Szarlotka z budyniem

szarlotka z budyniem

Dziś nowe wcielenie szarlotki na moim blogu, bo będzie szarlotka z budyniem :)

Chociaż muszę się przyznać, że akurat przy niej było trochę pracy i przygotowań – ciasto kruche przygotowałam z popularnego przepisu na spód twarożkowy (chociaż zmieniłam użyty ser), do tego uprażyłam jabłka i zrobiłam budyń waniliowy.

Na takie poświęcenie zdecydowałam się dla mojej przylatującej z Anglii siostry – niech wie, że za nią tęskniliśmy :D

Ze względu na ilość warstw ciasto jest trochę pracochłonne – dlatego polecam podzielenie pracy na etapy. Kruche ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać je w lodówce. Jabłka też możecie podprażyć wcześniej i korzystając z pogody przechować na balkonie. Potem już wystarczy tylko ugotować budyń i wszystko włożyć do foremki :)

Ciasto wyszło rewelacyjne i mogę je z całego serca polecić :D

 

szarlotka z budyniem 2

szarlotka z budyniem 3

szarlotka z budyniem 4

szarlotka z budyniem 7

 

apple pie

Szarlotka z budyniem

Wypieki Beaty
4 z 2 ocen

Składniki
  

kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g twarogu na serniki (może też być serek naturalny taki na kanapki)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

budyń:

  • 1 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (na pół litra mleka każdy)
  • cukier - tyle ile podano na opakowaniu budyniu
  • 2 łyżki masła

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, zawiń w folię i schłódź w lodówce (możesz je przygotować wcześniej).
  • Mniej więcej 2/3 ciasta rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką 19/33 cm), albo zetrzyj na tarce i wylep ciastem foremkę.

budyń:

  • Odlej około 250 ml mleka, a resztę zacznij gotować razem z cukrem i masłem.
  • Do odlanego mleka dodaj proszek budyniowy - dokładnie wymieszaj.
  • Wlej mieszaninę do ciepłego, ale jeszcze nie gotującego się mleka i wymieszaj dokładnie - mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  • Odstaw garnek do lekkiego wystudzenia.

jabłka:

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Włóż je do garnka o grubym dnie, dodaj wodę, sok z cytryny i trochę cukru.
  • Podgotuj jabłka do momentu gdy lekko zmiękną i zaczną się rozpadać.
  • Wyłącz gaz, jeśli trzeba to dodaj trochę cukru i cynamon - wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

wykończenie:

  • Wierzch spodu posyp lekko mąką ziemniaczaną (będzie wchłaniać nadmiar soku z jabłek), wyłóż jabłka, na ich wierzch wyłóż budyń, a na koniec zetrzyj odłożoną część ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Ps. Możecie dla pewności najpierw podpiec spód przez 10 minut w 200 stopniach, potem obniżyć temperaturę do 180 stopni, nałożyć jabłka, budyń i ciasto na wierzch i piec dalej wg przepisu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!