Te ciasteczka z czekoladowymi drażetkami pokochają wszystkie dzieci :)
Są bardzo proste do wykonania, więc zachęcam do wspólnego pieczenia z maluchami, a dekorowanie drażetkami będzie dla nich wielką frajdą.
Moje dzieciaki tworzyły kwiatki, szachownice, potworki, a nawet „koło muzyczne” (cokolwiek to jest ;).
Ciastka przy pieczeniu mocno się rozpływają, więc należy zachować między nimi spore odległości (ja piekłam na jednej blaszce po 6 dużych ciastek).
Z podanej porcji otrzymacie około 14 gigantycznych ciastek (jako dowód dołączam zdjęcie mojej czterolatki z takim ciachem :)).

Ciasteczka z czekoladowymi drażetkami
Składniki
- 260 g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g miękkiego masła
- 130 g białego cukru
- 140 g brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
- 200 g drażetek czekoladowych (np. m&ms, ja używałam drażetek w niebieskim opakowaniu z Lidla)
Instrukcja
- Zmiksuj masło i oba cukry na puszystą masę.
- Dodaj wanilię, jajko i żółtko.
- W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
- Dodaj suche składniki do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
- Dużą łyżką nałóż ciastka na blachy (możesz też nakładać małą łyżeczką, wtedy ciastka będą mniejsze).
- Zachowaj duże odstępy między ciastkami, bo mocno się rozpłyną.
- Na wierzchu ciastek ułóż drażetki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 14 minut - jeśli pieczesz jednocześnie dwie blachy, to w połowie czasu pieczenia zamień blachy miejscami.
- Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie i jeśli się posklejały, to teraz jest najlepszy moment na ich rozdzielenie.
- Po około 10 minutach ciastka stwardnieją i wtedy można jej przenieść z blachy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam na stronie Joy o Baking.