Kolejny sernik – tym razem dyniowy.
Najbardziej zachwyca mnie w nim kolor – po prostu obłędny.
Co do smaku – to mam trochę mieszane uczucia – jak dla mnie za bardzo dyniowe (jeśli będę go powtarzać, to dam mniej puree), ale w pracy wszystkim bardzo smakowało.
Na pewno jest inny niż wszystkie serniki – dzięki dużej ilości puree dyniowego jest bardzo lekki i delikatny w konsystencji (nie jest to zbity i ciężki tradycyjny sernik).
Ja go piekłam bez spodu, ale myślę, że fajnie sprawdziłby się tu spód ciasteczkowy – z przyprawą do piernika.
Jeśli lubicie dynię, to go pokochacie :)
Możecie również wypróbować przepis na sernik dyniowy z mniejszą ilością puree – sernik kokosowo-dyniowy.
Możecie również obejrzeć filmik jak przygotowuję puree z dyni (zamiast gotować dynię można ją upiec).

Sernik dyniowy
Składniki
- 2 szklanki = ok. 650g pure z dyni (około kilogram świeżej dyni)
- 750 g tłustego twarogu sernikowego
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii ,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta kardamonu
- 200 g cukru pudru
Instrukcja
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (możesz nie ścinać przed gotowaniem skórki, dużo łatwiej zejdzie po ugotowaniu).
- Miękką dynię zmiksuj blenderem, albo porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków i przestudź.
- W dużej misce umieść twaród, mus z dyni, cukier puder, mąkę ziemniaczaną (można ją zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym bez cukru) oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników.
- Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miskując masę twarogową.
- Przełóż masę do przygotowanej foremki (tortownica 22 cm).
- Piecz w 140 stopniach przez 90 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.
Notatki
Przepis pochodzi ze strony ChilliBite.
W czym ugotowac dynie i ile czasu? Podaj prosze po kolei wszystkie kroki, bo nie mam rozeznania.
Aga – ja ją ostatnio piekę – przekrajam na pół, wydrążam i układam skórką do góry na blaszce z piekarnika – potem piekę ją w 180 stopniach przez około 30-40 minut – aż jest miękka. Po upieczeniu i przestudzeniu usuwam skórkę – teraz jest to bardzo proste, a dynię rozgniatam widelcem lub miksuję :)
Ok, dzieki. A pisalas wyzej ,ze nastepnym razem uzylabys mniej dyni. Czy ten przepis jest juz z mniejsza ilosci dyni, czy ta pierwotna ?
Robiłam później jeszcze jeden sernik dyniowy z mniejszą ilością dyni – przepis znajdziesz tutaj – https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-kokosowo-dyniowy/
I jeszcze jedno pytanie-czy miksowalas mase recznym blenderem? I czy ser dobrze sie zmielil ?
Zwykle dla wygody miksuję dynię blenderem, chociaż na szybko to można ją nawet widelcem rozgnieść, a co do twarogu, to ja korzystam z sera na serniki w wiaderku (najczęściej jest to Piątnica).
Bardzo smaczny!! :)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
[…] 12 wrz Sernik dyniowy […]
RE-WE-LA-CJA! Jestem nim całkowicie oczarowana! :)