Przepis na ciasto marchewkowo-bananowe
Dzisiaj mam dla Was miks warzywno-owocowy, czyli ciasto marchewkowo-bananowe.
Ja do swojego dodałam jeszcze sporo wiórek kokosowych i ciasto nabrało mocno egzotycznego smaku :)
Ciasto jest bardzo aromatyczne, nie za słodkie, a dzięki marchewce i bananom zasmakuje wszystkim dzieciom.
Jak zrobić takie ciasto marchewkowe z bananami?
Najpierw miksujemy jajka z cukrem aż będą bardzo puszyste i gęste (podobnie jak biszkopt).
Marchewkę trzemy na tarce na drobnych oczkach, a banana rozgnieć widelcem.
Do jajek dodajemy mąkę i marchewkę i mieszamy.
Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką foremki.
Ja swoje ciasto marchewkowo-bananowe upiekłam w formie z kominem do babki, ale możecie też użyć podłużną formę keksową.
Zamiast wiórek kokosowych możecie dodać także orzechy lub rodzynki.
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z warzywami oraz przepisów na ciasta owocowe :)
Ciasto marchewkowo-bananowe przepis do druku

Ciasto marchewkowo-bananowe
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki albo podłużna forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki
- 5 łyżek oleju
- 125 g cukru trochę ponad pół szklanki
- 2 jajka rozmiar L
- 250 g mąki 1 i 2/3 szklanki
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g bananów rozgniecionych widelcem (około 1,5 dużego banana)
- 120 g marchewki (jedna duża) tartej na drobno
- 50 g wiórek kokosowych , orzechów lub rodzynek
Instrukcja
- Zmiksuj jajka z cukrem i olejem aż będą gęste i puszyste.
- Zmieszaj razem suche składniki.
- Dodaj mąkę do jajek na zmianę z rozgniecionym bananem.
- Na koniec dodaj marchewkę i bakalie.
- Przełóż do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź.
Przepis na ciasto znalazłam tutaj.