Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto marchewkowo-bananowe

By |2018-05-23T20:38:21+00:002013 Listopad 22nd|Babki, Ciasta owocowe, Ciasta różne, Warzywa na słodko, Wielkanoc, Zdrowo i fit|

Dzisiaj mam dla Was miks warzywno-owocowy, czyli ciasto marchewkowo-bananowe.

Ja do swojego dodałam jeszcze sporo wiórek kokosowych i ciasto nabrało mocno egzotycznego smaku 🙂

Ciasto jest bardzo aromatyczne, nie za słodkie, a dzięki marchewce i bananom zasmakuje wszystkim dzieciom

Ja swoje upiekłam w formie z kominem do babki, ale możecie też użyć formy keksowej.

Zamiast wiórek kokosowych możecie użyć orzechy lub rodzynki.

marchewkowo-bananowe

marchewkowo-bananowe4

marchewkowo-bananowe2

marchewkowo-bananowe3

Ciasto marchewkowo-bananowe
 
Autor:
Składniki
  • 5 łyżek oleju
  • 125 g cukru (użyłam brązowy)
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 150 g dojrzałych bananów rozgniecionych widelcem (około 1,5 dużego banana)
  • 120 g tartej na drobno marchewki (jedna duża)
  • 50 g dodatków - wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki
Wykonanie
  1. Zmiksuj jajka z cukrem i olejem.
  2. Zmieszaj razem suche składniki.
  3. Dodaj mąkę do jajek na zmianę z rozgniecionym bananem.
  4. Na koniec dodaj marchewkę i bakalie.
  5. Przełóż do przygotowanej foremki.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  7. Po upieczeniu ostudź.

Przepis na ciasto znalazłam tutaj.

Reklama

21 komentarzy

  1. W. 2018/03/31 at 13:02 - Reply

    nie mam miksera, myślicie, że wyjdzie jeśli ubiję rtrzepaczką?

  2. Julia Nowakowska 2017/09/20 at 14:55 - Reply

    Kolejny udany wypiek! Cynamon nadaje tu świetny smak.

  3. Justi 2015/11/22 at 10:05 - Reply

    Mnie to ciasto wyszło suche. Smaczne ale zbite i suche. Nie wiem co mogłam zle zrobic. Chyba ze polewa musi byc

  4. Justi 2015/11/21 at 21:18 - Reply

    Ciasto dzis upiekłam. Bardzo dobre. Dziekuje. Następne ciasto to tarta tylko nie wiem jakie bo nie ma teraz świeżych dobrych owoców

  5. Justi 2015/11/19 at 21:31 - Reply

    Jaka średnica formy do babki lub długość na formę keksowej

    • wypiekibeaty 2015/11/20 at 09:11 - Reply

      Ciasto robiłam w standardowej foremce do babek – myślę, że możesz upiec w tortownicy o średnicy 22 cm (ale będzie trochę niższe niż babka).

  6. Justi 2015/11/18 at 21:00 - Reply

    Dziekuje

  7. Justi 2015/11/17 at 22:30 - Reply

    Nie rozumiem.. Najpierw zmiksować jajka cukier olej i do tego resztę składników i znowu zmiksować …

    • wypiekibeaty 2015/11/17 at 22:35 - Reply

      mieszasz suche skladniki razem. Miksujesz jajka z cukrem i olejem. Jak się lekko ubije to dodajesz suche składniki na zmianę z bananem cały czas miksując 🙂

      • Gaba1230 2017/12/10 at 21:46 - Reply

        fajnie ale trochę za późno się dowiedziałam 🙁

  8. Justi 2015/11/17 at 22:25 - Reply

    czym jest polane to ciasto , jaka polewa

  9. […] dawna zabierałam się za ciasto marchewkowe – robiłam wcześniej babeczki marchewkowe i ciasto marchewkowo-bananowe, ale nigdy nie zrobiłam tradycyjnego ciasta […]

  10. jula 2013/11/28 at 21:25 - Reply

    pięknie wygląda! chętnie bym spróbowała 😉

  11. gin 2013/11/22 at 21:14 - Reply

    Mmm, naprawdę smakowicie wygląda 🙂

  12. Eliza 2013/11/22 at 19:03 - Reply

    Ale cudownie wilgotne 🙂

  13. wedelka 2013/11/22 at 12:56 - Reply

    Łączyłam już kiedyś banany z marchwią. Eksperyment był bardzo udany i smaczny 🙂

    • wypiekibeaty 2013/11/22 at 15:40 - Reply

      Mi też bardzo odpowiada takie połączenie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: