Ciasto z kaszy manny z brzoskwiniami
Ciasto z kaszy manny było dla mnie zaskoczeniem.
Wcześniej nigdy tego ciasta nie jadłam. Wypatrzyłam go jak zwykle w internecie i postanowiłam wypróbować.
Kasza manna w cieście dodaje mu ciekawej tekstury – ciasto jest jakby leciutko grudkowate – ale w taki przyjemny sposób.
Dodatkowo ciasto długo zachowuje świeżość i nawet po kilku dniach jest rewelacyjne.
Ja do swojego ciasta z kaszy manny dodałam pokrojone brzoskwinie – zwykłe i ciasteczkowe (ufo), możecie również użyć każde inne owoce – te większe warto pokroić na mniejsze kawałki.
Wierzch ciasta już po upieczeniu polałam odrobiną lukru – taka wisienka na torcie.
Jeśli lubicie takie proste ciasta z owocami, to koniecznie wypróbujcie przepis na placek z truskawkami i kruszonką (truskawki również możecie zastąpić innymi owocami), lekkie ciasto cytrynowe z borówkami albo proste ciasto jogurtowe z owocami.
Ciasto z kaszy manny
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 200 g (1 szklanka) kaszy manny - suchej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 800 g owoców
- 60 g cukru pudru (około 6 łyżek)
- mleko - około 1-2 łyżki
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj do masy jajecznej olej, a następnie na zmianę mąkę i maślankę.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na wierzchu ułóż owoce.
- Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z mlekiem i polej lukrem ciasto.
Przepis znalazłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem
Ależ to ciasto pięknie wygląda! Też nigdy nie piekłem ciasta z kaszą manną, ale chyba najwyższy czas sprawdzić, czy moje będzie równie dobre :)
Dzięki. Sprawdź koniecznie :)
Nigdy nie jadłyśmy takiego ciasta ale czujemy, że ta struktura by nam zasmakowała :)
:)