Przepis na babeczki pomarańczowo-waniliowe
Dołączam dziś do mojej kolekcji kolejne babeczki – babeczki pomarańczowe z wanilią i kremem z białą czekoladą.
Są one przepyszne, delikatne w smaku, mięciutkie i trudno poprzestać na jednej. Szczególnie gdy podane są w towarzystwie kremu z serka mascarpone i białej czekolady oraz kandyzowanej pomarańczy.
Popatrzcie sami – już od samego oglądania robi się człowiekowi lepiej.
Dekoracja z pomarańczy, to jak dawka słońca i ciepła, których ostatnio jak na lekarstwo.
Babeczki pomarańczowe wyglądają obłędnie, a do tego równie świetnie smakują :)
Na dodatek zrobione są ze sporej ilości masła, dzięki temu nie wysychają i są rewelacyjne nawet po kilku dniach (trzeba je tylko przechowywać w szczelnym pojemniku).
Przepis pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart. Autorka podaje, że to porcja na 12 sztuk, ale mi wyszło 13 babeczek upieczonych w dużych papilotkach (a niektóre to nawet uciekały).
Zapraszam również Was po to słońce na talerzu :)
A więcej przepisów na pyszne babeczki znajdziecie oczywiście na moim blogu – zapraszam!
Babeczki pomarańczowo-waniliowe przepis do druku

Babeczki pomarańczowo-waniliowe
Składniki
babeczki:
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej średniej pomarańczy (1/4 szklanki)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 laska wanilii same ziarenka wyciągnięte z niej
- 110 g masła miękkiego
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka rozmiar L
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
kandyzowane pomarańcze:
- 2 pomarańcze średnie
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
Instrukcja
babeczki:
- Zmiksuj masło razem z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 1 szklanka cukru
- W trakcie zmieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą.2 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj kremówkę, sok i skórkę z pomarańczy.3/4 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżka skórki, sok
- Do masła dodaj ziarenka z wanilii oraz ekstrakt z wanilii.1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 laska wanilii
- Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.2 jajka
- Dodaj na przemian suche i mokre składniki do masy maślanej (jeśli ciasto się zwarzy, to się tym nie przejmuj).
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną.
- Piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
krem:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.100 g białej czekolady
- Jeszcze ciepłą dodaj do serka mascarpone i krótko zmiksuj - schowaj krem do lodówki na czas przygotowania kandyzowanych pomarańczy.250 g serka mascarpone
kandyzowane pomarańcze:
- Wodę z cukrem podgrzej, aż cukier się rozpuści.1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru
- Pomarańcze wyszoruj, odetnij końcówki i pokrój razem ze skórką na plasterki o grubości około 3-5 mm.2 pomarańcze
- Włóż pomarańcze do wody z cukrem (ja robiłam w dwóch partiach) i gotuj na małym ogniu przewracając co jakiś czas - gotuj je tak przez około 30-40 minut (aż skórka zmięknie).
- Gotowe pomarańcze ułóż na talerzu, tak aby leżały obok siebie.
wykończenie:
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż go na ostudzone babeczki.
- Na wierzchu ułóż po plasterku pomarańczy.