Proste ciasto z dżemem
i lukrem :)
Jak ja lubię takie proste ciasta – zwłaszcza z dodatkiem dżemu :)
Nie wymagają miksera i zbytnich umiejętności cukierniczych.
Wystarczą dwie miski i łyżka :D
Do ciasta dodałam cały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, a wierzch posmarowałam lukrem.
Dlatego zrezygnowałam z dużej ilości cukru i w cieście jest go zaledwie pół szklanki :)
Jak dla mnie to w zupełności wystarczy. Jeśli jednak lubicie mocno słodkie ciasta, to użyjcie więcej cukru.
Polecam wam także do wypróbowania przepisów na ciasto z owocami, ciasto na mleku skondensowanym, czy też ciasto porzeczkowo-kokosowe :)






Proste ciasto z dżemem – przepis do druku

Proste ciasto z dżemem
Przepis na tortownicę o wielkości do 24 cm.
Składniki
ciasto:
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 1 budyń waniliowy - proszek
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 200 ml oleju
- 3 duże jajka rozmiar L
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Stovit
lukier:
- 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mleko, olej i jajka.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszajłyżką.
- Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Wlej mniej więcej połowę ciasta.
- Na ciasto wyłóż łyżeczką dżem z czarnej porzeczki od Stovit.
- Wylej resztę ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Aby zrobić lukier dodaj do cukru pudru 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 27gBiałko: 5gTłuszcz: 16g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!