Babeczki kokosowe na białkach Donny Hay

coconut cupcakes

 

Lubicie kokosanki – niewielkie ciasteczka z wiórek kokosowych i białek?

Jeśli tak, to pokochacie te babeczki :)

One również zrobione są z masy wiórek kokosowych i białek (jeśli akurat białka się Wam zbierają i nie wiecie co z nimi zrobić, to te babeczki będą idealnym rozwiązaniem).

Leciutkie, aromatyczne i przepyszne.

Do tego gruba warstwa czekoladowej polewy – na prawdę warto dla nich zgrzeszyć :D

Przepis jest autorstwa Donny Hay – ja jedynie zdecydowanie ograniczyłam ilość cukru (myślę, że w mojej wersji ilość cukru jest zupełnie wystarczająca, ale dla wszystkich, co lubią bardzo słodkie wypieki podam w przepisie wersję oryginalną).

Z tej porcji otrzymacie 12 babeczek kokosowych na białkach.

Wypróbujcie również mój drugi przepis na babeczki kokosowe – tym razem na całych jajkach :)

 

babeczki kokosowe donny hay

babeczki kokosowe donny hay_3

coconut cupcakes

babeczki kokosowe donny hay

babeczki kokosowe na białkach

coconut cupcakes

coconut cupcakes

Babeczki kokosowe

Wypieki Beaty
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12

Składniki
  

babeczki:

czekolada:

Instrukcja
 

  • Do dużej miski włóż wszystkie składniki babeczek (białka mają być nieubite) - zmiksuj tylko do połączenia składników.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na babeczki (wyjdzie ich około 12).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 12-15 minut - do suchego patyczka.
  • Gotowe babeczki ostudź.
  • Śmietanę kremówkę pogrzej w rondelku, dodaj połamane na kawałki czekolady i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa nabierze gładkości.
  • Lekko ostudź czekoladę, a następnie udekoruj nią babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!