Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Spalony sernik baskijski przepis
Wypieki Beaty
Przepis na popularny i przepyszny sernik baskijski z przypaloną skórką.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
3
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia hiszpańska
Porcje
12
Calories
245
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na sernik baskijski
1
kg
twarogu
(użyłam taki na serniki Piątnicę, może też być Philadelphia)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
1
łyżka
cukru z wanilią
5
jajek
(rozmiar L)
500
ml
śmietany kremówki
(u mnie 30%)
2
łyżki
mąki
(pszennej - przesianej)
Instrukcja
Jak zrobić baskijski sernik
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (tryb góra-dół).
Zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem z wanilią aż się ładnie połączą i cukier się rozpuści - około 4-5 minut.
1 kg twarogu,
1 łyżka cukru z wanilią,
200 g cukru
Dodaj pojedynczo jajka do masy twarogowej i po każdym jajku dokładnie zmiksuj.
5 jajek
Wlej powoli śmietanę kremówkę ciągle miksując.
500 ml śmietany kremówki
Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
2 łyżki mąki
Formę do pieczenia wyłóż dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby wystawały ponad foremkę - nie zaginaj go na zewnątrz.
Przelej masę sernikową do foremki (będzie bardzo płynna).
Piecz przez około godzinę - wierzch ma być spalony, ale środek ma się jeszcze lekko ruszać.
Wyjmij sernik z piekarnika i postaw na kratce do ostudzenia.
Ostrożnie zdejmij rant i pozostaw sernik na blacie do zupełnego ostudzenia.
Ostrożnie oderwij papier do pieczenia z boków ciasta i przenieś na paterę.
Nie schładzaj go w lodówce przed podaniem.
Uwagi
Wszystkie składniki sernika najlepiej gdyby były w
temperaturze pokojowej
- dlatego wyjmij je z 2 godziny wcześniej z lodówki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
245
kcal
Weglowodany:
14
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
18
g
Słowo kluczowe
baskijski sernik, sernik z san sebastian
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!