Przepis na proste i lekkie babeczki bananowe z truskawkami
wpis sponsorowany

Już niedługo Dzień Ojca, a ja mam dla was przepis na babeczki bananowo-truskawkowe, które możecie upiec swoim tatom :)
Babeczki są lekkie i puszyste, a do tego proste do zrobienia.
Pięknie się prezentują podane z odrobiną bitej śmietany i świeżymi truskawkami.
Do ich przygotowania będziecie potrzebować słoiczek dżemu bananowego z truskawkami i miodem od Stovit.
Dżem dodałam do ciasta na babeczki.
Dzięki niemu babeczki były słodkie (mimo niedużej ilości użytego cukru), a do tego smakowite :)
Myślę, że takie babeczki bananowe zasmakują wszystkim tatusiom!
Jak zrobić babeczki bananowo-truskawkowe?
Robimy je troszkę podobnie jak biszkopt.
Najpierw miksujemy jajka z cukrem, aż będą bardzo gęste i puszyste.
Wtedy dodajemy do jajek dżem i razem miksujemy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia – zapewni to większą puszystość babeczkom – i dodajemy do ciasta.
Nie używałam tutaj żadnego tłuszczu, dlatego babeczki są leciutkie i mają niedużo kalorii :)
Dlatego spokojnie można dodać na koniec trochę bitej śmietany.
Mam nadzieję, że takie upieczone z sercem babeczki bananowo-truskawkowe przypadną tatusiom do smaku :)
Ps.
Jeśli szukacie innych smaków w swoich wypiekach, to popatrzcie na inne moje przepisy na pyszne babeczki i muffinki.








Babeczki bananowo-truskawkowe z dżemem przepis do druku

Babeczki bananowo-truskawkowe
Składniki
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych jajek dodaj dżem i zmiksuj do połączenia.
- Wsyp mąkę i delikatnie zmiksuj – jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę mleka.
- Przełóż ciasto papilotek na babeczki.
- Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki truskawki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
