Przepis na proste i lekkie babeczki bananowe z truskawkami

wpis sponsorowany

babeczki bananowo-truskawkowe

Już niedługo Dzień Ojca, a ja mam dla was przepis na babeczki bananowo-truskawkowe, które możecie upiec swoim tatom :)

Babeczki są lekkie i puszyste, a do tego proste do zrobienia.

Pięknie się prezentują podane z odrobiną bitej śmietany i świeżymi truskawkami.

Do ich przygotowania będziecie potrzebować słoiczek dżemu bananowego z truskawkami i miodem od Stovit.

Dżem dodałam do ciasta na babeczki.

Dzięki niemu babeczki były słodkie (mimo niedużej ilości użytego cukru), a do tego smakowite :)

Myślę, że takie babeczki bananowe zasmakują wszystkim tatusiom!

Jak zrobić babeczki bananowo-truskawkowe?

Robimy je troszkę podobnie jak biszkopt.

Najpierw miksujemy jajka z cukrem, aż będą bardzo gęste i puszyste.

Wtedy dodajemy do jajek dżem i razem miksujemy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia – zapewni to większą puszystość babeczkom – i dodajemy do ciasta.

Nie używałam tutaj żadnego tłuszczu, dlatego babeczki są leciutkie i mają niedużo kalorii :)

Dlatego spokojnie można dodać na koniec trochę bitej śmietany.

Mam nadzieję, że takie upieczone z sercem babeczki bananowo-truskawkowe przypadną tatusiom do smaku :)

Ps.

Jeśli szukacie innych smaków w swoich wypiekach, to popatrzcie na inne moje przepisy na pyszne babeczki i muffinki.

biszkoptowe babeczki z truskawkami
biszkoptowe babeczki z dżemem
proste babeczki z dżemem
babeczki bananowe z truskawkami i dżemem
babeczki z dżemem i truskawkami
babeczki z bananami
proste babeczki z truskawkami
babki z truskawkami i bananami

Babeczki bananowo-truskawkowe z dżemem przepis do druku

babeczki bananowo-truskawkowe

Babeczki bananowo-truskawkowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste i lekkie babeczki bananowe z truskawkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 12
Kalorie 175 kcal

Składniki
  

  • 3 jajka
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 300 g mąki 2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoiczek dżemu banan z truskawką i miodem od Stovit
  • 150 g truskawek

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitych jajek dodaj dżem i zmiksuj do połączenia.
  • Wsyp mąkę i delikatnie zmiksuj – jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę mleka.
  • Przełóż ciasto papilotek na babeczki.
  • Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki truskawki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 175kcalWeglowodany: 31gBiałko: 5gTłuszcz: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit