Przepis na muffinki z cukinią

Zaktualizowany: 2024 31 lipca
szybkie muffinki z cukinią cynamonem i gałką muszkatołową

Przepis na szybkie i bardzo proste muffinki pieczone z tartą cukinią

Dziś zapraszam na rewelacyjne muffinki z cukinią. Te muffinki są niezwykle proste i szybkie do przygotowania – i to nawet bez użycia miksera! Wystarczy zmieszać składniki łyżką i już można je piec. Dzięki dodaniu tartej cukinii do ciasta muffinki są niezwykle wilgotne i długo zachowują świeżość. Koniecznie zobacz mój przepis ze zdjęciami z przygotowań i krótkim filmikiem i upiecz takie cukiniowe muffinki dla swoich bliskich.

przepis na proste babeczki z tartą cukinią i cynamonem

Muffinki z cukinią przepis krok po kroku

Jeśli szukasz ekspresowego przepisu na słodki wypiek z cukinią, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

przepis na szybkie babeczki z cukinią zrobione bez użycia miksera

Muffinki z cukinią przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i bardzo proste muffinki pieczone z tartą cukinią.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 15 sztuk – około
Kalorie 186 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki.
Składniki

składniki na muffinki z cukinią

  • 210-250 g cukinii
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki mleka
  • 120 ml oleju
  • odrobina cukru trzcinowego
Instrukcja
 

Jak zrobić muffinki z cukinią

  • Piekarnik rozgrzej w trybie góra/dół do 220 stopni.
  • Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki (razem ze skórką) – nie musisz jej dodatkowo odsączać.
    210-250 g cukinii
    tarcie cukinii na grubych oczkach tarki na ciasto na muffinki
  • W większej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1,5 łyżeczki cynamonu
    mieszanie suchych składników na ciasto na muffinki z cukinii
  • W drugiej misce zmieszaj cukier z olejem, jajkami i mlekiem.
    150 g cukru, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 120 ml oleju
    mieszanie mokrych składników na ciasto na muffinki cukiniowe
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
    mieszanie mokrych i suchych składników na ciasto na muffinki z cukinią
  • Dodaj tartą cukinię i wymieszaj z ciastem.
    dodawanie tartej cukinii do ciasta na muffinki
  • Nałóż porcje ciasta do przygotowanych papilotek – do wysokości około 3/4.
    nakładanie ciasta na muffinki cukiniowe do papilotek
  • Posyp delikatnie wierzch muffinek cukrem trzcinowym.
    odrobina cukru trzcinowego
    posypywanie muffinek z cukinią cukrem trzcinowym
  • Wstaw muffinki do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut.
  • Po tym czasie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez jeszcze około 15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu muffinki ostudź.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 186kcalWeglowodany: 22gBiałko: 3gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe babeczki z cukinią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szybkie babeczki z tartą cukinią i cynamonem

Muffinki z cukinii – uwagi

Moje dzisiejsze muffinki cukiniowe wypatrzyłam na blogu Sally i od razu nabrałam na nie ochoty (podaję przepis z moimi małymi zmianami). Uwielbiam takie właśnie bardzo proste i szybkie przepisy, które są gotowe w około 30 minut. A jak do tego można jeszcze wykorzystać świeże warzywa, to już dla mnie bomba! Na blogu znajdziesz mnóstwo pysznych i bardzo ciekawych przepisów na słodkie wypieki z warzywami. Muszę przyznać, że dodawanie ich do moich ciast i innych wypieków sprawia mi taką samą frajdę jak pieczenie ciast z owocami. Szczególnie się to przydawało, gdy moje dzieci były młodsze i nie bardzo chciały jeść niektórych warzyw. Tym sposobem dynię, cukinię czy też szpinak mogłam im przemycić do diety bardziej niepostrzeżenie :) Jeśli ty też uwielbiasz takie wykorzystanie warzy w swojej kuchni, to koniecznie upiecz te ekspresowe muffinki z tartą cukinią!

szybkie muffinki z tartą cukinią, cynamonem i gałką muszkatołową

Jakie składniki są niezbędne do upieczenia muffinek z cukinią?

Do upieczenia muffinek będziesz potrzebować kilku podstawowych składników – łatwo dostępnych w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

  • cukinia – użyj tu świeżą, średnią cukinię – u mnie to zielona cukinia, ale może też być żółta. Nie obieraj jej ze skórki, tylko zetrzyj w całości na tarce o grubych oczkach.
  • olej – do muffinek będziesz potrzebować pół szklanki oleju – ja użyłam olej rzepakowy, możesz też użyć dowolny inny olej, a nawet rozpuszczony olej kokosowy
  • cukier – u mnie to zwykły cukier dodany do muffinek, oraz trochę cukru trzcinowego do posypania wierzchu muffinek. Jeśli chcesz zrobić trochę zdrowszą wersję, to cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytrolem.
  • mąka – u mnie to zwykła mąka pszenna (typ 500), jeśli chcesz zrobić zdrowszą wersję, to możesz jej część zastąpić pełnoziarnistą mąką pszenną. Możesz też wykorzystać zamiast mąki pszennej mąkę owsianą, albo inną mąkę – przy cięższych mąkach może się okazać, że ciasto będzie gęstsze – wtedy dodaj więcej mleka.
  • mleko – do muffinek dodałam dwie łyżki stołowe mleka – zwykłego krowiego, możesz go zastąpić mlekiem roślinnym
  • cynamon i gałka muszkatołowa – muffinki cukiniowe doskonale smakują z dodatkiem korzennych przypraw, jeśli nie masz w domu gałki muszkatołowej, to użyj więcej cynamonu
muffinki z cynamonem i tartą cukinią

Jakie dodatki można jeszcze dodać do muffinek z cukinią?

Jeśli chcesz urozmaicić smak swoich muffinek, to możesz dodać do ciasta trochę posiekanej czekolady – gorzkiej albo mlecznej – zależy jak słodkie lubisz swoje wypieki. Sally poleca również dodatek bakalii – takich jak np. rodzynki czy też posiekane orzechy. Muffinki możesz dodatkowo po upieczeniu oblać odrobiną lukru – jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki. Aby zrobić lukier do muffinek wystarczy do cukru pudru dodać stopniowo mleko i gdy otrzymasz lekko płynny lukier oblać nim muffinki z cukinią.

easy zucchini muffins

Jak przechowywać muffinki z cukinią?

Te muffinki z cukinii nie potrzebują przechowywania w lodówce. W zupełności wystarczy blat kuchenny. Jeśli nie zostaną zjedzone pierwszego dnia, to warto przełożyć je do pudełka z przykrywką, albo przykryć je folią lub kloszem. Dzięki temu długo zachowają świeżość i nie będą obsychać. U mnie w takich warunkach były idealne nawet po 4 dniach od upieczenia.

Muffinki możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

Mam nadzieję, że przepis na muffinki cukiniowe przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie je piec. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem :)

Polecane przepisy na ciasta z cukinią

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta przygotowane z cukinią (na blogu znajdziesz również inne słodkości z tym pysznym warzywem). Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

Opublikowano: 2024 29 lipca

Podziel się przepisem

5 from 1 vote
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Muffinki z cukinii przepis

Przepis na super szybkie i bardzo proste babeczki pieczone z tartą na tarce zieloną cukinią. Takie babeczki cukiniowe przygotujesz nawet bez użycia miksera! Wystarczy łyżka i miska aby zrobić najlepsze wilgotne babeczki z tartą cukinią i aromatycznym cynamonem. Zobacz koniecznie mój prosty przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań i krótkim filmem video, gdzie pokazuję jak ja robię takie muffinki. Z moją pomocą upieczenie idealnych muffinek z cukinią uda się każdemu!