Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Biszkopt czekoladowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną - idealny jako podstawa tortów.
4.29
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Calories
275
kcal
Wyposażenie
Foremka do pieczenia o średnicy ok 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy
4
białka
(z jajek rozmiar L )
4
żółtka
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
70
g
mąki pszennej
(pół szklanki)
70
g
mąki ziemniaczanej
(pół szklanki)
2
łyżki
kakao
(gorzkiego )
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy krok po kroku
Białka zmiksuj na sztywną pianę, dodaj cukier.
4 białka,
200 g cukru
Miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.
W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
70 g mąki pszennej,
70 g mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Dodaj mąką i wymieszaj na najniższych obrotach miksera, albo zmieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
275
kcal
Weglowodany:
51
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
5
g
Słowo kluczowe
biszkopt do tortu, biszkopt z kakao, czekoladowy biszkopt
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!