Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe

Zaktualizowany: 2024 26 kwietnia
domowe wafle czekoladowe z kajmakiem i orzechami

Przepis na piszingera, czyli wafle czekoladowe w polewie czekoladowej

Zapraszam was dziś na przepyszne i jednocześnie proste do przygotowania domowe wafle przekładane kremami. Takie blaty waflowe przekładane kremem czekoladowym są znane jako Pischinger (spolszczone piszinger) i wywodzą się z kuchni austriackiej. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić wafle piszinger z kremem czekoladowym i kajmakiem :)

wafle z nutellą i kajmakiem

Domowe wafle piszinger przepis krok po kroku

Jeśli wafle z kremem, to smak Twojego dzieciństwa, to koniecznie przygotuj je samodzielnie w domu.

wafle z nutellą

Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ekspresowego piszingera z nutellą, kajmakiem i orzechami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Porcje 1 torcik
Składniki

składniki na domowe wafle (piszinger)

  • 4 duże suche wafle
  • około 0,5 puszki kajmaku ((użyłam kajmak z Gostynia))
  • 200 g kremu czakoladowo-orzechowego (- np. Nutella)
  • 50 g orzechów laskowych (podprażonych na patelni i posiekanych )
  • 200 g czekolady (- użyłam mleczną do dekoracji)
  • 1 garść orzechów laskowych (posiekanych – do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak robić domowe wafelki (piszinger)

  • Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej), dodaj do niego posiekane orzechy i wymieszaj (krem dzięki pogrzaniu będzie bardziej płynny i będzie go łatwiej rozsmarować na waflu).
    200 g kremu czakoladowo-orzechowego, 50 g orzechów laskowych
  • Na dużej desce do krojenia połóż jeden wafel, posmaruj go połową kajmaku i przykryj drugim waflem – delikatnie dociśnij.
    4 duże suche wafle, około 0,5 puszki kajmaku
  • Na wierzchu nowego wafla wyłóż całą masę czekoladową i równomiernie rozsmaruj.
  • Przykryj trzecim waflem i dociśnij.
  • Posmaruj wierzch wafla resztą masy kajmakowej, przykryj ostatnim waflem i dociśnij.
  • Przykryj wierzch wafli kawałkiem folii spożywczej lub aluminiowej.
  • Na górze wafli połóż kilka ciężkich książek i odłóż całość na kilka godzin do sklejenia się.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    200 g czekolady
  • Posmaruj nią wierzch wafli, posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
    1 garść orzechów laskowych
  • Pokrój ostrym nożem na małe wafelki.
Prywatne
Słowa kluczowe domowe wafelki, piszinger czekoladowy, wafelki czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
piszinger z czekoladą i orzechami

Wafle piszinger z kajmakiem i orzechami – uwagi

Jak byłam młoda moja mama często robiła w domu wafelki. Jej zwykle były przekładane kremem maślanym i marmoladą i pamiętam, że je uwielbiałam. W czasach, gdy ciężko było o słodycze w sklepach takie wafelki stanowiły prawdziwy rarytas i do tej pory wspominam je z lekkim rozrzewnieniem.

Teraz średnio przepadam za kremami maślanymi, więc chcąc zrobić domowe wafelki potrzebowałam wymyślić inne kremy do przełożenia.

Postawiłam na szybkość i pyszny smak i tak powstał mój ekspresowy piszinger z nutellą i kajmakiem. A do tego sporo orzechów laskowych, które dodają chrupkości i wspaniałego smaku.

Jak zrobić wafelki piszinger w domu – wskazówki

Jak już pisałam wcześniej to przepis na ekspresowe wafelki czekoladowo-orzechowe, więc stawiamy na gotowe produkty.

Stąd zaopatrzcie się duże wafle, słoiczek nutelli albo innego kremu czekoladowo-orzechowego, puszkę kajmaku, orzechy i czekoladę.

Mój piszinger zrobiłam z 4 blatów waflowych, ale równie dobrze możecie przygotować torcik waflowy wykorzystując więcej wafli. Jeśli chcecie zrobić torcik waflowy to kupcie okrągłe wafle :) 

Samo przygotowanie domowych wafelków, to w zasadzie posmarowanie wafli nutellą i kajmakiem.

Ale to nie koniec pracy!

Teraz wafle piszinger należy zawinąć w folię spożywczą i docisnąć z góry czymś ciężkim – ja zwykle używam kilka ciężkich książek. Tak zostawiamy wafle na kilka godzin.

Po tym czasie piszningera odwijamy i polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.

Gdy polewa ostygnie możecie pokroić wafle na mniejsze wafelki :)

Życzę Wam smacznego i przy okazji polecam również domowe wafelki knoppers przygotowane z mlekiem w proszku – przepyszne!

Przepis własny

Polecane przepisy na słodkości z czasów dzieciństwa

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne desery i słodkości, które były popularne w czasach mojej młodości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 5 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na piszingera czekoladowego z orzechami

Przygotujcie dziś razem ze mną pyszne i ekspresowe słodkości. Ekspresowy piszinger z nutellą i orzechami to doskonały deser idealny na każdą okazję. Domowe wafelki oblane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami doskonale się prezentują i jeszcze lepiej smakują :) Przy niewielkim nakładzie pracy uzyskujecie maksymalny efekt. Jestem przekonana, że każdy będzie nimi zachwycony, a wy zbierzecie mnóstwo komplementów. Jak zrobić domowe wafle czekoladowe z orzechami? Zobaczcie mój przepis i zobaczcie jakie to proste!

Jak zrobić piszingera?

Przygotujcie sobie chrupiące blaty waflowe i pozostałe składniki. Aby zrobić piszingera wystarczy wafle posmarować nutellą i masą kajmakową. Takie warstwowo ułożone wafle przełożone kremami tworzą pyszny i prosty waflowy torcik podobny do torcika wedlowskiego. Koniecznie polejcie na koniec wafelki rozpuszczoną czekoladą i posypcie je orzechami, aby uzyskać jeszcze lepszy smak i wygląd :) To kto robi ze mną domowe wafelki z nutellą? Dajcie znać w komentarzach. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka idealne na różne okazje.