Przepis na muffinki z cukinią
Przepis na szybkie i bardzo proste muffinki pieczone z tartą cukinią
Dziś zapraszam na rewelacyjne muffinki z cukinią. Te muffinki są niezwykle proste i szybkie do przygotowania – i to nawet bez użycia miksera! Wystarczy zmieszać składniki łyżką i już można je piec. Dzięki dodaniu tartej cukinii do ciasta muffinki są niezwykle wilgotne i długo zachowują świeżość. Koniecznie zobacz mój przepis ze zdjęciami z przygotowań i krótkim filmikiem i upiecz takie cukiniowe muffinki dla swoich bliskich.
Spis treści
Muffinki z cukinią przepis krok po kroku
Jeśli szukasz ekspresowego przepisu na słodki wypiek z cukinią, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Muffinki z cukinią przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki.
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić muffinki z cukinią
- Piekarnik rozgrzej w trybie góra/dół do 220 stopni.
- Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki (razem ze skórką) – nie musisz jej dodatkowo odsączać.210-250 g cukinii
- W większej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1,5 łyżeczki cynamonu
- W drugiej misce zmieszaj cukier z olejem, jajkami i mlekiem.150 g cukru, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 120 ml oleju
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Dodaj tartą cukinię i wymieszaj z ciastem.
- Nałóż porcje ciasta do przygotowanych papilotek – do wysokości około 3/4.
- Posyp delikatnie wierzch muffinek cukrem trzcinowym.odrobina cukru trzcinowego
- Wstaw muffinki do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut.
- Po tym czasie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez jeszcze około 15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu muffinki ostudź.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Muffinki z cukinii – uwagi
Moje dzisiejsze muffinki cukiniowe wypatrzyłam na blogu Sally i od razu nabrałam na nie ochoty (podaję przepis z moimi małymi zmianami). Uwielbiam takie właśnie bardzo proste i szybkie przepisy, które są gotowe w około 30 minut. A jak do tego można jeszcze wykorzystać świeże warzywa, to już dla mnie bomba! Na blogu znajdziesz mnóstwo pysznych i bardzo ciekawych przepisów na słodkie wypieki z warzywami. Muszę przyznać, że dodawanie ich do moich ciast i innych wypieków sprawia mi taką samą frajdę jak pieczenie ciast z owocami. Szczególnie się to przydawało, gdy moje dzieci były młodsze i nie bardzo chciały jeść niektórych warzyw. Tym sposobem dynię, cukinię czy też szpinak mogłam im przemycić do diety bardziej niepostrzeżenie :) Jeśli ty też uwielbiasz takie wykorzystanie warzy w swojej kuchni, to koniecznie upiecz te ekspresowe muffinki z tartą cukinią!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia muffinek z cukinią?
Do upieczenia muffinek będziesz potrzebować kilku podstawowych składników – łatwo dostępnych w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- cukinia – użyj tu świeżą, średnią cukinię – u mnie to zielona cukinia, ale może też być żółta. Nie obieraj jej ze skórki, tylko zetrzyj w całości na tarce o grubych oczkach.
- olej – do muffinek będziesz potrzebować pół szklanki oleju – ja użyłam olej rzepakowy, możesz też użyć dowolny inny olej, a nawet rozpuszczony olej kokosowy
- cukier – u mnie to zwykły cukier dodany do muffinek, oraz trochę cukru trzcinowego do posypania wierzchu muffinek. Jeśli chcesz zrobić trochę zdrowszą wersję, to cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytrolem.
- mąka – u mnie to zwykła mąka pszenna (typ 500), jeśli chcesz zrobić zdrowszą wersję, to możesz jej część zastąpić pełnoziarnistą mąką pszenną. Możesz też wykorzystać zamiast mąki pszennej mąkę owsianą, albo inną mąkę – przy cięższych mąkach może się okazać, że ciasto będzie gęstsze – wtedy dodaj więcej mleka.
- mleko – do muffinek dodałam dwie łyżki stołowe mleka – zwykłego krowiego, możesz go zastąpić mlekiem roślinnym
- cynamon i gałka muszkatołowa – muffinki cukiniowe doskonale smakują z dodatkiem korzennych przypraw, jeśli nie masz w domu gałki muszkatołowej, to użyj więcej cynamonu
Jakie dodatki można jeszcze dodać do muffinek z cukinią?
Jeśli chcesz urozmaicić smak swoich muffinek, to możesz dodać do ciasta trochę posiekanej czekolady – gorzkiej albo mlecznej – zależy jak słodkie lubisz swoje wypieki. Sally poleca również dodatek bakalii – takich jak np. rodzynki czy też posiekane orzechy. Muffinki możesz dodatkowo po upieczeniu oblać odrobiną lukru – jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki. Aby zrobić lukier do muffinek wystarczy do cukru pudru dodać stopniowo mleko i gdy otrzymasz lekko płynny lukier oblać nim muffinki z cukinią.
Jak przechowywać muffinki z cukinią?
Te muffinki z cukinii nie potrzebują przechowywania w lodówce. W zupełności wystarczy blat kuchenny. Jeśli nie zostaną zjedzone pierwszego dnia, to warto przełożyć je do pudełka z przykrywką, albo przykryć je folią lub kloszem. Dzięki temu długo zachowają świeżość i nie będą obsychać. U mnie w takich warunkach były idealne nawet po 4 dniach od upieczenia.
Muffinki możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że przepis na muffinki cukiniowe przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie je piec. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem :)
Polecane przepisy na ciasta z cukinią
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta przygotowane z cukinią (na blogu znajdziesz również inne słodkości z tym pysznym warzywem). Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Muffinki z cukinii przepis
Przepis na super szybkie i bardzo proste babeczki pieczone z tartą na tarce zieloną cukinią. Takie babeczki cukiniowe przygotujesz nawet bez użycia miksera! Wystarczy łyżka i miska aby zrobić najlepsze wilgotne babeczki z tartą cukinią i aromatycznym cynamonem. Zobacz koniecznie mój prosty przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań i krótkim filmem video, gdzie pokazuję jak ja robię takie muffinki. Z moją pomocą upieczenie idealnych muffinek z cukinią uda się każdemu!