Truskawki pod ciastem – cobbler truskawkowy

 

truskawki pod ciastem

 

Truskawki pod ciastem to trochę taka wariacja na temat truskawkowego crumble – tylko zamiast kruszonki zrobiłam kruche ciasto z dodatkiem twarogu, a do chrupkości dodałam wiórki kokosowe.

Do tego oczywiście masa pysznych truskawek :)

Możecie ten deser zjeść jeszcze na ciepło – wtedy koniecznie z lodami, ale równie pyszne jest jak ostygnie :)

Truskawki z ciastem wzięłam na grilla i były hitem – cała porcja zniknęła (chociaż muszę się przyznać, ja również byłam współwinowajczynią tego znikania ;)).

A jeszcze na dodatek zaklasyfikowaliśmy całość do owoców, a nie ciast, bo „nie ma spodu” – sami więc widzicie, że deser należy do dietetycznych ;)

Zapraszam was również na crumble truskawkowo-malinowe oraz na placek z truskawkami i kruszonką.

 

truskawki pod ciastem 2

 

truskawki pod ciastem

 

truskawki pod ciastem 5

 

truskawki pod ciastem 7

 

truskawki pod ciastem 8

 

strawberry crumble

Truskawki pod ciastem

Wypieki Beaty
Przepis na sporą formę - około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 6

Składniki
  

ciasto:

Instrukcja
 

truskawki:

  • Owoce umyj, usuń szypułki, większe sztuki przekrój na pół lub na ćwiartki.
  • Włóż owoce do dużego naczynia żaroodpornego - moje ma mniej więcej 20/30 cm.
  • Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną - zamieszaj, wlej sok z cytryny i zamieszaj.

ciasto:

  • Mąkę połącz z cukrem, masłem, solą i serkiem zagnieć, dodaj mleka aby ciasto nabrało konsystencji - ma być gęste - nadające się do rwania, ale rzadsze od ciasta kruchego.
  • Ciasto rwij na kawałki i układaj na truskawkach.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź - owoce i sok będą bardzo gorące i podaj z lodami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.