Jagodzianki i malinianki z ciastem drożdżowym z twarogiem
Lato to okres przepysznych wypieków ze świeżymi owocami. Czasami to aż ciężko się zdecydować, co upiec, tyle owoców kusi a ryneczkowych koszy :)
U mnie jednak jagody zawsze wygrają z innymi owocami :) Najpierw zjadamy je same – tylko z łyżką śmietany i cukru, a gdy minie pierwsze nasycenie, wtedy następuje czas na różne ciasta i bułeczki z jagodami :)
Nie inaczej było w tym roku.
Przygotowałam już kilka wypieków z jagodami, gdy mój syn upomniał się o jagodzianki :)
Najgłośniej się upominał, obiecywał pomagać przy lepieniu bułeczek, a na koniec wybrał grę w Maincrafta ;)
W związku z tym w kuchni porządziłyśmy się z moją córką i oprócz jagodzianek przygotowałyśmy bułeczki z malinami (malinianki) oraz bułeczki z pomieszanymi jagodami i malinami (jak dla mnie hit :)).
Żeby było inaczej, to do ciasta dodałam zmielony twaróg (najlepiej wyjąć go wcześniej z lodówki, aby nie był za zimny).
Wypróbujcie koniecznie ten przepis :)
Jagodzianki i malinianki :)
- 25 g świeżych drożdży
- około 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru - do drożdży
- 3-4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżki cukru
- 130 g twarogu półtłustego (zmielonego lub ugniecionego widelcem)
- około 400 g owoców
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek wody
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i połowę mleka - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
- W dużej misce umieść 3 szklanki mąki, jajka, rozpuszczone masło, twaróg i cukier.
- Dodaj rozczyn drożdżowy.
- Zacznij wyrabiać ciasto - w razie potrzeby dodaj resztę mleka, albo dosyp mąki (ja dałam dużo mąki, bo ciasto było rzadkie) - ciasto musi być dość gęste, tak aby dało się go formować w rękach.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i krótko zagnieć.
- Podziel na około 10 części (będą spore bułeczki), albo na kilkanaście jeśli wolisz mniejsze bułeczki.
- Każdy kawałek mocno rozpłaszcz dłońmi, na środek nałóż owoce wymieszane z cukrem i mąką i dokładnie zlep ciasto.
- Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
- Po ostudzeniu posmaruj bułeczki lukrem (wodę do cukru dodawaj stopniowo, aż uzyskasz zadawalającą konsystencję).
Przepis znalazłam tutaj :)
Cudowności, spróbowałabym wszystkich rodzajów :)
Dziękuję :)