Przepis na ciasto z białek z bakaliami

 

bakaliowe ciasto na białkach

 

 

Pewnie po Tłustym Czwartku i smażeniu pączków i faworków zostało wam sporo białek.

I teraz zastanawiacie się, co z nich zrobić.

Ja zwykle wybieram upieczenie bezy, ale w tym roku tyle mam tych białek, że po jej upieczeniu dalej mi zostały 🤔

Pogrzebałam więc w czeluściach internetu i znalazłam taki przepis na bakaliowe ciasto na białkach.

Oryginalnie to ciasto był pieczone w dwóch blaszkach keksowych.

Tylko po co mi dwa ciasta, skoro wolę mieć jedno?

Zamiast dzielić go na porcje, wpakowałam całość do jednej większej foremki i upiekłam.

Do tego ciasta na białkach z bakaliami wykorzystałam wszystkie swoje 1o białek z dużych jajek.

Trochę się obawiałam, czy taka ilość zmieści się w mojej misie miksera, ale na szczęście dał radę.

Jeśli macie mniej białek, to podzielcie sobie przepis na pół i pieczecie ciasto w podłużnej foremce do keksa :)

 

Jak upiec to bakaliowe ciasto na białkach?

 

Najważniejsze jest dobre ubicie białek – jak na bezę.

Miksujemy długo i namiętnie, aż białka z cukrem są bardzo puszyste, gęste i białe.

Gdy dodawałam mąkę, to już bez miksera. Mieszałam tylko silikonową szpatułką, tak aby nie rozbić za mocno piany.

Do ciasta oryginalnie nie dodaje się proszku do pieczenia, więc strukturę zapewnia tylko piana z białek.

Starajcie się więc nie stracić tej piany (jeśli jednak piana mocno siądzie, to wtedy możecie przesiać do ciasta 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, może to pomoże).

Na koniec dodajemy lekko posiekane orzechy – ja dałam laskowe, bo akurat te miałam pod ręką oraz bakalie.

Użyłam rodzynki, bo lubię, ale wiem, że wielu z was nie lubi rodzynek w cieście. Wtedy możecie dodać pokrojone suszone morele, albo śliwki.

 

A jeśli wolicie ciasta czekoladowe, to upieczcie to czekoladowe ciasto z białek 😃

 

proste ciasto bez żółtek z bakaliami
puszyste ciasto z białek z bakaliami
ciasto z białek z bakaliami
ciasto z samych białek z orzechami i rodzynkami
proste ciasto z białek z orzechami i rodzynkami

Bakaliowe ciasto z białek przepis do druku

 

bakaliowe ciasto na białkach

Bakaliowe ciasto na białkach

Wypieki Beaty
Proste, puszyste i smaczne ciasto z samych białek z orzechami i rodzynkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia angielska
Porcje 24
Kalorie 224 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo dwie formy keksowe o długości około 25 cm.

Składniki
  

  • 10 białek z jajek rozmiar L
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 1 szklanka oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 200 g mąki 1 i 1/4 szklanki
  • 100 g orzechów 1 szklanka
  • 50 g rodzynek pół szklanki – możesz użyć inne owoce suszone
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Instrukcja
 

  • Zacznij miksować białka z odrobiną soli – tak aby się lekko spieniły.
  • Wsypuj powoli cukier i miksuj całość na wysokich obrotach.
  • Gdy białka będą bardzo gęste, białe i lśniące wlej małym strumieniem olej – miksuj na wolnych obrotach.
  • Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj – jeśli używasz cukier waniliowy, to możesz go dodać razem ze zwykłym cukrem.
  • Mąkę przesiej przez sito i dodaj porcjami do białek – każdą porcję wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Na koniec dodaj lekko posiekane orzechy i rodzynki – delikatnie wymieszaj.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto – wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 224kcalWeglowodany: 20gBiałko: 4gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe proste, puszyste, szybkie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.