Przepis na ciasteczka jak jeżyki

Jak już upiekliście sobie moje sugar cookies, to w prosty sposób możecie zrobić z nich domową wersję ciasteczek Jeżyki :)

Wystarczy posmarować je z wierzchu masą karmelową (ja robiłam ją z krówek, ale można kupić gotowy kajmak i go użyć), posypać rozdrobnionymi orzechami, migdałami i rodzynkami, a na koniec oblać czekoladą.

Możecie tu użyć mleczną lub gorzką czekoladę. Ja się zdecydowałam na gorzką czekoladę aby moje ciasteczka jeżyki nie zbyt słodkie.

Proste, prawda? A jakie pyszne :)

Z podanej porcji otrzymacie około 30 ciasteczek.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

ciasteczka jak jeżyki

domowe ciasteczka jeżyki

ciastka jeżyki

Ciasteczka jak jeżyki przepis do druku

ciasteczka jeżyki

Ciasteczka jak jeżyki

Wypieki Beaty
Przepis na domowe ciasteczka jeżyki z bakaliami i czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 21 minut
Czas wykonania 9 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Deser
Porcje 30

Składniki

ciastka:

  • 110 g masła miękkiego
  • 75 g cukru pudru pół szklanki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki (ewentualnie trochę do dodania do konsystencji i do podsypywania) - 225 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

karmel:

dodatkowo:

polewa:

Instrukcja
 

ciasteczka:

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 75 g cukru pudru
  • Dodaj żółtko i wanilię - zmiksuj.
    1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
    1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dokończ zagniatanie rękami - w razie potrzeby dodaj więcej mąki - masa ma być miękka, ale nadająca się wałkowania.
  • Wałkuj ciasto po kawałkach, wycinaj kółeczka i układaj je na papierze do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia krawędzi).
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.

karmel:

  • Rozpuść krówki razem z masłem - mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
    150 g krówek, 50 g masła, około 50-75 ml śmietany kremówki
  • Dodaj porcjami śmietanę kremówkę - do uzyskania lekko płynnej konsystencji.
  • Nałóż masę karmelową na ciasteczka.
  • Na wierzchu ułóż bakalie.
    około 100 g orzechów, 1 garść rodzynek
  • Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną kremówką w kąpieli wodnej.
    100 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
  • Lekko ją przestudź, a następnie polej po ciasteczkach.

Notatki

Zamiast masy z krówek możesz użyć gotową masę kajmakową z puszki - rozsmaruj ją bezpośrednio na ciasteczkach.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.