Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe
Przepis na piszingera, czyli wafle czekoladowe w polewie czekoladowej
Zapraszam was dziś na przepyszne i jednocześnie proste do przygotowania domowe wafle przekładane kremami. Takie blaty waflowe przekładane kremem czekoladowym są znane jako Pischinger (spolszczone piszinger) i wywodzą się z kuchni austriackiej. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić wafle piszinger z kremem czekoladowym i kajmakiem :)
Spis treści
Domowe wafle piszinger przepis krok po kroku
Jeśli wafle z kremem, to smak Twojego dzieciństwa, to koniecznie przygotuj je samodzielnie w domu.
Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe przepis
Składniki
składniki na domowe wafle (piszinger)
- 4 duże suche wafle
- około 0,5 puszki kajmaku ((użyłam kajmak z Gostynia))
- 200 g kremu czakoladowo-orzechowego (- np. Nutella)
- 50 g orzechów laskowych (podprażonych na patelni i posiekanych )
- 200 g czekolady (- użyłam mleczną do dekoracji)
- 1 garść orzechów laskowych (posiekanych – do dekoracji)
Instrukcja
Jak robić domowe wafelki (piszinger)
- Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej), dodaj do niego posiekane orzechy i wymieszaj (krem dzięki pogrzaniu będzie bardziej płynny i będzie go łatwiej rozsmarować na waflu).200 g kremu czakoladowo-orzechowego, 50 g orzechów laskowych
- Na dużej desce do krojenia połóż jeden wafel, posmaruj go połową kajmaku i przykryj drugim waflem – delikatnie dociśnij.4 duże suche wafle, około 0,5 puszki kajmaku
- Na wierzchu nowego wafla wyłóż całą masę czekoladową i równomiernie rozsmaruj.
- Przykryj trzecim waflem i dociśnij.
- Posmaruj wierzch wafla resztą masy kajmakowej, przykryj ostatnim waflem i dociśnij.
- Przykryj wierzch wafli kawałkiem folii spożywczej lub aluminiowej.
- Na górze wafli połóż kilka ciężkich książek i odłóż całość na kilka godzin do sklejenia się.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.200 g czekolady
- Posmaruj nią wierzch wafli, posyp posiekanymi orzechami laskowymi.1 garść orzechów laskowych
- Pokrój ostrym nożem na małe wafelki.
Prywatne
Wafle piszinger z kajmakiem i orzechami – uwagi
Jak byłam młoda moja mama często robiła w domu wafelki. Jej zwykle były przekładane kremem maślanym i marmoladą i pamiętam, że je uwielbiałam. W czasach, gdy ciężko było o słodycze w sklepach takie wafelki stanowiły prawdziwy rarytas i do tej pory wspominam je z lekkim rozrzewnieniem.
Teraz średnio przepadam za kremami maślanymi, więc chcąc zrobić domowe wafelki potrzebowałam wymyślić inne kremy do przełożenia.
Postawiłam na szybkość i pyszny smak i tak powstał mój ekspresowy piszinger z nutellą i kajmakiem. A do tego sporo orzechów laskowych, które dodają chrupkości i wspaniałego smaku.
Jak zrobić wafelki piszinger w domu – wskazówki
Jak już pisałam wcześniej to przepis na ekspresowe wafelki czekoladowo-orzechowe, więc stawiamy na gotowe produkty.
Stąd zaopatrzcie się duże wafle, słoiczek nutelli albo innego kremu czekoladowo-orzechowego, puszkę kajmaku, orzechy i czekoladę.
Mój piszinger zrobiłam z 4 blatów waflowych, ale równie dobrze możecie przygotować torcik waflowy wykorzystując więcej wafli. Jeśli chcecie zrobić torcik waflowy to kupcie okrągłe wafle :)
Samo przygotowanie domowych wafelków, to w zasadzie posmarowanie wafli nutellą i kajmakiem.
Ale to nie koniec pracy!
Teraz wafle piszinger należy zawinąć w folię spożywczą i docisnąć z góry czymś ciężkim – ja zwykle używam kilka ciężkich książek. Tak zostawiamy wafle na kilka godzin.
Po tym czasie piszningera odwijamy i polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Gdy polewa ostygnie możecie pokroić wafle na mniejsze wafelki :)
Życzę Wam smacznego i przy okazji polecam również domowe wafelki knoppers przygotowane z mlekiem w proszku – przepyszne!
Przepis własny
Polecane przepisy na słodkości z czasów dzieciństwa
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne desery i słodkości, które były popularne w czasach mojej młodości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na piszingera czekoladowego z orzechami
Przygotujcie dziś razem ze mną pyszne i ekspresowe słodkości. Ekspresowy piszinger z nutellą i orzechami to doskonały deser idealny na każdą okazję. Domowe wafelki oblane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami doskonale się prezentują i jeszcze lepiej smakują :) Przy niewielkim nakładzie pracy uzyskujecie maksymalny efekt. Jestem przekonana, że każdy będzie nimi zachwycony, a wy zbierzecie mnóstwo komplementów. Jak zrobić domowe wafle czekoladowe z orzechami? Zobaczcie mój przepis i zobaczcie jakie to proste!
Jak zrobić piszingera?
Przygotujcie sobie chrupiące blaty waflowe i pozostałe składniki. Aby zrobić piszingera wystarczy wafle posmarować nutellą i masą kajmakową. Takie warstwowo ułożone wafle przełożone kremami tworzą pyszny i prosty waflowy torcik podobny do torcika wedlowskiego. Koniecznie polejcie na koniec wafelki rozpuszczoną czekoladą i posypcie je orzechami, aby uzyskać jeszcze lepszy smak i wygląd :) To kto robi ze mną domowe wafelki z nutellą? Dajcie znać w komentarzach. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka idealne na różne okazje.