Jak już upiekliście sobie moje sugar cookies, to w prosty sposób możecie zrobić z nich domową wersję ciasteczek Jeżyki :)
Wystarczy posmarować je z wierzchu masą karmelową (ja robiłam ją z krówek, ale można kupić gotowy kajmak i go użyć), posypać rozdrobnionymi orzechami, migdałami i rodzynkami, a na koniec oblać czekoladą.
Proste, prawda? A jakie pyszne :)
Z podanej porcji otrzymacie około 30 ciasteczek.
Ciasteczka jak jeżyki
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
ciastka:
- 110g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 1 jżółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki mąki (ewentualnie trochę do dodania do konsystencji i do podsypywania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
karmel:
- 150 g krówek
- 50 g masła
- około 50-75 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
- około 100 g rozdrobionych orzechów i migdałów
- garść rodzynek
polewa:
- 100 g czekolady (użyłam po połowie gorzkiej i mlecznej)
- 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasteczka:
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj jajko i wanilię - zmiksuj.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
- Dokończ zagniatanie rękami - w razie potrzeby dodaj więcej mąki - masa ma być miękka, ale nadająca się wałkowania.
- Wałkuj ciasto po kawałkach, wycinaj kółeczka i układaj je na papierze do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia krawędzi).
- Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.
karmel:
- Rozpuść krówki razem z masłem - mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
- Dodaj porcjami śmietanę kremówkę - do uzyskania lekko płynnej konsystencji.
- Nałóż masę karmelową na ciasteczka.
- Na wierzchu ułóż bakalie.
- Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną kremówką w kąpieli wodnej.
- Lekko ją przestudź, a następnie polej po ciasteczkach.
Przepis własny.
Ja tez czasem robię ciasteczka jeżyki, jednak kompletnie inaczej;) Muszę wypróbować też Twój przepis;)