Te ciasteczka z czekoladowymi drażetkami pokochają wszystkie dzieci :)

Są bardzo proste do wykonania, więc zachęcam do wspólnego pieczenia z maluchami, a dekorowanie drażetkami będzie dla nich wielką frajdą.

Moje dzieciaki tworzyły kwiatki, szachownice, potworki, a nawet „koło muzyczne” (cokolwiek to jest ;).

Ciastka przy pieczeniu mocno się rozpływają, więc należy zachować między nimi spore odległości (ja piekłam na jednej blaszce po 6 dużych ciastek).

Z podanej porcji otrzymacie około 14 gigantycznych ciastek (jako dowód dołączam zdjęcie mojej czterolatki z takim ciachem :)).

m&m's2

m&m's3

m&m's4

m&m's1

Ciasteczka z czekoladowymi drażetkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 14

Składniki
  

  • 260 g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 130 g białego cukru
  • 140 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 200 g drażetek czekoladowych (np. m&ms, ja używałam drażetek w niebieskim opakowaniu z Lidla)

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masło i oba cukry na puszystą masę.
  • Dodaj wanilię, jajko i żółtko.
  • W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
  • Dodaj suche składniki do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
  • Dużą łyżką nałóż ciastka na blachy (możesz też nakładać małą łyżeczką, wtedy ciastka będą mniejsze).
  • Zachowaj duże odstępy między ciastkami, bo mocno się rozpłyną.
  • Na wierzchu ciastek ułóż drażetki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 14 minut - jeśli pieczesz jednocześnie dwie blachy, to w połowie czasu pieczenia zamień blachy miejscami.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie i jeśli się posklejały, to teraz jest najlepszy moment na ich rozdzielenie.
  • Po około 10 minutach ciastka stwardnieją i wtedy można jej przenieść z blachy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam na stronie Joy o Baking.