Dołączam dziś do mojej kolekcji kolejne babeczki – babeczki pomarańczowo-waniliowe.
Są one przepyszne, delikatne w smaku, mięciutkie i trudno poprzestać na jednej – szczególnie gdy podane są w towarzystwie kremu z serka mascarpone i białej czekolady oraz kandyzowanej pomarańczy.
Popatrzcie sami – już od samego oglądania robi się człowiekowi lepiej – dekoracja z pomarańczy, to jak dawka słońca i ciepła, których ostatnio jak na lekarstwo.
Babeczki wyglądają obłędnie, a do tego równie świetnie smakują :)
Na dodatek zrobione są ze sporej ilości masła, dzięki temu nie wysychają i są rewelacyjne nawet po kilku dniach (trzeba je tylko przechowywać w szczelnym pojemniku).
Przepis pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart. Autorka podaje, że to porcja na 12 sztuk, ale mi wyszło 13 babeczek upieczonych w dużych papilotkach (a niektóre to nawet uciekały).
Zapraszam również Was po to słońce na talerzu :)

Babeczki pomarańczowo-waniliowe
Składniki
babeczki:
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej średniej pomarańczy (1/4 szklanki)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- ziarenka wyciągnięte z jednej laski wanilii
- 110 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka L
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
kandyzowane pomarańcze:
- 2 średnie pomarańcze
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
Instrukcja
babeczki:
- Zmiksuj masło razem z cukrem na puszystą masę.
- W trakcie zmieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą.
- W drugiej misce zmieszaj kremówkę, sok i skórkę z pomarańczy.
- Do masła dodaj ziarenka z wanilii oraz ekstrakt z wanilii.
- Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
- Dodaj na przemian suche i mokre składniki do masy maślanej (jeśli ciasto się zwarzy, to się tym nie przejmuj).
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną.
- Piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
krem:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Jeszcze ciepłą dodaj do serka mascarpone i krótko zmiksuj.
kandyzowane pomarańcze:
- Wodę z cukrem podgrzej, aż cukier się rozpuści.
- Pomarańcze wyszoruj, odetnij końcówki i pokrój razem ze skórką na plasterki o grubości około 3-5 mm.
- Włóż pomarańcze do wody z cukrem (ja robiłam w dwóch partiach) i gotuj na małym ogniu przewracając co jakiś czas - gotuj je tak przez około 30-40 minut (aż skórka zmięknie).
- Gotowe pomarańcze ułóż na talerzu, tak aby leżały obok siebie.
wykończenie:
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż go na ostudzone babeczki.
- Na wierzchu ułóż po plasterku pomarańczy.
…smaczne :) ciasto wyszło mi dość zbite, ale to chyba przez gęstą śmietanę. Zastanawiam się czy nie lepsza byłaby taka płynna kremówka niż z kubeczka? Bez względu na to zniknęły migiem, więc to chyba najlepsza rekomendacja :)
Ja zawsze używam płynną kremówkę 30 % – najczęściej jest to śmietanka łaciata :) cieszę się, że babeczki smakowały :D
Wspaniałe!
Dzięki :)
Śliczne te babeczki i piękne zdjęcia:)
Bardzo dziękuję :)