Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Odrywane jagodzianki

By |2018-06-29T19:06:39+00:002018 Lipiec 6th|Ciasta drożdżowe, Ciasta owocowe|

Odrywane jagodzianki z kruszonką

 

odrywane jagodzianki

 

Odrywane jagodzianki z kruszonką na początek sezonu jagodowego – nie ma lepszego startu.

Zawsze jak tylko pojawią się jagody, to piekę z nich jakieś ciasto drożdżowe i koniecznie część jagód zjadamy z odrobiną jogurtu naturalnego i cukru – tak po prostu.

Szkoda, że sezon jagodowy jest tak krótki, a potem to nawet importowanych nie ma, więc trzeba się nimi szybko cieszyć.

Na blogu jest już kilka przepisów na jagodzianki – tradycyjne z kruszonką, z białą czekoladą, na maślance, z twarogiem, zawijane ślimaczki, placki itp. Każda wersja jest pyszna.

Moje dzisiejsze odrywane jagodzianki są bardzo delikatne i mega puszyste, pieczone w dużej formie – ja miałam w sumie 20 takich bułeczek i upiekłam je w dwóch formach żaroodpornych.

Tak upieczone bułeczki dłużej zachowują świeżość i mniej obsychają 🙂

 

bułeczki z jagodami

 

jagodzianki z kruszonką

 

bułeczki z jagodami i kruszonką

 

jagody

 

Odrywane jagodzianki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 20 mniejszych bułeczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
jagodzianki:
  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie 7 g suszonych)
  • 220 ml (niepełna szklanka) letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • około 300 g jagód
kruszonka:
  • 75 g (pół szklanki) mąki
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 40 g rozpuszczonego masła
dodatkowo:
  • 50 g rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki - wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  2. W misie miksera umieść resztę mąki, jajka, cukier i masło.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat, dłońmi ugnieć na placek a następnie zwiń w rulon - lekko go jednocześnie rozciągając.
  6. Pokrój wałek na plasterki o grubości około 1-2 cm - mi wyszło 20 plasterków.
  7. Na dno dużej formy żaroodpornej (lub dwóch mniejszych) wylej rozpuszczone masło.
  8. Każdy plasterek rozciągnij w dłoniach, nakładaj łyżeczką jagody na środek placka, a następnie dokładnie sklej ciasto tworząc kulkę.
  9. Wkładaj bułeczki do formy - jednocześnie lekko je obtocz w rozpuszczonym maśle.
  10. Gdy wszystkie bułeczki będą gotowe przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  11. W tym czasie przygotuj kruszonkę z podanych składników - wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie widelcem.
  12. Posyp wierzch bułeczek kruszonką.
  13. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut - aż będą ładnie rumiane.
  14. Po upieczeniu lekko ostudź.
Notatki
Waga jednej bułeczki to średnio 73 g.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 193 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 29 g Błonnik: 1 g Białka: 4,4 g

 

 

jagody

Reklama

4 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/07/08 at 12:59 - Reply

    Jagodzianki to jest to!! Taki must have lata 😀 Też musimy koniecznie zrobić <3

  2. Wiewióra 2018/07/06 at 16:44 - Reply

    ale pyszności! uwielbiam lipcowe jagodzianki 🙂

    • wypiekibeaty 2018/07/06 at 16:47 - Reply

      Tak, w tym roku szybko możemy się cieszyć jagodziankami 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: