Jagodzianki i malinianki z ciastem drożdżowym z twarogiem

jagodzianki

 

Lato to okres przepysznych wypieków ze świeżymi owocami. Czasami to aż ciężko się zdecydować, co upiec, tyle owoców kusi a ryneczkowych koszy :)

U mnie jednak jagody zawsze wygrają z innymi owocami :) Najpierw zjadamy je same – tylko z łyżką śmietany i cukru, a gdy minie pierwsze nasycenie, wtedy następuje czas na różne ciasta i bułeczki z jagodami :)

Nie inaczej było w tym roku.

Przygotowałam już kilka wypieków z jagodami, gdy mój syn upomniał się o jagodzianki :)

Najgłośniej się upominał, obiecywał pomagać przy lepieniu bułeczek, a na koniec wybrał grę w Maincrafta ;)

W związku z tym w kuchni porządziłyśmy się z moją córką i oprócz jagodzianek przygotowałyśmy bułeczki z malinami (malinianki) oraz bułeczki z pomieszanymi jagodami i malinami (jak dla mnie hit :)).

Żeby było inaczej, to do ciasta dodałam zmielony twaróg (najlepiej wyjąć go wcześniej z lodówki, aby nie był za zimny).

Wypróbujcie koniecznie ten przepis :)

bułeczki z jagodami i lukrem

jagodzianki_2

jagodzianki z lukrem

proste jagodzianki

proste jagodzianki

 

blueberry rolls

Jagodzianki i malinianki :)

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

nadzienie:

lukier:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i połowę mleka - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  • W dużej misce umieść 3 szklanki mąki, jajka, rozpuszczone masło, twaróg i cukier.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy.
  • Zacznij wyrabiać ciasto - w razie potrzeby dodaj resztę mleka, albo dosyp mąki (ja dałam dużo mąki, bo ciasto było rzadkie) - ciasto musi być dość gęste, tak aby dało się go formować w rękach.
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i krótko zagnieć.
  • Podziel na około 10 części (będą spore bułeczki), albo na kilkanaście jeśli wolisz mniejsze bułeczki.
  • Każdy kawałek mocno rozpłaszcz dłońmi, na środek nałóż owoce wymieszane z cukrem i mąką i dokładnie zlep ciasto.
  • Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotowe bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  • Po ostudzeniu posmaruj bułeczki lukrem (wodę do cukru dodawaj stopniowo, aż uzyskasz zadawalającą konsystencję).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj :)