Babeczki kokosowe z truskawkowymi marchewkami :)
Zrobiłam dla męża babeczki kokosowe – powiem tylko tyle – OMG jakie one są pyszne :)
Jak nigdy wyjadłam surowe ciasto z miski po rozdzieleniu babeczek do pieczenia – na prawdę – nigdy tego nie robię, a teraz nie mogłam się powstrzymać :)
Babeczki są idealnie kokosowe w smaku, słodkie „akurat” i mięciutkie.
Gdy podacie je z kremem z białej czekolady nikt się im na pewno nie oprze.
Dodatkowo udekorowałam je prześlicznymi marchewkami z truskawek ;)
Tak, tak – dobrze widzicie marchewkami z truskawek.
Tak mnie zauroczyły zdjęcia truskawek maczanych w pomarańczowej czekoladzie i udających potem marchewki, że sama zrobiłam takie w domu (kto jadł kiedyś truskawki w czekoladzie, wie że to jest pyszne).
Do truskawek użyłam pomarańczowe czekoladki Candy Melst, możecie też zafarbować barwnikami do czekolady białą czekoladę.
Takie marchewkowe dekoracje świetnie się sprawdzą na świątecznym stole :)
Przepis na babeczki znalazłam na stronie BBC Good Food (podaję przepis z moimi zmianami).
Wielbicieli kokosowych smaków zapraszam na pyszne i proste ciasto kokosowe :D

Babeczki kokosowe
Składniki
babeczki:
- 3 jajka rozmiar M
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 175 g cukru trzcinowego
- 100 g wiórek kokosowych
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 100 g białej czekolady
krem:
- 100 g białej czekolady
- 125 g serka mascarpone zimnego
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
Instrukcja
babeczki:
- Wiórki kokosowe i cukier trzcinowy zmiksuj malakserem albo blenderem aż utworzą proszek.175 g cukru trzcinowego, 100 g wiórek kokosowych
- Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.50 g masła, 100 g białej czekolady
- jajka zmieszaj razem z mlekiem.3 jajka, 120 ml mleka
- W dużej misce umieść mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj zmiksowane wiórki kokosowe i wanilię.200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Wlej mieszaninę jajek i mleka i zmiksuj. W trakcie dodaj rozpuszczoną czekoladę.
- Przełóż ciasto do przygotowanych foremek (mi wyszło 16 babeczek).
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 18-20 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ostudź.
krem:
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.100 g białej czekolady
- Dodaj czekoladę do serka mascarpone i krótko zmiksuj.125 g serka mascarpone
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj.250 ml śmietany kremówki
- Przełóż krem do woreczka i udekoruj nim babeczki.