Jagodzianki i malinianki z ciastem drożdżowym z twarogiem

jagodzianki


Lato to okres przepysznych wypieków ze świeżymi owocami.

Czasami to aż ciężko się zdecydować, co upiec, tyle owoców kusi a ryneczkowych koszy :)

U mnie jednak jagody zawsze wygrają z innymi owocami :)

Najpierw zjadamy je same – tylko z łyżką śmietany i cukru, a gdy minie pierwsze nasycenie, wtedy następuje czas na różne ciasta i bułeczki z jagodami :)

Nie inaczej było w tym roku.

Przygotowałam już kilka wypieków z jagodami, gdy mój syn upomniał się o jagodzianki :)

Najgłośniej się upominał, obiecywał pomagać przy lepieniu bułeczek, a ostatecznie wybrał grę w Maincrafta ;)

W związku z tym w kuchni porządziłyśmy się z moją córką i oprócz jagodzianek przygotowałyśmy bułeczki z malinami (malinianki) oraz bułeczki z pomieszanymi jagodami i malinami (jak dla mnie hit :)).

Żeby było inaczej, to do ciasta dodałam zmielony twaróg (najlepiej wyjąć go wcześniej z lodówki, aby nie był za zimny).

Wypróbujcie koniecznie ten przepis :)

Ps.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

bułeczki z jagodami i lukrem

jagodzianki_2

jagodzianki z lukrem

proste jagodzianki

proste jagodzianki

Jagodzianki i malinianki przepis

blueberry rolls

Jagodzianki i malinianki :)

Wypieki Beaty
Przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami i malinami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 10

Składniki

ciasto:

nadzienie:

lukier:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i połowę mleka - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
    25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
  • W dużej misce umieść 3 szklanki mąki, jajka, rozpuszczone masło, twaróg i cukier.
    3-4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 60 g masła, 130 g twarogu półtłustego, 3 łyżki cukru
  • Dodaj rozczyn drożdżowy.
  • Zacznij wyrabiać ciasto - w razie potrzeby dodaj trochę mleka, albo dosyp mąki (ja dałam dużo mąki, bo ciasto było rzadkie) - ciasto musi być dość gęste, tak aby dało się go formować w rękach.
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i krótko zagnieć.
  • Podziel na około 10 części (będą spore bułeczki), albo na kilkanaście jeśli wolisz mniejsze bułeczki.
  • Każdy kawałek mocno rozpłaszcz dłońmi, na środek nałóż owoce wymieszane z cukrem i mąką i dokładnie zlep ciasto.
    około 400 g owoców, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotowe bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg) i piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  • Po ostudzeniu posmaruj bułeczki lukrem (wodę do cukru dodawaj stopniowo, aż uzyskasz zadawalającą konsystencję).
    1,5 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody
Słowa kluczowe bułeczki z malinami, bułeczki z owocami lata, ciasto drożdżowe z twarogiem, jagodzianki inaczej, proste jagodzianki, puszyste bułeczki, słodkie bułki dla dzieci, twaróg w cieście drożdżowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!