Przepis na placki bananowo-kokosowe dietetyczne i bezglutenowe
Mam dziś dla was dietetyczne placuszki bananowo-kokosowe.
Bez glutenu, bez dodatku cukru i prawie bez kalorii ;)
Ideał, prawda?
A do tego są na prawdę smaczne.
Składają się w zasadzie z trzech składników – banana, jajka i mąki kokosowej.
Ja dodałam do nich jeszcze odrobinę mielonego cynamonu, bo bardzo lubię jak komponuje się z bananem.
Te placuszki zrobicie bardzo szybko i bardzo prosto.
Wystarczy w miseczce rozgnieść banana, a następnie wymieszać z jajkiem i mąką kokosową.
Niech was nie dziwi jej znikoma ilość dodana do przepisu.
Mąka kokosowa mocno chłonie wilgoć i zagęszcza ciasto – dlatego wystarczy jej naprawdę niewiele.
Dzięki ograniczeniu mąki placuszki mają niewiele kalorii – ja swoje usmażyłam beztłuszczowo na nieprzywierającej patelni i w takiej wersji miały zaledwie 207 kalorii (bez dodatków).
Jeśli dbacie o linię, szukacie lekkich a zarazem pysznych przepisów, albo stosujecie dietę bezglutenową, to ten przepis jest dla was.
Na blogu jest jeszcze jeden przepis na placuszki na mące kokosowej – w nim nie używamy banana.
Ps. Ciasto na placuszki jest dość luźne, więc trzeba ostrożnie przekładać placki podczas smażenia – najlepiej robić to łopatką i pomagać sobie widelcem :)
Placuszki bananowo-kokosowe przepis do druku

Placuszki bananowo-kokosowe
Składniki
- 1 banan średni
- 1 jajko - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki mąki kokosowej (10 g)
- 1 szczypta cynamonu - opcjonalnie
Instrukcja
- Banana rozgnieć widelcem.
- Dodaj do niego jajko oraz mąkę i energicznie wymieszaj.
- Możesz też teraz dodać cynamon.
- Smaż placuszki na nieprzywierającej patelni - możesz wtedy beztłuszczowo, albo na lekko posmarowanej pędzelkiem umoczonym w oleju.