Odrywane jagodzianki z kruszonką

 

odrywane jagodzianki

 

Odrywane jagodzianki z kruszonką na początek sezonu jagodowego – nie ma lepszego startu.

Zawsze jak tylko pojawią się jagody, to piekę z nich jakieś ciasto drożdżowe i koniecznie część jagód zjadamy z odrobiną jogurtu naturalnego i cukru – tak po prostu.

Szkoda, że sezon jagodowy jest tak krótki, a potem to nawet importowanych nie ma, więc trzeba się nimi szybko cieszyć.

Na blogu jest już kilka przepisów na jagodzianki – tradycyjne z kruszonką, z białą czekoladą, na maślance, z twarogiem, zawijane ślimaczki, placki itp. Każda wersja jest pyszna.

Moje dzisiejsze odrywane jagodzianki są bardzo delikatne i mega puszyste, pieczone w dużej formie – ja miałam w sumie 20 takich bułeczek i upiekłam je w dwóch formach żaroodpornych.

Tak upieczone bułeczki dłużej zachowują świeżość i mniej obsychają :)

 

bułeczki z jagodami

 

jagodzianki z kruszonką

 

bułeczki z jagodami i kruszonką

 

jagody

 

jagodzianki z kruszonką

Odrywane jagodzianki

Wypieki Beaty
Przepis na około 20 mniejszych bułeczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 193 kcal

Składniki
  

jagodzianki:

kruszonka:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki - wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • W misie miksera umieść resztę mąki, jajka, cukier i masło.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat, dłońmi ugnieć na placek a następnie zwiń w rulon - lekko go jednocześnie rozciągając.
  • Pokrój wałek na plasterki o grubości około 1-2 cm - mi wyszło 20 plasterków.
  • Na dno dużej formy żaroodpornej (lub dwóch mniejszych) wylej rozpuszczone masło.
  • Każdy plasterek rozciągnij w dłoniach, nakładaj łyżeczką jagody na środek placka, a następnie dokładnie sklej ciasto tworząc kulkę.
  • Wkładaj bułeczki do formy - jednocześnie lekko je obtocz w rozpuszczonym maśle.
  • Gdy wszystkie bułeczki będą gotowe przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę z podanych składników - wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie widelcem.
  • Posyp wierzch bułeczek kruszonką.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.

Notatki

Waga jednej bułeczki to średnio 73 g.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 193kcalWeglowodany: 29gBiałko: 4.4gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

jagody