Przepis na proste ciasto z płatkami owsianymi i z migdałami
Ciasto owsiane z płatkami owsianymi zalewanymi gorącym mlekiem – hmm, myślę, że można to podciągnąć pod owsiankę i wszamać na śniadanie :)
Kto się pisze na takie śniadanie? Jeść tak bezkarnie ciacho z rana, to ja lubię :D
Ciasto jest fajnie mięciutkie i delikatne w smaku, z chrupiącymi na wierzchu migdałami i wiórkami kokosowymi.
Jeśli będę je piec ponownie, to chyba dorzucę jeszcze do środka rodzynki – będzie jeszcze bardziej owsiankowo i śniadaniowo.
Z przepisu otrzymacie spore ciasto – ja je piekłam w foremce 24/24 cm, ale możecie też użyć takiej mniej więcej 20/30 cm.
Polecam wam również babeczki owsiane z borówkami, owsiane ciasteczka z czekoladą oraz oczywiście wszelkie owsianki – czy to pieczone, czy też nocne, albo tradycyjne – gotowane – wszystkie są przepyszne.
Przepis na to ciasto owsiane znalazłam tutaj – zmodyfikowałam jednak go trochę, aby ograniczyć ilość kalorii – tam jest jeszcze sporo tłuszczu i cukru, które wg mnie są zupełnie zbędne.
Ciasto owsiane z migdałami przepis do druku

Ciasto owsiane z migdałami
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
- 360 ml gorącego mleka (1,5 szklanki)
- 110 g płatków owsianych (1 szklanka)
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 110 g masła miękkiego
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 garść wiórek kokosowych
- 50 g migdałów - lekko posiekanych (duża garść)
Instrukcja
- Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem i odstaw, aby nasiąkły.
- Masło utrzyj z cukrem.
- Mąkę połącz z cynamonem, sodą i solą.
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj.
- Dodaj w dwóch porcjach mąkę i krótko zmiksuj.
- Wlej mleko z płatkami i zmieszaj na wolnych obrotach.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia.
- Wierzch posyp wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź - można jeść już na ciepło :)