Zaskakujące ciasto z kaszą manną i z brzoskwiniami
Ciasto z kaszy manny było dla mnie zaskoczeniem.
Wcześniej nigdy tego ciasta nie jadłam.
Wypatrzyłam go jak zwykle w internecie i postanowiłam wypróbować.
Kasza manna w cieście dodaje mu ciekawej tekstury – ciasto jest jakby leciutko grudkowate – ale w taki przyjemny sposób.
Dodatkowo ciasto na kaszy mannie długo zachowuje świeżość i nawet po kilku dniach jest rewelacyjne.
Ja do swojego ciasta z kaszy manny dodałam pokrojone brzoskwinie – zwykłe i ciasteczkowe (ufo).
Możecie również użyć każde inne owoce – te większe warto pokroić na mniejsze kawałki.
Wierzch ciasta już po upieczeniu polałam odrobiną lukru – taka wisienka na torcie.
Jeśli lubicie takie proste ciasta z owocami, to koniecznie wypróbujcie przepis na placek z truskawkami i kruszonką (truskawki również możecie zastąpić innymi owocami), lekkie ciasto cytrynowe z borówkami albo proste ciasto jogurtowe z owocami.
Ciasto z kaszy manny przepis do druku

Ciasto z kaszy manny
Wyposażenie
- Przepis na sporą formę o wielkości około 20/30 cm.
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.2 jajka, 150 g cukru
- Mąkę zmieszaj z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.150 g mąki, 200 g kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj do masy jajecznej olej, a następnie na zmianę mąkę i maślankę.2 łyżki oleju, 1 szklanka maślanki
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na wierzchu ułóż owoce.około 800 g owoców
- Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z mlekiem i polej lukrem ciasto.60 g cukru pudru, mleko
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem