Proste ciasto z dżemem

i lukrem :)

proste ciasto z dżemem

Jak ja lubię takie proste ciasta – zwłaszcza z dodatkiem dżemu :)

Nie wymagają miksera i zbytnich umiejętności cukierniczych.

Wystarczą dwie miski i łyżka :D

Do ciasta dodałam cały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, a wierzch posmarowałam lukrem.

Dlatego zrezygnowałam z dużej ilości cukru i w cieście jest go zaledwie pół szklanki :)

Jak dla mnie to w zupełności wystarczy. Jeśli jednak lubicie mocno słodkie ciasta, to użyjcie więcej cukru.

Polecam wam także do wypróbowania przepisów na ciasto z owocami, ciasto na mleku skondensowanym, czy też ciasto porzeczkowo-kokosowe :)

proste ciasto z lukrem i dżemem szybkie ciasto z lukrem

proste ciasto z dżemem i lukrem szybkie ciasto z dżemem


proste i szybkie ciasto z lukrem ciasto z dżemem porzeczkowym

Proste ciasto z dżemem – przepis do druku

Proste ciasto z dżemem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o wielkości do 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto:
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 1 budyń waniliowy - proszek
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml oleju
  • 3 duże jajka rozmiar L
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Stovit
lukier:
  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mleko, olej i jajka.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszajłyżką.
  4. Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  5. Wlej mniej więcej połowę ciasta.
  6. Na ciasto wyłóż łyżeczką dżem z czarnej porzeczki od Stovit.
  7. Wylej resztę ciasta.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Aby zrobić lukier dodaj do cukru pudru 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
  11. Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 260 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 27 g Białka: 5 g

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit