Babeczki kokosowe z truskawkowymi marchewkami :)

Zrobiłam dla męża babeczki kokosowe – powiem tylko tyle – OMG jakie one są pyszne :)

Jak nigdy wyjadłam surowe ciasto z miski po rozdzieleniu babeczek do pieczenia – na prawdę – nigdy tego nie robię, a teraz nie mogłam się powstrzymać :)

Babeczki są idealnie kokosowe w smaku, słodkie „akurat” i mięciutkie.

Gdy podacie je z kremem z białej czekolady nikt się im na pewno nie oprze.

Dodatkowo udekorowałam je prześlicznymi marchewkami z truskawek ;)

Tak, tak – dobrze widzicie marchewkami z truskawek.

Tak mnie zauroczyły zdjęcia truskawek maczanych w pomarańczowej czekoladzie i udających potem marchewki, że sama zrobiłam takie w domu (kto jadł kiedyś truskawki w czekoladzie, wie że to jest pyszne).

Do truskawek użyłam pomarańczowe czekoladki Candy Melst, możecie też zafarbować barwnikami do czekolady białą czekoladę.

Takie marchewkowe dekoracje świetnie się sprawdzą na świątecznym stole :)

Przepis na babeczki znalazłam na stronie BBC Good Food (podaję przepis z moimi zmianami).

Wielbicieli kokosowych smaków zapraszam na pyszne i proste ciasto kokosowe :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babeczki kokosowe

babeczki kokosowe

coconut cupcakes

babeczki kokosowe 5

Babeczki kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne kokosowe babeczki z kremem z białej czekolady i truskawkami w czekoladzie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 16

Składniki

babeczki:

krem:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Wiórki kokosowe i cukier trzcinowy zmiksuj malakserem albo blenderem aż utworzą proszek.
    175 g cukru trzcinowego, 100 g wiórek kokosowych
  • Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
    50 g masła, 100 g białej czekolady
  • jajka zmieszaj razem z mlekiem.
    3 jajka, 120 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj zmiksowane wiórki kokosowe i wanilię.
    200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Wlej mieszaninę jajek i mleka i zmiksuj. W trakcie dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych foremek (mi wyszło 16 babeczek).
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 18-20 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ostudź.

krem:

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.
    100 g białej czekolady
  • Dodaj czekoladę do serka mascarpone i krótko zmiksuj.
    125 g serka mascarpone
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj.
    250 ml śmietany kremówki
  • Przełóż krem do woreczka i udekoruj nim babeczki.

Notatki

Jeśli krem po zmiksowaniu jest dość luźny, to schłodź go w lodówce - wtedy zgęstnieje.
Aby przygotować truskawki w czekoladzie to umyj owoce - nie zdejmuj szypułek i bardzo dokładnie je osusz.
W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę czekolady, dodaj do niej barwnik spożywczy - jeśli chcesz. Wlej łyżeczkę oleju i dokładnie wymieszaj. Zanurzaj truskawki w czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia aby czekolada zastygła.
 
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!