Na karmelowym blogu wypatrzyłam przepis na kruche ciasto z jagodami autorstwa Nigela Slatera.
Kiedyś już wspominałam, że bardzo lubiłam oglądać jego program na BBC – wcześniej już też zamieszczałam jego przepis na ciasto bananowe.
Konsekwencje pobytu na tym blogu nie skończyły się tylko na dodatkowych kaloriach z tego pysznego ciasta, ale zaowocowały również uszczupleniem mojego konta bankowego ;)
A to wszystko dlatego, że strasznie zapragnęłam kupić sobie książkę Nigela Slatera „Tender vol. 2”, która zawiera przepisy z wykorzystaniem owoców – nie są to tylko desery (może w wolnej chwili umieszczę recenzję książki).
Książka już tylko po pobieżnym przejrzeniu zapełniła się zakładkami, więc na pewno nie skończy się tylko na tym przepisie :)
Na razie zapraszam Was na pyszne kruche ciasto z jagodami (poza sezonem jagodowym, można zastąpić je innymi owocami).

Kruche ciasto z jagodami
Składniki
ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (roztrzepane)
- trochę mleka do posmarowania ciasta
nadzienie:
- 500 g jagód
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej (można ją zastąpić mąką ziemniaczaną)
- 1 czubata łyżka konfitury jagodowej lub malinowej
Instrukcja
- Do miski włóż jagody, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą (ziemniaczaną) i konfiturę. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
- Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste i białe (można to zrobić mikserem). Dodaj jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż się dobrze połączy (ciasto będzie bardzo leciutkie i miękkie - nie zbite i twarde i jak tradycyjne ciasto kruche).
- Posyp mąką blat i wyłóż ciasto. Zagnieć chwilę, a następnie podziel na dwie części (jedna odrobinę większa).
- Tą większą cześć delikatnie rozwałkuj (możesz to zrobić na papierze do pieczenia, aby łatwiej przenieść ciasto do foremki).
- Formę do tarty o średnicy około 24 cm lekko natłuść i wylep rozwałkowanym ciastem - pamiętaj o wylepieniu również boków foremki (ciasto powinno lekko wystawać poza brzeg).
- Wyłóż nadzienie na przygotowany spód.
- Rozwałkuj drugi kawałek ciasta na wielkość foremki. Przykryj nim górę tarty i sklej z ciastem ze spodu przez nałożenie wystających kawałków na wierzch.
- Posmaruj wierzch ciasta mlekiem i posyp odrobiną cukru pudru.
- Zrób nożem dwa długie rozcięcia, aby para mogła uchodzić.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do zrumienienia się.
- Ostudź przed podaniem.
Notatki