Odrywane jagodzianki

Zaktualizowany: 2023 18 lipca
odrywane jagodzianki

Przepis na drożdżowe odrywane bułeczki z jagodami z kruszonką

Zapraszam na odrywane jagodzianki, czyli lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami przytulone do siebie. Każdą bułeczkę odrywamy od siebie i otrzymujemy cudowne drożdżówki z jagodami. Coś idealnego dla wielbicieli jagodzianek i drożdżowych bułeczek.

bułeczki z jagodami

Odrywane jagodzianki przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe, to koniecznie zróbcie takie mięciutkie bułeczki z jagodami i słodką kruszonką.

jagodzianki z kruszonką

Odrywane jagodzianki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 193 kcal
Składniki

składniki na odrywane jagodzianki:

  • 15 g drożdży (świeżych (lub opakowanie 7 g suszonych))
  • 220 ml mleka ((niepełna szklanka) letniego )
  • 1 łyżeczka cukru ( – do drożdży)
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
  • 50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
  • 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
  • około 300 g jagód

składniki na kruszonkę do jagodzianek

dodatkowo do jagodzianek

Instrukcja
 

Jak zrobić odrywane jagodzianki

  • Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki – wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
    15 g drożdży, 220 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W misie miksera umieść resztę mąki, jajka, cukier i masło.
    500 g mąki pszennej, 50 g masła, 2 jajka, 50 g cukru
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat, dłońmi ugnieć na placek a następnie zwiń w rulon – lekko go jednocześnie rozciągając.
  • Pokrój wałek na plasterki o grubości około 1-2 cm – mi wyszło 20 plasterków.
  • Na dno dużej formy żaroodpornej (lub dwóch mniejszych) wylej rozpuszczone masło.
  • Każdy plasterek rozciągnij w dłoniach, nakładaj łyżeczką jagody na środek placka, a następnie dokładnie sklej ciasto tworząc kulkę.
    około 300 g jagód
  • Wkładaj bułeczki do formy – jednocześnie lekko je obtocz w rozpuszczonym maśle.
  • Gdy wszystkie bułeczki będą gotowe przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę z podanych składników – wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie widelcem.
    75 g mąki pszennej, 40 g masła, 50 g cukru
  • Posyp wierzch bułeczek kruszonką.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
Notatki
Waga jednej bułeczki to średnio 73 g.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 193kcalWeglowodany: 29gBiałko: 4.4gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe odrywane bułeczki z jagodami, puszyste jagodzianki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jagodzianki z kruszonką

Puszyste odrywane bułeczki z jagodami – uwagi

Odrywane jagodzianki z kruszonką na początek sezonu jagodowego – nie ma lepszego startu.

Zawsze jak tylko pojawią się jagody, to piekę z nich jakieś ciasto drożdżowe i koniecznie część jagód zjadamy z odrobiną jogurtu naturalnego i cukru – tak po prostu.

Szkoda, że sezon jagodowy jest tak krótki, a potem to nawet importowanych nie ma, więc trzeba się nimi szybko cieszyć.

Na blogu jest już kilka przepisów na jagodzianki – tradycyjne jagodzianki z kruszonką, z białą czekoladą, na maślance, z twarogiem, zawijane ślimaczki, placki itp.

Każda wersja jest pyszna – sprawdźcie sami!

Moje dzisiejsze odrywane jagodzianki są bardzo delikatne i mega puszyste, pieczone w dużej formie.

Ja miałam w sumie 20 takich bułeczek i upiekłam je w dwóch formach żaroodpornych.

Tak upieczone bułeczki dłużej zachowują świeżość i mniej obsychają :)

bułeczki z jagodami i kruszonką
jagody
jagody

Polecane przepisy na jagodzianki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne jagodzianki i drożdżowe bułeczki z jagodami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2018 6 lipca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na jagodzianki odrywane

Przepis na puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką idealne na weekendowe śniadanie albo na dodatek do kawy lub herbaty. Te lekkie i puszyste drożdżówki z jagodami są mega pyszne i trudno poprzestać na jednej sztuce. W sezonie na jagody warto upiec takie puszyste jagodzianki dla swojej rodziny. Miękkie maślane bułeczki z jagodami na pewno każdemu zasmakują. Możecie je także spakować dzieciom do szkoły, albo zabrać do pracy i poczęstować współpracowników.

Odrywane jagodzianki przepis

Te jagodzianki pieczemy w foremce, bułeczki układamy obok siebie i podczas pieczenia one rosną i mocniej się przytulają i łączą. Dlatego po upieczeniu odrywamy je od siebie. To pozwala na większą puszystość bułeczek i zapobiega ich podsychaniu. Jeśli bułeczki zostaną wam na drugi dzień, to proponuję pogrzać je krótko w mikrofalówce. Wtedy znowu będą ciepłe i bardziej puszyste. Zobaczcie mój przepis na odrywane jagodzianki i sprawdźcie jak zrobić puszyste jagodzianki z kruszonką. Koniecznie upieczcie takie drożdżowe jagodzianki dla swojej rodziny. Polecam wam również gorąco ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką.