Przepis na szybkie i proste ciasto z dżemem i lukrem :)
wpis sponsorowany
Jak ja lubię takie proste ciasta – zwłaszcza z dodatkiem dżemu :)
Nie wymagają miksera i zbytnich umiejętności cukierniczych.
Wystarczą dwie miski i łyżka :D
Do ciasta dodałam cały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, a wierzch posmarowałam lukrem.
Dlatego zrezygnowałam z dużej ilości cukru i w cieście jest go zaledwie pół szklanki :)
Jak dla mnie to w zupełności wystarczy. Jeśli jednak lubicie mocno słodkie ciasta, to użyjcie więcej cukru.
Jak zrobić szybkie i proste ciasto z porzeczkami?
Jak już pisałam wyżej – to ciasto bez miksera – wystarczy łyżka, ale oczywiście jeśli chcecie, to możecie użyć mikser.
Do jednej miski wsypcie suche składniki – mąkę, cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia – wymieszajcie je razem łyżką.
W drugiej misce zmieszajcie mleko, olej i jajka – możecie to zrobić łyżką, albo trzepaczką.
Teraz wystarczy już wlać mokre składniki do suchych i wymieszać. Możecie wymieszać łyżką, albo zmiksować. Ale wymieszanie łyżką w zupełności wystarczy.
Bo to bardzo proste i szybkie ciasto bez miksowania :)
Ciasto możecie przełożyć tak do foremki i upiec. Ale możecie dodać mu smaku i dodać do niego trochę dżemu z czarnej porzeczki – lub innego dżemu.
Moje proste ciasto z dżemem po upieczeniu i ostudzeniu polałam lukrem. Jak zrobić lukier na ciasto? Ja mieszam cukier puder z czymś co go rozpuści. Możecie dodać trochę mleka, soku z cytryny, wody czy też śmietany kremówki. Lukier ze śmietaną kremówką jest najgęstszy i ma bardziej biały kolor.
Tutaj wykorzystałam zwykłe mleko, ale możecie użyć cokolwiek innego.
Ciasto możecie też posypać zwykłym cukrem pudrem i też będzie super.
Polecam wam także do wypróbowania przepisów na ciasto z owocami, ciasto na mleku skondensowanym, czy też ciasto porzeczkowo-kokosowe :)


Proste ciasto z dżemem – przepis do druku

Proste ciasto z dżemem
Wyposażenie
- Przepis na tortownicę o wielkości do 24 cm.
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.300 g mąki, 1 budyń waniliowy, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmieszaj mleko, olej i jajka.1 szklanka mleka, 200 ml oleju, 3 jajka
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Wlej mniej więcej połowę ciasta.
- Na ciasto wyłóż łyżeczką dżem z czarnej porzeczki od Stovit.1 słoiczek dżemu
- Wylej resztę ciasta na wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Aby zrobić lukier dodaj do cukru pudru 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.