Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik dyniowy

By | 2017-11-04T18:56:55+00:00 2013 Wrzesień 11th|Serniki i ciasta z serem, Warzywa na słodko|

Kolejny sernik – tym razem dyniowy.

Najbardziej zachwyca mnie w nim kolor – po prostu obłędny.

Co do smaku – to mam trochę mieszane uczucia – jak dla mnie za bardzo dyniowe (jeśli będę go powtarzać, to dam mniej puree), ale w pracy wszystkim bardzo smakowało.

Na pewno jest inny niż wszystkie serniki – dzięki dużej ilości puree dyniowego jest bardzo lekki i delikatny w konsystencji (nie jest to zbity i ciężki tradycyjny sernik).

Ja go piekłam bez spodu, ale myślę, że fajnie sprawdziłby się tu spód ciasteczkowy – z przyprawą do piernika.

Jeśli lubicie dynię, to go pokochacie 🙂

Możecie również wypróbować przepis na sernik dyniowy z mniejszą ilością puree – sernik kokosowo-dyniowy.

Możecie również obejrzeć filmik jak przygotowuję puree z dyni (zamiast gotować dynię można ją upiec).

sernik dyniowy2

sernik dyniowy4

sernik dyniowy3

Sernik dyniowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki = ok. 650g pure z dyni (około kilogram świeżej dyni)
  • 750g tłustego twarogu sernikowego
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 200g cukru pudru
Wykonanie
  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (możesz nie ścinać przed gotowaniem skórki, dużo łatwiej zejdzie po ugotowaniu).
  2. Miękką dynię zmiksuj blenderem, albo porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków i przestudź.
  3. W dużej misce umieść twaród, mus z dyni, cukier puder, mąkę ziemniaczaną (można ją zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym bez cukru) oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników.
  4. Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miskując masę twarogową.
  5. Przełóż masę do przygotowanej foremki (tortownica 22 cm).
  6. Piecz w 140 stopniach przez 90 minut.
  7. Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  8. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.
Notatki
Porcja na tortownicę 22 cm.
 

Przepis pochodzi ze strony ChilliBite.

Reklama

10 komentarzy

  1. Aga 2017/11/02 at 21:41 - Reply

    W czym ugotowac dynie i ile czasu? Podaj prosze po kolei wszystkie kroki, bo nie mam rozeznania.

    • wypiekibeaty 2017/11/02 at 21:43 - Reply

      Aga – ja ją ostatnio piekę – przekrajam na pół, wydrążam i układam skórką do góry na blaszce z piekarnika – potem piekę ją w 180 stopniach przez około 30-40 minut – aż jest miękka. Po upieczeniu i przestudzeniu usuwam skórkę – teraz jest to bardzo proste, a dynię rozgniatam widelcem lub miksuję 🙂

      • Aga 2017/11/02 at 21:46 - Reply

        Ok, dzieki. A pisalas wyzej ,ze nastepnym razem uzylabys mniej dyni. Czy ten przepis jest juz z mniejsza ilosci dyni, czy ta pierwotna ?

      • Aga 2017/11/02 at 21:48 - Reply

        I jeszcze jedno pytanie-czy miksowalas mase recznym blenderem? I czy ser dobrze sie zmielil ?

        • wypiekibeaty 2017/11/03 at 11:15 - Reply

          Zwykle dla wygody miksuję dynię blenderem, chociaż na szybko to można ją nawet widelcem rozgnieść, a co do twarogu, to ja korzystam z sera na serniki w wiaderku (najczęściej jest to Piątnica).

  2. Ż. 2017/10/18 at 18:30 - Reply

    Bardzo smaczny!! 🙂

    • wypiekibeaty 2017/10/18 at 19:44 - Reply

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂

  3. […] 12 wrz Sernik dyniowy […]

  4. Cookie 2013/09/11 at 12:10 - Reply

    RE-WE-LA-CJA! Jestem nim całkowicie oczarowana! 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: