Na karmelowym blogu wypatrzyłam przepis na kruche ciasto z jagodami autorstwa Nigela Slatera.

Kiedyś już wspominałam, że bardzo lubiłam oglądać jego program na BBC – wcześniej już też zamieszczałam jego przepis na ciasto bananowe.

Konsekwencje pobytu na tym blogu nie skończyły się tylko na dodatkowych kaloriach z tego pysznego ciasta, ale zaowocowały również uszczupleniem mojego konta bankowego ;)

A to wszystko dlatego, że strasznie zapragnęłam kupić sobie książkę Nigela Slatera „Tender vol. 2”, która zawiera przepisy z wykorzystaniem owoców – nie są to tylko desery (może w wolnej chwili umieszczę recenzję książki).

Książka już tylko po pobieżnym przejrzeniu zapełniła się zakładkami, więc na pewno nie skończy się tylko na tym przepisie :)

Na razie zapraszam Was na pyszne kruche ciasto z jagodami (poza sezonem jagodowym, można zastąpić je innymi owocami).

kruche z jagodami Slatera3

kruche z jagodami Slatera1

kruche z jagodami Slatera4

kruche z jagodami Slatera5

Kruche ciasto z jagodami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • trochę mleka do posmarowania ciasta

nadzienie:

  • 500 g jagód
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej (można ją zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 1 czubata łyżka konfitury jagodowej lub malinowej

Instrukcja
 

  • Do miski włóż jagody, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą (ziemniaczaną) i konfiturę. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
  • Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste i białe (można to zrobić mikserem). Dodaj jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż się dobrze połączy (ciasto będzie bardzo leciutkie i miękkie - nie zbite i twarde i jak tradycyjne ciasto kruche).
  • Posyp mąką blat i wyłóż ciasto. Zagnieć chwilę, a następnie podziel na dwie części (jedna odrobinę większa).
  • Tą większą cześć delikatnie rozwałkuj (możesz to zrobić na papierze do pieczenia, aby łatwiej przenieść ciasto do foremki).
  • Formę do tarty o średnicy około 24 cm lekko natłuść i wylep rozwałkowanym ciastem - pamiętaj o wylepieniu również boków foremki (ciasto powinno lekko wystawać poza brzeg).
  • Wyłóż nadzienie na przygotowany spód.
  • Rozwałkuj drugi kawałek ciasta na wielkość foremki. Przykryj nim górę tarty i sklej z ciastem ze spodu przez nałożenie wystających kawałków na wierzch.
  • Posmaruj wierzch ciasta mlekiem i posyp odrobiną cukru pudru.
  • Zrób nożem dwa długie rozcięcia, aby para mogła uchodzić.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do zrumienienia się.
  • Ostudź przed podaniem.

Notatki

Ciasto jest bardzo delikatne i przy przenoszeniu może się rozrywać, dlatego wałkuj go na papierze do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, albo wylepiaj foremkę kawałkami ciasta.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!