Babeczki kokosowe z truskawkowymi marchewkami :)

Zrobiłam dla męża babeczki kokosowe – powiem tylko tyle – OMG jakie one są pyszne :)

Jak nigdy wyjadłam surowe ciasto z miski po rozdzieleniu babeczek do pieczenia – na prawdę – nigdy tego nie robię, a teraz nie mogłam się powstrzymać :)

Babeczki są idealnie kokosowe w smaku, słodkie “akurat” i mięciutkie. Gdy podacie je z kremem z białej czekolady nikt się im na pewno nie oprze.

Dodatkowo udekorowałam je prześlicznymi marchewkami z truskawek ;) Tak, tak – dobrze widzicie marchewkami z truskawek.

Tak mnie zauroczyły zdjęcia truskawek maczanych w pomarańczowej czekoladzie i udających potem marchewki, że sama zrobiłam takie w domu (kto jadł kiedyś truskawki w czekoladzie, wie że to jest pyszne).

Do truskawek użyłam pomarańczowe czekoladki Candy Melst, możecie też zafarbować barwnikami do czekolady białą czekoladę.

Takie marchewkowe dekoracje świetnie się sprawdzą na świątecznym stole :)

Przepis na babeczki znalazłam na stronie BBC Good Food (podaję przepis z moimi zmianami).

Wielbicieli kokosowych smaków zapraszam na pyszne i proste ciasto kokosowe :D

babeczki kokosowe

babeczki kokosowe

coconut cupcakes

 

Babeczki kokosowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

babeczki:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Wiórki kokosowe i cukier trzcinowy zmiksuj malakserem albo blenderem aż utworzą proszek.
  • Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • jajka zmieszaj razem z mlekiem.
  • W dużej misce umieść mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj zmiksowane wiórki kokosowe i wanilię.
  • Wlej mieszaninę jajek i mleka i zmiksuj. W trakcie dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych foremek (mi wyszło 16 babeczek).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ostudź.

krem:

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.
  • Dodaj czekoladę do serka mascarpone i krótko zmiksuj.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj.
  • Przełóż krem do woreczka i udekoruj nim babeczki.

Notatki

Jeśli krem po zmiksowaniu jest dość luźny, to schłódź go w lodówce - wtedy zgęstnieje.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!