Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ciasto owsiane z migdałami

By | 2018-02-23T16:49:10+00:00 2018 Luty 23rd|Ciasta różne, Ciasta ucierane, Kokosowo, Śniadania|

Ciasto owsiane z migdałami

 

ciasto owsiane z migdałami i wiórkami kokosowymi

 

Ciasto owsiane z płatkami owsianymi zalewanymi gorącym mlekiem – hmm, myślę, że można to podciągnąć pod owsiankę i wszamać na śniadanie 🙂

Kto się pisze na takie śniadanie? Jeść tak bezkarnie ciacho z rana, to ja lubię 😀

Ciasto jest fajnie mięciutkie i delikatne w smaku, z chrupiącymi na wierzchu migdałami i wiórkami kokosowymi.

Jeśli będę je piec ponownie, to chyba dorzucę jeszcze do środka rodzynki – będzie jeszcze bardziej owsiankowo i śniadaniowo.

Z przepisu otrzymacie spore ciasto – ja je piekłam w foremce 24/24 cm, ale możecie też użyć takiej mniej więcej 20/30 cm.

Polecam wam również babeczki owsiane z borówkami, owsiane ciasteczka z czekoladą oraz oczywiście wszelkie owsianki – czy to pieczone, czy też nocne, albo tradycyjne – gotowane – wszystkie są przepyszne.

Przepis na to ciasto owsiane znalazłam tutaj – zmodyfikowałam jednak go trochę, aby ograniczyć ilość kalorii – tam jest jeszcze sporo tłuszczu i cukru, które wg mnie są zupełnie zbędne.

 

oatmeal cake

 

ciasto owsiane

 

ciasto owsiankowe

 

ciasto owsiane

 

ciasto owsiane z migdałami

 

Ciasto owsiane z migdałami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 360 ml (1,5 szklanki) gorącego mleka
  • 110 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • garść wiórek kokosowych
  • 50 g (duża garść) migdałów - lekko posiekanych
Wykonanie
  1. Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem i odstaw, aby nasiąkły.
  2. Masło utrzyj z cukrem.
  3. Mąkę połącz z cynamonem, sodą i solą.
  4. Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj.
  5. Dodaj w dwóch porcjach mąkę i krótko zmiksuj.
  6. Wlej mleko z płatkami i zmieszaj na wolnych obrotach.
  7. Przelej ciasto do formy do pieczenia.
  8. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami.
  9. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu lekko ostudź - można jeść już na ciepło 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 314 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 42 g Błonnik: 2 g Białka: 7 g

 

 

ciasto z płatkami owsianymi

Reklama

8 komentarzy

  1. Aguś kulinarnie 2018/02/24 at 18:50 - Reply

    Bardzo smaczne, upiekłam,spróbowałam i zapisałam przepis do ulubionych:) zmniejszyłam ilość cukru do 100g, dla nas taka słodkość wystarcza:)

    • wypiekibeaty 2018/02/25 at 10:43 - Reply

      Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało 🙂

  2. Krystyna Woźniak 2018/02/23 at 16:42 - Reply

    Popraw pomyłkę: mleko z płatkami, a nie mleko z jajkami…..Pozdrawiam! Przepis bardzo mi się podoba,
    .

    • wypiekibeaty 2018/02/23 at 16:49 - Reply

      Dziękuję Krysiu za dobre oko 🙂 już poprawiłam – pozdrawiam serdecznie, Beata

  3. Ciasto z rana – najlepsze rozpoczęcie dnia! Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro

    • wypiekibeaty 2018/02/23 at 12:06 - Reply

      Też tak myślę 🙂 pozdrawiam cieplutko 😀

  4. Candy Pandas 2018/02/23 at 09:32 - Reply

    Jak najbardziej jesteśmy za takim śniadaniem 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: