Proste ciasto z dżemem

i lukrem :)

 

proste ciasto z dżemem

 

Jak ja lubię takie proste ciasta – zwłaszcza z dodatkiem dżemu :)

Nie wymagają miksera i zbytnich umiejętności cukierniczych.

Wystarczą dwie miski i łyżka :D

Do ciasta dodałam cały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, a wierzch posmarowałam lukrem.

Dlatego zrezygnowałam z dużej ilości cukru i w cieście jest go zaledwie pół szklanki :)

Jak dla mnie to w zupełności wystarczy. Jeśli jednak lubicie mocno słodkie ciasta, to użyjcie więcej cukru.

Polecam wam także do wypróbowania przepisów na ciasto z owocami, ciasto na mleku skondensowanym, czy też ciasto porzeczkowo-kokosowe :)

 

proste ciasto z lukrem i dżemem szybkie ciasto z lukrem
 

proste ciasto z dżemem i lukrem szybkie ciasto z dżemem
 


proste i szybkie ciasto z lukrem ciasto z dżemem porzeczkowym
 

Proste ciasto z dżemem – przepis do druku

 

proste ciasto z dżemem

Proste ciasto z dżemem

Wypieki Beaty
Przepis na tortownicę o wielkości do 24 cm.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 260 kcal

Składniki
  

ciasto:

lukier:

  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mleko, olej i jajka.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszajłyżką.
  • Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Wlej mniej więcej połowę ciasta.
  • Na ciasto wyłóż łyżeczką dżem z czarnej porzeczki od Stovit.
  • Wylej resztę ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby zrobić lukier dodaj do cukru pudru 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 27gBiałko: 5gTłuszcz: 16g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit