Truskawki pod ciastem

Zaktualizowany: 2023 14 czerwca
truskawki pod ciastem

Przepis na truskawki pieczone pod ciastem, czyli cobbler truskawkowy

Zapraszam na idealny deser na końcówkę wiosny i początek lata – truskawki pod ciastem. Takie truskawki zapiekane pod lekko chrupiącym ciastem nazywane są przez Anglików i Amerykanów jako cobbler. Świetne do podania jeszcze na ciepło w towarzystwie lodów. Gorąco polecam!

truskawki pod ciastem 5

Truskawki pod ciastem przepis krok po kroku

Jeśli masz truskawki, ale brakuje Ci już pomysłu jak je wykorzystać i co upiec, to zrób takie soczyste truskawki pieczone pod ciastem!

strawberry crumble

Truskawki pod ciastem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na truskawki pieczone pod ciastem z wiórkami kokosowymi.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 8
Wyposażenie
  • Przepis na sporą formę – około 20/30 cm.
Składniki

składniki na truskawki

składniki na ciasto do truskawek

  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 60 g serka ( – typ mascarpone, filadelfia, bieluch)
  • 40 g masła (miękkiego )
  • ok 60 ml mleka (około 1/4 szklanki)
  • 50 g wiórek kokosowych ( – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak przygotować truskawki do ciasta

  • Owoce umyj, usuń szypułki, większe sztuki przekrój na pół lub na ćwiartki.
    1 kg truskawek
  • Włóż owoce do dużego naczynia żaroodpornego – moje ma mniej więcej 20/30 cm.
  • Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną – zamieszaj, wlej sok z cytryny i zamieszaj.
    50 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sok

Jak zrobić ciasto do truskawek

  • Mąkę połącz z cukrem, masłem, solą i serkiem zagnieć, dodaj mleka aby ciasto nabrało konsystencji – ma być gęste – nadające się do rwania, ale rzadsze od ciasta kruchego.
    150 g mąki pszennej, 40 g cukru, 60 g serka, 40 g masła, ok 60 ml mleka
  • Jeśli lubisz do dodaj do ciasta wiórki kokosowe i krótko zagnieć.
    50 g wiórek kokosowych
  • Ciasto rwij na kawałki i układaj na truskawkach.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź – owoce i sok będą bardzo gorące i podaj z lodami.
Prywatne
Słowa kluczowe cobbler z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
truskawki pod ciastem 7

Cobbler z truskawkami – uwagi

Truskawki pod ciastem to trochę taka wariacja na temat truskawkowego crumble – tylko zamiast kruszonki zrobiłam kruche ciasto z dodatkiem twarogu, a do chrupkości dodałam wiórki kokosowe.

Do tego oczywiście masa pysznych truskawek :)

Możecie ten deser zjeść jeszcze na ciepło – wtedy koniecznie z lodami, ale równie pyszne jest jak ostygnie :)

Truskawki z ciastem wzięłam na grilla i były hitem – cała porcja zniknęła (chociaż muszę się przyznać, ja również byłam współwinowajczynią tego znikania ;)).

A jeszcze na dodatek zaklasyfikowaliśmy całość do owoców, a nie ciast, bo „nie ma spodu” – sami więc widzicie, że deser należy do dietetycznych ;)

Zapraszam was również na crumble truskawkowo-malinowe oraz na placek z truskawkami i kruszonką.

truskawki pod ciastem 2
truskawki pod ciastem
truskawki pod ciastem 8

Polecane przepisy na ciasta z truskawkami

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta z truskawkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.

Opublikowano: 2016 13 czerwca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Pieczone truskawki pod ciastem

Przepis na cobbler z truskawkami. Co to jest cobbler? To popularny w Stanach Zjednoczonych rodzaj ciast, gdzie na dnie foremki układa się dużo owoców i przykrywa się je z wierzchu ciastem. Owoce podczas pieczenia puszczają sok i zaczynają w nim lekko pływać, a ciasto z wierzchu robi się chrupiące. To trochę taka forma odwróconego ciasta - jak np. tarta tatin. Tylko, że tego ciasta po upieczeniu nie obraca się do góry nogami, tylko podaje na ciepło. Razem z tym całym sokiem z owoców. Taki cobbler najlepiej podać z lodami - wtedy takie ciasto z owocami smakuje wybornie!

Cobbler truskawkowy przepis

Zobaczcie mój przepis na na truskawki pod ciastem z dodatkiem wiórek kokosowych i przygotujcie ten pyszny deser na grilla albo na deser po obiedzie. Dodam, że takie truskawki pod ciastem smakują również wybornie po całkowitym ostudzeniu. Polecam wam również na deser ananasowe crumble - idealne w ciepłe dni.