Szarlotka z budyniem
Dziś nowe wcielenie szarlotki na moim blogu, bo będzie szarlotka z budyniem :)
Chociaż muszę się przyznać, że akurat przy niej było trochę pracy i przygotowań – ciasto kruche przygotowałam z popularnego przepisu na spód twarożkowy (chociaż zmieniłam użyty ser), do tego uprażyłam jabłka i zrobiłam budyń waniliowy.
Na takie poświęcenie zdecydowałam się dla mojej przylatującej z Anglii siostry – niech wie, że za nią tęskniliśmy :D
Ze względu na ilość warstw ciasto jest trochę pracochłonne – dlatego polecam podzielenie pracy na etapy. Kruche ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać je w lodówce. Jabłka też możecie podprażyć wcześniej i korzystając z pogody przechować na balkonie. Potem już wystarczy tylko ugotować budyń i wszystko włożyć do foremki :)
Ciasto wyszło rewelacyjne i mogę je z całego serca polecić :D

Szarlotka z budyniem
Składniki
kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 g twarogu na serniki (może też być serek naturalny taki na kanapki)
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń:
- 1 litra mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (na pół litra mleka każdy)
- cukier - tyle ile podano na opakowaniu budyniu
- 2 łyżki masła
dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- sok z połowy cytryny (zapobiegnie ciemnieniu jabłek)
- pół szklanki wody
- cukier do smaku
- 0,5-1 łyżeczki mielonego cynamonu
Instrukcja
ciasto:
- Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, zawiń w folię i schłódź w lodówce (możesz je przygotować wcześniej).
- Mniej więcej 2/3 ciasta rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką 19/33 cm), albo zetrzyj na tarce i wylep ciastem foremkę.
budyń:
- Odlej około 250 ml mleka, a resztę zacznij gotować razem z cukrem i masłem.
- Do odlanego mleka dodaj proszek budyniowy - dokładnie wymieszaj.
- Wlej mieszaninę do ciepłego, ale jeszcze nie gotującego się mleka i wymieszaj dokładnie - mieszaj aż budyń zgęstnieje.
- Odstaw garnek do lekkiego wystudzenia.
jabłka:
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Włóż je do garnka o grubym dnie, dodaj wodę, sok z cytryny i trochę cukru.
- Podgotuj jabłka do momentu gdy lekko zmiękną i zaczną się rozpadać.
- Wyłącz gaz, jeśli trzeba to dodaj trochę cukru i cynamon - wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
wykończenie:
- Wierzch spodu posyp lekko mąką ziemniaczaną (będzie wchłaniać nadmiar soku z jabłek), wyłóż jabłka, na ich wierzch wyłóż budyń, a na koniec zetrzyj odłożoną część ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki