Jak już upiekliście sobie moje sugar cookies, to w prosty sposób możecie zrobić z nich domową wersję ciasteczek Jeżyki :)

Wystarczy posmarować je z wierzchu masą karmelową (ja robiłam ją z krówek, ale można kupić gotowy kajmak i go użyć), posypać rozdrobnionymi orzechami, migdałami i rodzynkami, a na koniec oblać czekoladą.

Proste, prawda? A jakie pyszne :)

Z podanej porcji otrzymacie około 30 ciasteczek.

jeżyki2

jeżyki3

jeżyki4

ciasteczka jeżyki

Ciasteczka jak jeżyki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciastka:

  • 110 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jżółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki (ewentualnie trochę do dodania do konsystencji i do podsypywania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

karmel:

  • 150 g krówek
  • 50 g masła
  • około 50-75 ml śmietany kremówki

dodatkowo:

polewa:

Instrukcja
 

ciasteczka:

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj jajko i wanilię - zmiksuj.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  • Dokończ zagniatanie rękami - w razie potrzeby dodaj więcej mąki - masa ma być miękka, ale nadająca się wałkowania.
  • Wałkuj ciasto po kawałkach, wycinaj kółeczka i układaj je na papierze do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia krawędzi).
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.

karmel:

  • Rozpuść krówki razem z masłem - mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
  • Dodaj porcjami śmietanę kremówkę - do uzyskania lekko płynnej konsystencji.
  • Nałóż masę karmelową na ciasteczka.
  • Na wierzchu ułóż bakalie.
  • Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną kremówką w kąpieli wodnej.
  • Lekko ją przestudź, a następnie polej po ciasteczkach.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.