Przepis na marmurkowy sernik z dynią na spodzie z ciasteczek
Ależ pyszny był ten marmurkowy sernik dyniowy ❤❤
A do tego jest mega prosty do przygotowania.
Najpierw robimy spód z ciasteczek, potem szybka masa twarogowa – będzie szybciej z serem z wiaderka – i puree z dyni :)
Do puree z dyni najbardziej polecam wam dynię hokkaido – jest łatwa w obróbce, ma nieziemski kolor i bardzo dobrą gęstość.
Taką dynię wystarczy przeciąć na pół, wydrążyć i upiec w piekarniku prze z około 40 minut. Potem ją już tylko obieramy i miksujemy, albo porządnie ugniatamy widelcem.
Na blogu jest dokładny przepis na przygotowanie takiego puree, więc zajrzyjcie tutaj – puree z dyni.
Jeśli lubicie wykorzystywać dynię w słodkich wypiekach, to koniecznie spróbujcie inne przepisy z tym pysznym warzywem – np. na dyniowe oponki pieczone, ciasto dyniowe z kruszonką, ciasto dyniowo-orzechowe albo sernik kokosowo-dyniowy :)
Marmurkowy sernik dyniowy – przepis do druku

Marmurkowy sernik dyniowy
Składniki
spód:
- około 300 g ciasteczek - użyłam herbatniki (część była kakaowa)
- około 80 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
masa serowa:
- 1 kg dobrego (gęstego) twarogu na serniki z wiaderka
- 180 g (3/4 szklanki) gęstego jogurtu - użyłam grecki
- 4 duże jaja rozmiar L
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
masa dyniowa:
- 150 g (2/3 szklanki) gęstego puree z dyni (najlepiej z hokkaido)
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Instrukcja
- Herbatniki porządnie rozkrusz, albo zmiksuj malakserem, dodaj rozpuszczone masło oraz cynamon i wymieszaj (moja masa była mokra, ale dalej bardziej sypka).
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciasteczka z masłem i ugnieć na całej powierzchni.
- Twaróg zmiksuj krótko z cukrem, jajami, jogurtem grecki i mąką.
- Odlej około 3/4 szklanki a resztę sernika wlej na spód z ciasteczek.
- Odlaną masę dodaj do puree z dyni, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Nałóż łyżeczką masę dyniową na wierzch sernika.
- Patyczkiem do szaszłyków delikatnie przemieszaj wierzch ciasta.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i czekaj aż piekarnik ostygnie.
- Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale można go też jeść od razu :)