babeczki bożonarodzeniowe nigelli

Świąteczne babeczki czekoladowo-piernikowe od Nigelli Lawson

Przepis na babeczki bożonarodzeniowe to kulinarna magia świąt w każdym kęsie! Te puszyste i lekko wilgotne czekoladowe babeczki, wzbogacone aromatem przyprawy do piernika, to doskonały sposób na wyczarowanie świątecznej atmosfery w domu. Rozkoszuj się smakiem Bożego Narodzenia dzięki temu smakowitemu przepisowi na babeczki!

babeczki na święta piernikowe z czekoladą

Babeczki bożonarodzeniowe Nigelli przepis krok po kroku

Jeśli szukasz prostych i jednocześnie bardzo smacznych babeczek idealnych na święta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

babeczki bozonarodzeniowe nigelli 9

Babeczki bożonarodzeniowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Prosty i szybki przepis na czekoladowe babeczki z przyprawą do piernika idealne na święta.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12
Kalorie 278 kcal
Składniki

składniki na babeczki bożonarodzeniowe

składniki na lukier do babeczek

  • 180 g cukru pudru (- lekko czubata szklanka)
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 0,5 łyżeczki wanililii (opcjonalnie)
  • ok 30-35 ml wody (2-2,5 łyżki )
Instrukcja
 

Jak zrobić piernikowe babeczki bożonarodzeniowe

  • Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek, sól i przyprawę do piernika.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    mieszanie suchych składników na babeczki
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
    100 g masła, 160 g cukru
    miksowanie masła z cukrem pudrem na babeczki
  • Dodaj do masy maślanej po jednym jajku (ja dodaję jeszcze po łyżce mąki) i krótko zmiksuj – tylko do połączenia.
    2 jajka
    dodawanie jajek do ciasta na babeczki
  • Dodaj śmietanę albo gęsty jogurt i krótko zmiksuj.
    ok 70 g kwaśnej śmietany
    dodawanie jogurtu do ciasta na babeczki bożonarodzeniowe
  • Dodaj mąkę i zmiksuj na niskich obrotach tylko do połączenia.
    dodawanie mąki do ciasta na babeczki bożonarodzeniowe
  • Posiekaną czekoladę przełóż do miseczki, dodaj kawę w proszku lub granulowaną i dodaj wrzącą wodę – mieszaj aż czekolada się rozpuści.
    75 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 125 ml gorącej wody
    rozpuszczanie czekolady do babeczek
  • Wlej czekoladę do ciasta na babeczki.
    dodawanie rozpuszczonej czekolady do ciasta
  • Wymieszaj ciasto łyżką albo mieszadłem.
    mieszanie ciasta z rozpuszczoną czekoladą
  • Nakładaj ciasto do przygotowanych papilotek na babeczki.
    nakładanie ciasta na babeczki do papilotek
  • Piecz babeczki czekoladowo-piernikowe w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( w trybie góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Gotowe babeczki zupełnie ostudź i dopiero wtedy dekoruj.

Jak zrobić lukier na babeczki

  • Wsyp do miski cukier puder, dodaj wanilię i miód.
    180 g cukru pudru, 2 łyżeczki płynnego miodu, 0,5 łyżeczki wanililii
  • Dodawaj po trochu wodę i mieszaj do rozpuszczenia cukru – lukier ma być gęsty, aby nie spłynął z babeczek.
    ok 30-35 ml wody
  • Udekoruj babeczki lukrem i kolorowymi posypkami.
    jak udekorować babeczki lukrem
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 278kcalWeglowodany: 42gBiałko: 3gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe babeczki czekoladowo-piernikowe, babeczki piernikowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowo-piernikowe babeczki na święta

Świąteczne babeczki czekoladowo-piernikowe uwagi

Zapraszam dziś na pyszne i bardzo proste do zrobienia babeczki czekoladowe z przyprawą do piernika z przepisu Nigelli Lawson. Przeglądałam ostatnio książkę Nigelli „Jak być domową boginią” w poszukiwaniu świątecznych słodkości i wpadł mi w ręce właśnie ten przepis. A tak mi się spodobał, że od razu je zrobiłam – szczególnie, że miałam wszystkie potrzebne składniki. Babeczki Nigelli wyszły bardzo smaczne, miękkie i lekko wilgotne, więc mogę je tu polecić bez wyrzutów sumienia.

piernikowe babeczki na boże narodzenie

Niezbędne składniki do babeczek bożonarodzeniowych

Do przygotowania tych babeczek będziesz potrzebować jedynie bardzo podstawowych składników. Ja poniżej podaję skróconą listę z ewentualnymi zamiennikami.

  • czekolada – do przygotowania babeczek będziesz potrzebować gorzką czekoladę – tu dodałam 75 g gorzkiej czekolady – jeśli kupisz opakowanie o gramaturze 80, to możesz ją użyć całą.
  • przyprawa do piernika – do babeczek dodałam 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, ale i tak były bardzo aromatyczne. To dzięki domowej przyprawie do piernika, która wychodzi mocno aromatyczna. Jeśli nie robisz takiej przyprawy w domu, tylko ją kupujesz, to koniecznie zwróć uwagę na jej skład. Szukaj takiej z samymi przyprawami, nie kupuj takiej z mąką, cukrem, albo kakao widocznymi na pierwszych pozycjach. One mają głównie mąkę i jedynie odrobinę przyprawy – nie będzie ona aromatyczna i nie doda smaku.
  • kwaśna śmietana – Nigalla Lawson do tych babeczek bożonarodzeniowych używa śmietanę – może to być śmietana 18 lub 12%, ja użyłam gęsty jogurt grecki, bo bardzo rzadko kupuję kwaśną śmietanę.
  • soda oczyszczona – w przepisie na babeczki użyłam zarówno proszek do pieczenia jak i sodę oczyszczoną. Sody dodałam zaledwie pół łyżeczki, ale jest ona silniejsza w działaniu od proszku i tyle w zupełności wystarczy. Jeśli jednak nie masz sody, to użyj sam proszek do pieczenia – tylko dodaj do 2,5 łyżeczki.
  • cukier – Nigella dodawała do babeczek świątecznych ciemny cukier trzcinowy, ja wolałam użyć cukier puder. Zmiksowałam lekko czubatą szklankę cukru pudru z miękkim masłem. Jeśli używasz zwykły cukier, lub cukier trzcinowy, to użyj go 3/4 szklanki – szklanka takiego cukru waży więcej niż cukru pudru.
  • kawa – dla wzmocnienia smaku do babeczek dodaje się 1 łyżeczkę kawy w proszku – rozpuszczalnej. Jeśli nie lubisz kawy, to możesz z niej zrezygnować. Jeśli babeczki mają jeść małe dzieci i obawiasz się dodawania kawy, to możesz ją zamienić na kawę zbożową.
babeczki na boże narodzenie od nigelli lawson

Przygotowanie świątecznych babeczek – wskazówki

Te babeczki czekoladowo-piernikowe to babeczki ucierane. Tutaj ucierałam miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. To dodaje babeczkom puszystości i aksamitnej tekstury. Aby takie ucierane babeczki dobrze wyrosły ważne jest, aby pozostałe składniki miksować już krótko i tylko do połączenia składników.

Możesz również użyć składniki w pokojowej temperaturze. Jajka możesz włożyć do gorącej wody i potrzymać je w niej przez kilka minut. Śmietanę lub jogurt możesz wyjąć wcześniej z lodówki, albo podgrzać krótko w mikrofalówce. Pamiętaj też o wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki, aby zmiękło.

W tych babeczkach czekoladę trzeba rozpuścić i tu wyjątkowo rozpuszcza się ją w gorącej wodzie. Aby czekolada się szybko rozpuściła dobrze jest ją posiekać nożem. Wtedy dodaj do niej pół szklanki gorącej wody i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Taką wymieszaną czekoladę wlej do ciasta na babeczki – ja jej nie zostawiałam do ostygnięcia, tylko wlałam od razu i wymieszałam dokładnie łyżką.

piernikowe babeczki z czekoladą

Jak piec babeczki bożonarodzeniowe?

Ciasto na babeczki czekoladowo-piernikowe nałożone do papilotek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 20 minut. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, więc pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy babeczki są już gotowe. Wystarczy w środek babeczki wetknąć wykałaczkę, jeśli jest czysta i sucha, to babeczki są gotowe. Jeśli wykałaczka jest oblepiona mokrym lub kleistym ciastem, to należy je jeszcze chwilę podpiec. Upieczone babeczki wyjmij od razu z piekarnika i zostaw do wystudzenia.

babeczki piernikowo-czekoladowe

Jak udekorować babeczki bożonarodzeniowe?

Ja swoje babeczki piernikowe udekorowałam prostym lukrem. Skorzystałam tu przy okazji z przepisu na lukier od Sally, który pokazywała ostatnio na swoim instagramie. Bardzo często robię lukier na swoje wypieki, ale robię go zwykle z dwóch składników – cukru pudru i płynu do jego rozpuszczenia. Sally w swoim przepisie dodaje jeszcze trochę syropu kukurydzianego (ja go zastąpiłam płynnym miodem) i wanilii. Syrop czy też miód ma spowodować, że lukier będzie bardziej lśniący i nie będzie mocno zasychać. Myślę, że lukier wyszedł bardzo fajny i będę jeszcze z niego korzystać – pewnie przy bożonarodzeniowych pierniczkach. Pamiętaj, że wodę dodajesz do cukru stopniowo, aby lukier nie wyszedł za rzadki. Jeśli jednak okaże się, że jednak jest już za dużo wody, to dosyp więcej cukru pudru.

Ja tu odłożyłam kilka łyżeczek lukru i dodałam do niego zielony barwnik spożywczy. Przełożyłam zielony lukier do rękawa cukierniczego i odcięłam w nim róg – tylko minimalnie. Na biały lukier wycisnęłam po obrzeżu zygzaki z zielonego lukru, a następnie wykałaczką przejechałam przez środek mieszając lukry. Tak mi powstał wzorek, który przypomina świąteczny wieniec. Wtedy dodałam kilka czerwonych słodkich groszków i super prosta świąteczna dekoracja gotowa! Spróbuj koniecznie, bo to nie jest trudne. Jeśli jednak nie masz zielonego barwnika, to posyp po lukrze kolorowe posypki, albo ułóż ziarenka granatu – babeczki na pewno będą wyglądać rewelacyjnie.

babeczki świąteczne nigelli lawson

Jak zrobić babeczki bożonarodzeniowe w innych smakach?

Nie przepadasz za przyprawą do piernika i piernikami? To nie problem! Zamiast przyprawy do piernika użyj sam cynamon, babeczki nabiorą lekko słodkiego i jednocześnie rozgrzewającego aromatu. Albo zupełnie zrezygnuj z dodawania korzennych przypraw, a postaw na owocowy twist. Dodaj do ciasta na babeczki skórkę startą z pomarańczy, aby nadać im zimowy i świąteczny charakter.

Może lubisz połączenie czekolady i śliwkowych powideł? Jeśli tak, to możesz dodać do ciast na babeczki powidła zamiast kwaśnej śmietany czy też jogurtu. Jeśli twoje powidła są słodkie, to możesz od razu użyć odrobinę mniej cukru – no chyba, że masz „słodki ząb” i słodsze babeczki będą dla ciebie idealne!

piernikowe babeczki nigelli

Jak przechowywać babeczki czekoladowo-piernikowe?

Babeczki udekorowane lukrem przechowuj w szczelnym pojemniku z przykrywką, albo na paterze ze szklanym kloszem. W takich warunkach babeczki bożonarodzeniowe mogą przebywać nawet kilka dni.

Czy można zamrozić babeczki czekoladowe? Tak, możesz zamrozić te babeczki – gdy będą już zupełnie wystudzone owiń je folią spożywczą, albo aluminiową i włóż do zamrażarki. Możesz je zamrozić z lukrem lub bez, ale lepiej zamrozić je bez lukru i udekorować świeżym lukrem już po odmrożeniu – wtedy będą się ładniej prezentować.

Mam nadzieję, że te babeczki bożonarodzeniowe Nigelli Lawson przypadną do gustu tobie i twoim bliskim i będziesz często korzystać z tego przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami i uwagami w komentarzach pod przepisem. Z góry dziękuję!

Polecane przepisy na babeczki na Boże Narodzenie

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne na święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: