Ciasto owsiane z migdałami
Ciasto owsiane z płatkami owsianymi zalewanymi gorącym mlekiem – hmm, myślę, że można to podciągnąć pod owsiankę i wszamać na śniadanie :)
Kto się pisze na takie śniadanie? Jeść tak bezkarnie ciacho z rana, to ja lubię :D
Ciasto jest fajnie mięciutkie i delikatne w smaku, z chrupiącymi na wierzchu migdałami i wiórkami kokosowymi.
Jeśli będę je piec ponownie, to chyba dorzucę jeszcze do środka rodzynki – będzie jeszcze bardziej owsiankowo i śniadaniowo.
Z przepisu otrzymacie spore ciasto – ja je piekłam w foremce 24/24 cm, ale możecie też użyć takiej mniej więcej 20/30 cm.
Polecam wam również babeczki owsiane z borówkami, owsiane ciasteczka z czekoladą oraz oczywiście wszelkie owsianki – czy to pieczone, czy też nocne, albo tradycyjne – gotowane – wszystkie są przepyszne.
Przepis na to ciasto owsiane znalazłam tutaj – zmodyfikowałam jednak go trochę, aby ograniczyć ilość kalorii – tam jest jeszcze sporo tłuszczu i cukru, które wg mnie są zupełnie zbędne.

Ciasto owsiane z migdałami
Składniki
- 360 ml (1,5 szklanki) gorącego mleka
- 110 g (1 szklanka) płatków owsianych
- 200 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 110 g miękkiego masła
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- garść wiórek kokosowych
- 50 g (duża garść) migdałów - lekko posiekanych
Instrukcja
- Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem i odstaw, aby nasiąkły.
- Masło utrzyj z cukrem.
- Mąkę połącz z cynamonem, sodą i solą.
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj.
- Dodaj w dwóch porcjach mąkę i krótko zmiksuj.
- Wlej mleko z płatkami i zmieszaj na wolnych obrotach.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia.
- Wierzch posyp wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź - można jeść już na ciepło :)
Składniki Odżywcze
żonka mi przygotuje jak będę miał cheat day, noermalnie nie mogę takich rzeczy jeść
Ja biegam, aby je jeść :D
Przepyszne!!! Super przepis.
Bardzo dziękuję :)
Bardzo smaczne, upiekłam,spróbowałam i zapisałam przepis do ulubionych:) zmniejszyłam ilość cukru do 100g, dla nas taka słodkość wystarcza:)
Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało :)
Popraw pomyłkę: mleko z płatkami, a nie mleko z jajkami…..Pozdrawiam! Przepis bardzo mi się podoba,
.
Dziękuję Krysiu za dobre oko :) już poprawiłam – pozdrawiam serdecznie, Beata
Ciasto z rana – najlepsze rozpoczęcie dnia! Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro
Też tak myślę :) pozdrawiam cieplutko :D
Jak najbardziej jesteśmy za takim śniadaniem :D
:D