Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto z kaszy manny

By |2018-07-09T08:46:48+00:002018 Lipiec 9th|Ciasta owocowe|

Ciasto z kaszy manny z brzoskwiniami

 

ciasto z kaszą manną i brzoskwiniami

 

Ciasto z kaszy manny było dla mnie zaskoczeniem.

Wcześniej nigdy tego ciasta nie jadłam. Wypatrzyłam go jak zwykle w internecie i postanowiłam wypróbować.

Kasza manna w cieście dodaje mu ciekawej tekstury – ciasto jest jakby leciutko grudkowate – ale w taki przyjemny sposób.

Dodatkowo ciasto długo zachowuje świeżość i nawet po kilku dniach jest rewelacyjne.

Ja do swojego ciasta z kaszy manny dodałam pokrojone brzoskwinie – zwykłe i ciasteczkowe (ufo), możecie również użyć każde inne owoce – te większe warto pokroić na mniejsze kawałki.

Wierzch ciasta już po upieczeniu polałam odrobiną lukru – taka wisienka na torcie.

Jeśli lubicie takie proste ciasta z owocami, to koniecznie wypróbujcie przepis na placek z truskawkami i kruszonką (truskawki również możecie zastąpić innymi owocami), lekkie ciasto cytrynowe z borówkami albo proste ciasto jogurtowe z owocami.

 

ciasto z kaszą i owocami

 

ciasto z kaszą manną i owocami

 

brzoskwiniowe ciasto z kaszą manną

 

proste ciasto z brzoskwiniami

 

ciasto z kaszy manny

 

Ciasto z kaszy manny
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
ciasto:
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 200 g (1 szklanka) kaszy manny - suchej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 800 g owoców
lukier:
  • 60 g cukru pudru (około 6 łyżek)
  • mleko - około 1-2 łyżki
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj do masy jajecznej olej, a następnie na zmianę mąkę i maślankę.
  4. Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Na wierzchu ułóż owoce.
  6. Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Cukier puder zmieszaj z mlekiem i polej lukrem ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 171 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 3,5 g Błonnik: 1,3 g Białka: 4 g

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

4 komentarze

  1. Konrad 2018/07/11 at 14:06 - Reply

    Ależ to ciasto pięknie wygląda! Też nigdy nie piekłem ciasta z kaszą manną, ale chyba najwyższy czas sprawdzić, czy moje będzie równie dobre 🙂

  2. Candy Pandas 2018/07/11 at 11:12 - Reply

    Nigdy nie jadłyśmy takiego ciasta ale czujemy, że ta struktura by nam zasmakowała 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: