszaj.
- Śliwki podziel na pół (jeśli są duże, to na ćwiartki).
- Zmieszaj jajka z mlekiem.
- Wlej masę miodowo-maślaną do mąki i wymieszaj, dodaj jajka z mlekiem i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułóż śliwki (przecięciem do góry).
- Piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj ciasto kawałkiem foli aluminiowej i podpiecz przez kolejne 10-15 minut.
- Wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta z piekarnika i zostaw go tam przez kolejne 15 minut.
- Wyciągnij ciasto i przestudź, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
[…] też wypróbować przepis na ciasto ze śliwkami, który podawałam w zeszłym […]
Rewelacja! Brawo Pani Beato za tak prosty przepis a wspaniały efekt kulinarny!
Mi to ciasto też bardzo smakowało :)