Kolejny sernik – tym razem dyniowy.
Najbardziej zachwyca mnie w nim kolor – po prostu obłędny.
Co do smaku – to mam trochę mieszane uczucia – jak dla mnie za bardzo dyniowe (jeśli będę go powtarzać, to dam mniej puree), ale w pracy wszystkim bardzo smakowało.
Na pewno jest inny niż wszystkie serniki – dzięki dużej ilości puree dyniowego jest bardzo lekki i delikatny w konsystencji (nie jest to zbity i ciężki tradycyjny sernik).
Ja go piekłam bez spodu, ale myślę, że fajnie sprawdziłby się tu spód ciasteczkowy – z przyprawą do piernika.
Jeśli lubicie dynię, to go pokochacie :)
Możecie również wypróbować przepis na sernik dyniowy z mniejszą ilością puree – sernik kokosowo-dyniowy.
Możecie również obejrzeć filmik jak przygotowuję puree z dyni (zamiast gotować dynię można ją upiec).

Sernik dyniowy
Składniki
- 2 szklanki = ok. 650g pure z dyni (około kilogram świeżej dyni)
- 750 g tłustego twarogu sernikowego
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii ,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta kardamonu
- 200 g cukru pudru
Instrukcja
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (możesz nie ścinać przed gotowaniem skórki, dużo łatwiej zejdzie po ugotowaniu).
- Miękką dynię zmiksuj blenderem, albo porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków i przestudź.
- W dużej misce umieść twaród, mus z dyni, cukier puder, mąkę ziemniaczaną (można ją zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym bez cukru) oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników.
- Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miskując masę twarogową.
- Przełóż masę do przygotowanej foremki (tortownica 22 cm).
- Piecz w 140 stopniach przez 90 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.
Notatki
Przepis pochodzi ze strony ChilliBite.