domowe ciasteczka jeżyki

Przepis na ciasteczka jak jeżyki

Zapraszam dziś na wyjątkowo pyszne, chrupiące i słodkie ciasteczka z bakaliami zatopionymi w karmelu i oblane czekoladą. Takie ciastka to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. A ich zrobienie nie jest wcale trudne! Spróbuj koniecznie!

ciasteczka jak jeżyki

Ciasteczka jak jeżyki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasteczka z bakaliami oblane czekoladą, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasteczka jeżyki

Ciasteczka jak jeżyki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe ciasteczka jeżyki z bakaliami i czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 21 minut
Czas wykonania 9 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Deser
Porcje 30
Składniki

składniki na kruche ciastka:

  • 110 g masła (miękkiego )
  • 75 g cukru pudru (- pół szklanki )
  • 1 żółtko ( – u mnie z jajka rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki ((ewentualnie trochę do dodania do konsystencji i do podsypywania) – 1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na karmel do ciasteczek

dodatkowe składniki do ciasteczek

  • około 100 g orzechów ( i migdałów – rozdrobnionych)
  • 1 garść rodzynek (lub żurawiny)

składniki na polewę czekoladową do jeżyków

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasteczka do jeżyków

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 75 g cukru pudru
  • Dodaj żółtko i wanilię – zmiksuj.
    1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
    225 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dokończ zagniatanie rękami – w razie potrzeby dodaj więcej mąki – masa ma być miękka, ale nadająca się wałkowania.
  • Wałkuj ciasto po kawałkach, wycinaj kółeczka i układaj je na papierze do pieczenia.
  • Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do180 stopni (góra-dół) przez około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia krawędzi).
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.

Jak zrobić karmel z krówek do ciasteczek jeżyków

  • Rozpuść krówki razem z masłem – mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
    150 g krówek, 50 g masła, około 50-75 ml śmietany kremówki
  • Dodaj porcjami śmietanę kremówkę – do uzyskania lekko płynnej konsystencji.
  • Nałóż masę karmelową na ciasteczka.
  • Na wierzchu ułóż bakalie.
    około 100 g orzechów, 1 garść rodzynek
  • Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną kremówką w kąpieli wodnej.
    100 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
  • Lekko ją przestudź, a następnie polej po ciasteczkach.
Notatki
Zamiast masy z krówek możesz użyć gotową masę kajmakową z puszki – rozsmaruj ją bezpośrednio na ciasteczkach.
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka jeżyki, ciastka z bakaliami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciastka jeżyki

Domowe ciastka jeżyki – uwagi

Jak już upiekliście sobie moje sugar cookies, to w prosty sposób możecie zrobić z nich domową wersję ciasteczek Jeżyki. Wystarczy posmarować je z wierzchu masą karmelową (ja robiłam ją z krówek, ale można kupić gotowy kajmak i go użyć), posypać rozdrobnionymi orzechami, migdałami i rodzynkami, a na koniec oblać czekoladą. Możecie tu użyć mleczną lub gorzką czekoladę. Ja się zdecydowałam na gorzką czekoladę aby moje ciasteczka jeżyki nie zbyt słodkie.

Proste, prawda? A jakie pyszne! Z podanej porcji otrzymacie około 30 ciasteczek.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka.

Polecane przepisy na kruche ciasteczka

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne kruche ciasteczka o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: