Truskawki pod ciastem

Zaktualizowany: 2023 14 czerwca
truskawki pod ciastem

Przepis na truskawki pieczone pod ciastem, czyli cobbler truskawkowy

Zapraszam na idealny deser na końcówkę wiosny i początek lata – truskawki pod ciastem. Takie truskawki zapiekane pod lekko chrupiącym ciastem nazywane są przez Anglików i Amerykanów jako cobbler. Świetne do podania jeszcze na ciepło w towarzystwie lodów. Gorąco polecam!

truskawki pod ciastem 5

Truskawki pod ciastem przepis krok po kroku

Jeśli masz truskawki, ale brakuje Ci już pomysłu jak je wykorzystać i co upiec, to zrób takie soczyste truskawki pieczone pod ciastem!

strawberry crumble

Truskawki pod ciastem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na truskawki pieczone pod ciastem z wiórkami kokosowymi.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 8
Wyposażenie
  • Przepis na sporą formę – około 20/30 cm.
Składniki

składniki na truskawki

składniki na ciasto do truskawek

  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 60 g serka ( – typ mascarpone, filadelfia, bieluch)
  • 40 g masła (miękkiego )
  • ok 60 ml mleka (około 1/4 szklanki)
  • 50 g wiórek kokosowych ( – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak przygotować truskawki do ciasta

  • Owoce umyj, usuń szypułki, większe sztuki przekrój na pół lub na ćwiartki.
    1 kg truskawek
  • Włóż owoce do dużego naczynia żaroodpornego – moje ma mniej więcej 20/30 cm.
  • Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną – zamieszaj, wlej sok z cytryny i zamieszaj.
    50 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sok

Jak zrobić ciasto do truskawek

  • Mąkę połącz z cukrem, masłem, solą i serkiem zagnieć, dodaj mleka aby ciasto nabrało konsystencji – ma być gęste – nadające się do rwania, ale rzadsze od ciasta kruchego.
    150 g mąki pszennej, 40 g cukru, 60 g serka, 40 g masła, ok 60 ml mleka
  • Jeśli lubisz do dodaj do ciasta wiórki kokosowe i krótko zagnieć.
    50 g wiórek kokosowych
  • Ciasto rwij na kawałki i układaj na truskawkach.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź – owoce i sok będą bardzo gorące i podaj z lodami.
Prywatne
Słowa kluczowe cobbler z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
truskawki pod ciastem 7

Cobbler z truskawkami – uwagi

Truskawki pod ciastem to trochę taka wariacja na temat truskawkowego crumble – tylko zamiast kruszonki zrobiłam kruche ciasto z dodatkiem twarogu, a do chrupkości dodałam wiórki kokosowe.

Do tego oczywiście masa pysznych truskawek :)

Możecie ten deser zjeść jeszcze na ciepło – wtedy koniecznie z lodami, ale równie pyszne jest jak ostygnie :)

Truskawki z ciastem wzięłam na grilla i były hitem – cała porcja zniknęła (chociaż muszę się przyznać, ja również byłam współwinowajczynią tego znikania ;)).

A jeszcze na dodatek zaklasyfikowaliśmy całość do owoców, a nie ciast, bo „nie ma spodu” – sami więc widzicie, że deser należy do dietetycznych ;)

Zapraszam was również na crumble truskawkowo-malinowe oraz na placek z truskawkami i kruszonką.

truskawki pod ciastem 2
truskawki pod ciastem
truskawki pod ciastem 8

Polecane przepisy na ciasta z truskawkami

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta z truskawkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.

Opublikowano: 2016 13 czerwca

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2018 14 czerwca w 23:18- Odpowiedz

    Rewelacyjne! Koniecznie z lodami :) ❤️

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 15 czerwca w 14:09- Odpowiedz

      Koniecznie :)

  2. ?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra Stawarz 2016 29 czerwca w 12:15- Odpowiedz

    NIESAMOWITY PRZEPIS! Uwielbiam crumble, najczęsciej przyrządzam je z bananem i jabłkami, ale truskawki są mega pycha. Twoja wersja brzmi jeszcze lepiej <3

  3. ?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina Goraj 2016 29 czerwca w 11:03- Odpowiedz

    Wygląda obłędnie.Chętnie bym zjadła na ciepło z lodami

  4. ?s=54&d=mm&r=g
    Paula Ludwiczuk 2016 29 czerwca w 07:36- Odpowiedz

    Awww wyglądają pysznie! Spróbuje dzisiaj zrobić

  5. ?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena Kowalczyk 2016 27 czerwca w 19:16- Odpowiedz

    wspaniały pomysł, przepyszne. Zrobiłam z serkiem Bieluch lekki :).

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy