Przepis na crepes Suzette – francuskie pomarańczowe naleśniki :)

crepes suzette


Dziś trochę klasyki – słynne crepes Suzette.

Co właściwie jest? To mówić prosto naleśniki smażone w soku pomarańczowym.

Same ciasto na naleśniki jest tradycyjne – możecie usmażyć je według swojego ulubionego przepisu (lub możecie wypróbować mój – tutaj go znajdziecie).

Najistotniejsze jest, co robimy z tymi naleśnikami po usmażeniu!

Jak zrobić crepes Suzette?

Gotowe naleśniki składamy w tzw. chusteczkę – czyli na trójkąty i układamy na patelni.

Wlewamy sos pomarańczowy, a następnie całość podgrzewamy. Do momentu aż sos zgęstnieje i otuli naleśniki 😍

Wykonanie jest niezmierne łatwe, ale efekt końcowy WOW!

Crepes Suzette są po prostu przepyszne :)

Moja porcja tak szybko zniknęła, że ze smutkiem spoglądałam na swój talerz.

Do swoich naleśników użyłam czerwone pomarańcze (bo akurat takie miałam) i przez to moje naleśniki były odrobinę ciemniejsze niż tradycyjnie.

Odważni mogą polać naleśniki odrobiną likieru pomarańczowego i go potem podpalić :)

Podana porcja sosu wystarczy na około 4 naleśniki.

I jeszcze jedno – może na zdjęciach nie wyglądają nie wiadomo jak apetycznie – ale są na prawdę przepyszne.

Zapraszam was do wypróbowania również innych przepisów na naleśniki!

naleśniki pomarańczowe

crepes suzette

naleśniki suzette

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tych naleśników :)

naleśniki Suzette1

naleśniki Suzette3

naleśniki Suzette2

Przepis na naleśniki Crepes Suzette – do druku

naleśniki suzette

Crepes Suzette

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo popularne naleśniki Suzette obsmażane w soku pomarańczowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2 porcje

Składniki

sos:

  • 40 g cukru trzcinowego około 3 łyżki
  • 50 g masła - około 3 łyżki
  • 2 pomarańcze wyciśnięty z nich sok i skórka starta z jednej pomarańczy

Instrukcja
 

  • Wsyp cukier do rondelka, tak aby równomiernie przykrył dno i podgrzej go aż cukier się rozpuści - nie mieszaj cukru i nie dopuść, aby się przypalił.
  • Dodaj masło i szybko razem wymieszaj.
  • Wlej sok z pomarańczy - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja.
  • Zamieszaj, aż wszystko się ładnie połączy i znikną grudki.
  • Dodaj skórkę z pomarańczy.
  • Naleśniki złóż w trójkąty.
  • Na dno dużej patelni nalej połowę sosu pomarańczowego. Na nim ułóż naleśniki i z wierzchu polej pozostałym sosem.
  • Podgrzewaj naleśniki na małym ogniu dopóki sos nie zgęstniej i nie oblepi naleśników.
  • Możesz w tym momencie skropić naleśniki likierem pomarańczowym i go podpalić.
  • Podaj od razu.
  • Możesz dodać do nich trochę bitej śmietany.

Notatki

Podaję przepis na sam sos pomarańczowy. Przepis na naleśniki znajdziesz na blogu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!