Marmurkowy sernik dyniowy

marmurkowy sernik dyniowy

Ależ pyszny był ten marmurkowy sernik dyniowy ❤❤

A do tego jest mega prosty do przygotowania.

Najpierw robimy spód z ciasteczek, potem szybka masa twarogowa – będzie szybciej z serem z wiaderka – i puree z dyni :)

Do puree z dyni najbardziej polecam wam dynię hokkaido – jest łatwa w obróbce, ma nieziemski kolor i bardzo dobrą gęstość.

Taką dynię wystarczy przeciąć na pół, wydrążyć i upiec w piekarniku prze z około 40 minut. Potem ją już tylko obieramy i miksujemy, albo porządnie ugniatamy widelcem.

Na blogu jest dokładny przepis na przygotowanie takiego puree, więc zajrzyjcie tutaj – puree z dyni.

Jeśli lubicie wykorzystywać dynię w słodkich wypiekach, to koniecznie spróbujcie inne przepisy z tym pysznym warzywem – np. na dyniowe oponki pieczone, ciasto dyniowe z kruszonką, ciasto dyniowo-orzechowe albo sernik kokosowo-dyniowy :)

łaciaty sernik dyniowy sernik łaciaty

sernik marmurkowy prosty sernik z dodatkiem dyni

sernik dyniowy sernik z dynią

Marmurkowy sernik dyniowy – przepis do druku

Marmurkowy sernik dyniowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
spód:
  • około 300 g ciasteczek - użyłam herbatniki (część była kakaowa)
  • około 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
masa serowa:
  • 1 kg dobrego (gęstego) twarogu na serniki z wiaderka
  • 180 g (3/4 szklanki) gęstego jogurtu - użyłam grecki
  • 4 duże jaja rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
masa dyniowa:
  • 150 g (2/3 szklanki) gęstego puree z dyni (najlepiej z hokkaido)
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie
  1. Herbatniki porządnie rozkrusz, albo zmiksuj malakserem, dodaj rozpuszczone masło oraz cynamon i wymieszaj (moja masa była mokra, ale dalej bardziej sypka).
  2. Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciasteczka z masłem i ugnieć na całej powierzchni.
  3. Twaróg zmiksuj krótko z cukrem, jajami, jogurtem grecki i mąką.
  4. Odlej około ¾ szklanki a resztę sernika wlej na spód z ciasteczek.
  5. Odlaną masę dodaj do puree z dyni, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  6. Nałóż łyżeczką masę dyniową na wierzch sernika.
  7. Patyczkiem do szaszłyków delikatnie przemieszaj wierzch ciasta.
  8. Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  9. Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i czekaj aż piekarnik ostygnie.
  10. Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale można go też jeść od razu :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 240 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 20 g Białka: 7 g