Marmurkowy sernik dyniowy

 

marmurkowy sernik dyniowy

 

Ależ pyszny był ten marmurkowy sernik dyniowy ❤❤

A do tego jest mega prosty do przygotowania.

Najpierw robimy spód z ciasteczek, potem szybka masa twarogowa – będzie szybciej z serem z wiaderka – i puree z dyni :)

Do puree z dyni najbardziej polecam wam dynię hokkaido – jest łatwa w obróbce, ma nieziemski kolor i bardzo dobrą gęstość.

Taką dynię wystarczy przeciąć na pół, wydrążyć i upiec w piekarniku prze z około 40 minut. Potem ją już tylko obieramy i miksujemy, albo porządnie ugniatamy widelcem.

Na blogu jest dokładny przepis na przygotowanie takiego puree, więc zajrzyjcie tutaj – puree z dyni.

Jeśli lubicie wykorzystywać dynię w słodkich wypiekach, to koniecznie spróbujcie inne przepisy z tym pysznym warzywem – np. na dyniowe oponki pieczone, ciasto dyniowe z kruszonką, ciasto dyniowo-orzechowe albo sernik kokosowo-dyniowy :)

 

łaciaty sernik dyniowy sernik łaciaty
 

sernik marmurkowy prosty sernik z dodatkiem dyni
 

sernik dyniowy sernik z dynią
 

Marmurkowy sernik dyniowy – przepis do druku

 

marmurkowy sernik dyniowy

Marmurkowy sernik dyniowy

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 240 kcal

Składniki
  

spód:

  • około 300 g ciasteczek - użyłam herbatniki (część była kakaowa)
  • około 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

masa serowa:

Instrukcja
 

  • Herbatniki porządnie rozkrusz, albo zmiksuj malakserem, dodaj rozpuszczone masło oraz cynamon i wymieszaj (moja masa była mokra, ale dalej bardziej sypka).
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciasteczka z masłem i ugnieć na całej powierzchni.
  • Twaróg zmiksuj krótko z cukrem, jajami, jogurtem grecki i mąką.
  • Odlej około 3/4 szklanki a resztę sernika wlej na spód z ciasteczek.
  • Odlaną masę dodaj do puree z dyni, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Nałóż łyżeczką masę dyniową na wierzch sernika.
  • Patyczkiem do szaszłyków delikatnie przemieszaj wierzch ciasta.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i czekaj aż piekarnik ostygnie.
  • Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale można go też jeść od razu :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 20gBiałko: 7gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!