Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarta czekoladowo-piernikowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne kruche tarty piernikowe z czekoladą.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
Czas gotowania
25
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
25
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
,
Tarta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Calories
386
kcal
Wyposażenie
Przepis na jedną dużą tartę o średnicy około 28-30 cm albo kilka mniejszych.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kruche ciasto czekoladowe do tarty
200
g
mąki pszennej
((1 i 1/3 szklanki) )
2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
50
g
cukru pudru
((1/3 szklanki) )
120
g
masła
1
jajko
( rozmiar L)
odrobina
zimnej wody
(opcjonalnie -)
składniki na krem czekoladowo-piernikowy:
250
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30 %)
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
200
g
gorzkiej czekolady
1
łyżka
miodu
25
ml
likieru
( lub nalewki pomarańczowej - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasta do tarty piernikowej
Zmiksuj razem wszystkie składniki, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
200 g mąki pszennej,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
50 g cukru pudru,
120 g masła,
1 jajko,
odrobina zimnej wody
Krótko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj płaski dysk, owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
Schłodzone ciasto, krótko zagnieć, tak aby stało się bardziej plastyczne i rozwałkuj na cienki placek.
Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy około 28 cm.
Nakłuj ciasto widelcem.
Połóż na cieście papier do pieczenia a na niego nasyp suche ziarna grochu/fasoli albo specjalne kuleczki ceramiczne do zapiekania.
Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Pozostałe ciasto ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij z niego nieduże ciasteczka - upiecz je w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Jak zrobić czekoladowy krem z piernikiem
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z przyprawą do piernika i miodem.
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 łyżka miodu
Gdy śmietana będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
200 g gorzkiej czekolady
Jeśli chcesz, to teraz możesz dodać likier lub nalewkę - wymieszaj.
25 ml likieru
Wylej krem na ostudzony spód.
Na wierzchu ułóż upieczone ciasteczka.
Schowaj ciasto do lodówki, aby krem stężał.
Jeśli zostało ci trochę kremu, to schowaj go lodówki na pól godziny, gdy będzie gęstszy przełóż do woreczka z tylką i wyciśnij go na wierzch tarty.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
386
kcal
Weglowodany:
31
g
Protein:
20
g
Tłuszcz:
19
g
Słowo kluczowe
kruche ciasto z czekoladą, piernik z czekoladą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!