marmurkowy sernik dyniowy

Przepis na marmurkowy sernik z dynią na spodzie z ciasteczek

Zapraszam dziś na piękny i pyszny marmurkowy sernik dyniowy pieczony na spodzie z delikatnie pokruszonych herbatników. To połączenie aksamitnego sernika z nutą dyniowej słodyczy sprawi, że sięgniesz po kolejny kawałek! Jeśli lubisz ciasta z dodatkiem pysznych warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik łaciaty

Marmurkowy sernik dyniowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne serniki i do tego uwielbiasz wypieki z dynią, to koniecznie wypróbuj to połączenie smaków.

marmurkowy sernik dyniowy

Marmurkowy sernik dyniowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny aksamitny sernik pieczony z kleksami masy dyniowej.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Porcje 24
Kalorie 240 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na spód z herbatników do sernika

  • około 300 g ciasteczek ( – użyłam herbatniki(część była kakaowa))
  • około 80 g masła (rozpuszczonego )
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

składniki na sernik

  • 1 kg dobrego ((gęstego) twarogu na serniki z wiaderka)
  • 180 g gęstego jogurtu ( – użyłam grecki (3/4 szklanki) )
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 150 g cukru ((3/4 szklanki) lub do smaku)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

składniki na masę dyniową do sernika

  • 150 g gęstego puree z dyni ( – najlepiej z hokkaido (2/3 szklanki) )
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Instrukcja
 

Jak zrobić marmurkowy sernik z dynią

  • Herbatniki porządnie rozkrusz, albo zmiksuj malakserem, dodaj rozpuszczone masło oraz cynamon i wymieszaj (moja masa była mokra, ale dalej bardziej sypka).
    około 300 g ciasteczek, około 80 g masła, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciasteczka z masłem i ugnieć na całej powierzchni.
  • Twaróg zmiksuj krótko z cukrem, jajami, jogurtem grecki i mąką.
    1 kg dobrego, 180 g gęstego jogurtu, 4 jajka, 150 g cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • Odlej około 3/4 szklanki a resztę sernika wlej na spód z ciasteczek.
  • Odlaną masę dodaj do puree z dyni, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
    150 g gęstego puree z dyni, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • Nałóż łyżeczką masę dyniową na wierzch sernika.
  • Patyczkiem do szaszłyków delikatnie przemieszaj wierzch ciasta.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i czekaj aż piekarnik ostygnie.
  • Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale można go też jeść od razu :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 20gBiałko: 7gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe sernik marmurkowy, sernik z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
łaciaty sernik dyniowy

Marmurkowy sernik z dynią – uwagi

Ależ pyszny był ten marmurkowy sernik dyniowy ❤❤

A do tego jest mega prosty do przygotowania.

Najpierw robimy spód z ciasteczek, potem szybka masa twarogowa – będzie szybciej z serem z wiaderka – i puree z dyni :)

Do puree z dyni najbardziej polecam wam dynię hokkaido – jest łatwa w obróbce, ma nieziemski kolor i bardzo dobrą gęstość.

Taką dynię wystarczy przeciąć na pół, wydrążyć i upiec w piekarniku prze z około 40 minut. Potem ją już tylko obieramy i miksujemy, albo porządnie ugniatamy widelcem.

Na blogu jest dokładny przepis na przygotowanie takiego puree, więc zajrzyjcie tutaj – puree z dyni.

Jeśli lubicie wykorzystywać dynię w słodkich wypiekach, to koniecznie spróbujcie inne przepisy z tym pysznym warzywem – np. na dyniowe oponki pieczone, ciasto dyniowe z kruszonką, ciasto dyniowo-orzechowe albo sernik kokosowo-dyniowy :)

sernik marmurkowy
prosty sernik z dodatkiem dyni
sernik dyniowy
sernik z dynią

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne serniki idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: