Truskawki pod ciastem
Przepis na truskawki pieczone pod ciastem, czyli cobbler truskawkowy
Zapraszam na idealny deser na końcówkę wiosny i początek lata – truskawki pod ciastem. Takie truskawki zapiekane pod lekko chrupiącym ciastem nazywane są przez Anglików i Amerykanów jako cobbler. Świetne do podania jeszcze na ciepło w towarzystwie lodów. Gorąco polecam!
Spis treści
Truskawki pod ciastem przepis krok po kroku
Jeśli masz truskawki, ale brakuje Ci już pomysłu jak je wykorzystać i co upiec, to zrób takie soczyste truskawki pieczone pod ciastem!
Truskawki pod ciastem przepis
Wyposażenie
- Przepis na sporą formę – około 20/30 cm.
Składniki
składniki na truskawki
- 1 kg truskawek
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sok (z jednej cytryny)
składniki na ciasto do truskawek
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 60 g serka ( – typ mascarpone, filadelfia, bieluch)
- 40 g masła (miękkiego )
- ok 60 ml mleka (około 1/4 szklanki)
- 50 g wiórek kokosowych ( – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak przygotować truskawki do ciasta
- Owoce umyj, usuń szypułki, większe sztuki przekrój na pół lub na ćwiartki.1 kg truskawek
- Włóż owoce do dużego naczynia żaroodpornego – moje ma mniej więcej 20/30 cm.
- Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną – zamieszaj, wlej sok z cytryny i zamieszaj.50 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sok
Jak zrobić ciasto do truskawek
- Mąkę połącz z cukrem, masłem, solą i serkiem zagnieć, dodaj mleka aby ciasto nabrało konsystencji – ma być gęste – nadające się do rwania, ale rzadsze od ciasta kruchego.150 g mąki pszennej, 40 g cukru, 60 g serka, 40 g masła, ok 60 ml mleka
- Jeśli lubisz do dodaj do ciasta wiórki kokosowe i krótko zagnieć.50 g wiórek kokosowych
- Ciasto rwij na kawałki i układaj na truskawkach.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź – owoce i sok będą bardzo gorące i podaj z lodami.
Prywatne
Cobbler z truskawkami – uwagi
Truskawki pod ciastem to trochę taka wariacja na temat truskawkowego crumble – tylko zamiast kruszonki zrobiłam kruche ciasto z dodatkiem twarogu, a do chrupkości dodałam wiórki kokosowe.
Do tego oczywiście masa pysznych truskawek :)
Możecie ten deser zjeść jeszcze na ciepło – wtedy koniecznie z lodami, ale równie pyszne jest jak ostygnie :)
Truskawki z ciastem wzięłam na grilla i były hitem – cała porcja zniknęła (chociaż muszę się przyznać, ja również byłam współwinowajczynią tego znikania ;)).
A jeszcze na dodatek zaklasyfikowaliśmy całość do owoców, a nie ciast, bo „nie ma spodu” – sami więc widzicie, że deser należy do dietetycznych ;)
Zapraszam was również na crumble truskawkowo-malinowe oraz na placek z truskawkami i kruszonką.
Polecane przepisy na ciasta z truskawkami
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta z truskawkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pieczone truskawki pod ciastem
Przepis na cobbler z truskawkami. Co to jest cobbler? To popularny w Stanach Zjednoczonych rodzaj ciast, gdzie na dnie foremki układa się dużo owoców i przykrywa się je z wierzchu ciastem. Owoce podczas pieczenia puszczają sok i zaczynają w nim lekko pływać, a ciasto z wierzchu robi się chrupiące. To trochę taka forma odwróconego ciasta - jak np. tarta tatin. Tylko, że tego ciasta po upieczeniu nie obraca się do góry nogami, tylko podaje na ciepło. Razem z tym całym sokiem z owoców. Taki cobbler najlepiej podać z lodami - wtedy takie ciasto z owocami smakuje wybornie!
Cobbler truskawkowy przepis
Zobaczcie mój przepis na na truskawki pod ciastem z dodatkiem wiórek kokosowych i przygotujcie ten pyszny deser na grilla albo na deser po obiedzie. Dodam, że takie truskawki pod ciastem smakują również wybornie po całkowitym ostudzeniu. Polecam wam również na deser ananasowe crumble - idealne w ciepłe dni.