Kolejny sernik – tym razem dyniowy.

Najbardziej zachwyca mnie w nim kolor – po prostu obłędny.

Co do smaku – to mam trochę mieszane uczucia – jak dla mnie za bardzo dyniowe (jeśli będę go powtarzać, to dam mniej puree), ale w pracy wszystkim bardzo smakowało.

Na pewno jest inny niż wszystkie serniki – dzięki dużej ilości puree dyniowego jest bardzo lekki i delikatny w konsystencji (nie jest to zbity i ciężki tradycyjny sernik).

Ja go piekłam bez spodu, ale myślę, że fajnie sprawdziłby się tu spód ciasteczkowy – z przyprawą do piernika.

Jeśli lubicie dynię, to go pokochacie :)

Możecie również wypróbować przepis na sernik dyniowy z mniejszą ilością puree – sernik kokosowo-dyniowy.

Możecie również obejrzeć filmik jak przygotowuję puree z dyni (zamiast gotować dynię można ją upiec).

sernik dyniowy2

sernik dyniowy4

sernik dyniowy3

sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut

Składniki
  

  • 2 szklanki = ok. 650g pure z dyni (około kilogram świeżej dyni)
  • 750 g tłustego twarogu sernikowego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii ,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 200 g cukru pudru

Instrukcja
 

  • Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (możesz nie ścinać przed gotowaniem skórki, dużo łatwiej zejdzie po ugotowaniu).
  • Miękką dynię zmiksuj blenderem, albo porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków i przestudź.
  • W dużej misce umieść twaród, mus z dyni, cukier puder, mąkę ziemniaczaną (można ją zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym bez cukru) oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników.
  • Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miskując masę twarogową.
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki (tortownica 22 cm).
  • Piecz w 140 stopniach przez 90 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  • Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.

Notatki

Porcja na tortownicę 22 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi ze strony ChilliBite.