Przepis na crepes Suzette – francuskie pomarańczowe naleśniki :)
Dziś trochę klasyki – słynne crepes Suzette.
Co właściwie jest? To mówić prosto naleśniki smażone w soku pomarańczowym.
Same ciasto na naleśniki jest tradycyjne – możecie usmażyć je według swojego ulubionego przepisu (lub możecie wypróbować mój – tutaj go znajdziecie).
Najistotniejsze jest, co robimy z tymi naleśnikami po usmażeniu!
Jak zrobić crepes Suzette?
Gotowe naleśniki składamy w tzw. chusteczkę – czyli na trójkąty i układamy na patelni.
Wlewamy sos pomarańczowy, a następnie całość podgrzewamy. Do momentu aż sos zgęstnieje i otuli naleśniki 😍
Wykonanie jest niezmierne łatwe, ale efekt końcowy WOW!
Pomarańczowe naleśniki Suzette są po prostu przepyszne :)
Moja porcja tak szybko zniknęła, że ze smutkiem spoglądałam na swój talerz.
Do swoich naleśników użyłam czerwone pomarańcze (bo akurat takie miałam) i przez to moje naleśniki były odrobinę ciemniejsze niż tradycyjnie.
Odważni mogą polać naleśniki odrobiną likieru pomarańczowego i go potem podpalić :)
Podana porcja sosu wystarczy na około 4 naleśniki.
I jeszcze jedno – może na zdjęciach nie wyglądają nie wiadomo jak apetycznie – ale są na prawdę przepyszne.
Zapraszam was do wypróbowania również innych przepisów na naleśniki!
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tych naleśników :)
Przepis na naleśniki Crepes Suzette – do druku

Crepes Suzette
Składniki
- 4 naleśniki
- 40 g cukru trzcinowego około 3 łyżki
- 50 g masła - około 3 łyżki
- 2 pomarańcze wyciśnięty z nich sok i skórka starta z jednej pomarańczy
Instrukcja
- Wsyp cukier do rondelka, tak aby równomiernie przykrył dno i podgrzej go aż cukier się rozpuści - nie mieszaj cukru i nie dopuść, aby się przypalił.40 g cukru trzcinowego
- Dodaj masło i szybko razem wymieszaj.50 g masła
- Wlej sok z pomarańczy - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja.2 pomarańcze
- Zamieszaj, aż wszystko się ładnie połączy i znikną grudki.
- Dodaj skórkę z pomarańczy.
- Naleśniki złóż w trójkąty.4 naleśniki
- Na dno dużej patelni nalej połowę sosu pomarańczowego. Na nim ułóż naleśniki i z wierzchu polej pozostałym sosem.
- Podgrzewaj naleśniki na małym ogniu dopóki sos nie zgęstniej i nie oblepi naleśników.
- Możesz w tym momencie skropić naleśniki likierem pomarańczowym i go podpalić.
- Podaj od razu.
- Możesz dodać do nich trochę bitej śmietany.