Przepis na babeczki pomarańczowo-waniliowe

Dołączam dziś do mojej kolekcji kolejne babeczki – babeczki pomarańczowe z wanilią i kremem z białą czekoladą.

Są one przepyszne, delikatne w smaku, mięciutkie i trudno poprzestać na jednej. Szczególnie gdy podane są w towarzystwie kremu z serka mascarpone i białej czekolady oraz kandyzowanej pomarańczy.

Popatrzcie sami – już od samego oglądania robi się człowiekowi lepiej.

Dekoracja z pomarańczy, to jak dawka słońca i ciepła, których ostatnio jak na lekarstwo.

Babeczki pomarańczowe wyglądają obłędnie, a do tego równie świetnie smakują :)

Na dodatek  zrobione są ze sporej ilości masła, dzięki temu nie wysychają i są rewelacyjne nawet po kilku dniach (trzeba je tylko przechowywać w szczelnym pojemniku).

Przepis pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart. Autorka podaje, że to porcja na 12 sztuk, ale mi wyszło 13 babeczek upieczonych w dużych papilotkach (a niektóre to nawet uciekały).

Zapraszam również Was po to słońce na talerzu :)

A więcej przepisów na pyszne babeczki znajdziecie oczywiście na moim blogu – zapraszam!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

babeczki pomarańczowo-waniliowe

babeczki z pomarańczami i kremem z białej czekolady

babeczki pomarańczowo-waniliowe_7

babeczki waniliowe z pomarańczami

Babeczki pomarańczowo-waniliowe przepis do druku

babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowo-waniliowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne waniliowe babeczki z pomarańczami i białą czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 55 minut
Porcje 12

Składniki

babeczki:

  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej średniej pomarańczy (1/4 szklanki)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 laska wanilii same ziarenka wyciągnięte z niej
  • 110 g masła miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka rozmiar L

kandyzowane pomarańcze:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Zmiksuj masło razem z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 1 szklanka cukru
  • W trakcie zmieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą.
    2 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
  • W drugiej misce zmieszaj kremówkę, sok i skórkę z pomarańczy.
    3/4 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżka skórki, sok
  • Do masła dodaj ziarenka z wanilii oraz ekstrakt z wanilii.
    1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 laska wanilii
  • Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
    2 jajka
  • Dodaj na przemian suche i mokre składniki do masy maślanej (jeśli ciasto się zwarzy, to się tym nie przejmuj).
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.

krem:

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g białej czekolady
  • Jeszcze ciepłą dodaj do serka mascarpone i krótko zmiksuj - schowaj krem do lodówki na czas przygotowania kandyzowanych pomarańczy.
    250 g serka mascarpone

kandyzowane pomarańcze:

  • Wodę z cukrem podgrzej, aż cukier się rozpuści.
    1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru
  • Pomarańcze wyszoruj, odetnij końcówki i pokrój razem ze skórką na plasterki o grubości około 3-5 mm.
    2 pomarańcze
  • Włóż pomarańcze do wody z cukrem (ja robiłam w dwóch partiach) i gotuj na małym ogniu przewracając co jakiś czas - gotuj je tak przez około 30-40 minut (aż skórka zmięknie).
  • Gotowe pomarańcze ułóż na talerzu, tak aby leżały obok siebie.

wykończenie:

  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż go na ostudzone babeczki.
  • Na wierzchu ułóż po plasterku pomarańczy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!