Przepis na truskawki pieczone pod ciastem, czyli cobbler truskawkowy
Truskawki pod ciastem to trochę taka wariacja na temat truskawkowego crumble – tylko zamiast kruszonki zrobiłam kruche ciasto z dodatkiem twarogu, a do chrupkości dodałam wiórki kokosowe.
Do tego oczywiście masa pysznych truskawek :)
Możecie ten deser zjeść jeszcze na ciepło – wtedy koniecznie z lodami, ale równie pyszne jest jak ostygnie :)
Truskawki z ciastem wzięłam na grilla i były hitem – cała porcja zniknęła (chociaż muszę się przyznać, ja również byłam współwinowajczynią tego znikania ;)).
A jeszcze na dodatek zaklasyfikowaliśmy całość do owoców, a nie ciast, bo „nie ma spodu” – sami więc widzicie, że deser należy do dietetycznych ;)
Zapraszam was również na crumble truskawkowo-malinowe oraz na placek z truskawkami i kruszonką.
Truskawki pod ciastem przepis

Truskawki pod ciastem
Wyposażenie
- Przepis na sporą formę - około 20/30 cm.
Składniki
truskawki:
- 1 kg truskawek
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sok z jednej cytryny
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 60 g serka - typ mascarpone, filadelfia, bieluch
- 40 g masła miękkiego
- ok 60 ml mleka około 1/4 szklanki
- 50 g wiórek kokosowych - opcjonalnie
Instrukcja
truskawki:
- Owoce umyj, usuń szypułki, większe sztuki przekrój na pół lub na ćwiartki.1 kg truskawek
- Włóż owoce do dużego naczynia żaroodpornego - moje ma mniej więcej 20/30 cm.
- Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną - zamieszaj, wlej sok z cytryny i zamieszaj.50 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sok
ciasto:
- Mąkę połącz z cukrem, masłem, solą i serkiem zagnieć, dodaj mleka aby ciasto nabrało konsystencji - ma być gęste - nadające się do rwania, ale rzadsze od ciasta kruchego.150 g mąki pszennej, 40 g cukru, 60 g serka, 40 g masła, ok 60 ml mleka
- Jeśli lubisz do dodaj do ciasta wiórki kokosowe i krótko zagnieć.50 g wiórek kokosowych
- Ciasto rwij na kawałki i układaj na truskawkach.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź - owoce i sok będą bardzo gorące i podaj z lodami.
Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.