Odrywane jagodzianki z kruszonką
Odrywane jagodzianki z kruszonką na początek sezonu jagodowego – nie ma lepszego startu.
Zawsze jak tylko pojawią się jagody, to piekę z nich jakieś ciasto drożdżowe i koniecznie część jagód zjadamy z odrobiną jogurtu naturalnego i cukru – tak po prostu.
Szkoda, że sezon jagodowy jest tak krótki, a potem to nawet importowanych nie ma, więc trzeba się nimi szybko cieszyć.
Na blogu jest już kilka przepisów na jagodzianki – tradycyjne z kruszonką, z białą czekoladą, na maślance, z twarogiem, zawijane ślimaczki, placki itp. Każda wersja jest pyszna.
Moje dzisiejsze odrywane jagodzianki są bardzo delikatne i mega puszyste, pieczone w dużej formie – ja miałam w sumie 20 takich bułeczek i upiekłam je w dwóch formach żaroodpornych.
Tak upieczone bułeczki dłużej zachowują świeżość i mniej obsychają :)

Odrywane jagodzianki
Składniki
jagodzianki:
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie 7 g suszonych)
- 220 ml (niepełna szklanka) letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru - do drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- około 300 g jagód
kruszonka:
- 75 g (pół szklanki) mąki
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 40 g rozpuszczonego masła
dodatkowo:
- 50 g rozpuszczonego masła
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki - wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
- W misie miksera umieść resztę mąki, jajka, cukier i masło.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat, dłońmi ugnieć na placek a następnie zwiń w rulon - lekko go jednocześnie rozciągając.
- Pokrój wałek na plasterki o grubości około 1-2 cm - mi wyszło 20 plasterków.
- Na dno dużej formy żaroodpornej (lub dwóch mniejszych) wylej rozpuszczone masło.
- Każdy plasterek rozciągnij w dłoniach, nakładaj łyżeczką jagody na środek placka, a następnie dokładnie sklej ciasto tworząc kulkę.
- Wkładaj bułeczki do formy - jednocześnie lekko je obtocz w rozpuszczonym maśle.
- Gdy wszystkie bułeczki będą gotowe przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę z podanych składników - wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie widelcem.
- Posyp wierzch bułeczek kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
Notatki
Składniki Odżywcze
Jagodzianki to jest to!! Taki must have lata :D Też musimy koniecznie zrobić <3
ale pyszności! uwielbiam lipcowe jagodzianki :)
Tak, w tym roku szybko możemy się cieszyć jagodziankami :)